Preference, preference a ještě jednou preference

0
1917
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš preference
Preference ČSSD a ANO 2011

Nedávná změna lídra ČSSD čtyři měsíce před volbami měla jeden stěžejní úkol – „zachránit podzimní volby“ tedy zlepšit preference ČSSD na úkor ANO 2011. Bohuslav Sobotka se snažil několika riskantními kroky zvrátit drtivou dominanci ANO 2011, ale efekt byl opačný.

Graf růstu
(Stoupající tendence graf)

Dne 24. Května 2017 byla odvolána ústřední postava hnutí ANO 2011, Andrej Babiš z funkce ministra financí. Tomuto aktu předcházela 19 denní tahanice a vyostřený mediální souboj. Z tohoto tahu Bohuslava Sobotky je cítit hra na riziko, kterou by od tohoto lídra veřejnost spíše neočekávala. Sobotka zkouší zasadit Andreji Babišovi rozhodující úder v podobě vládní demise měnící následně za odvolání ministra financí – za morálními apely se schovává předvolební kampaň. Andrej Babiš druhý den kontruje masivní mediální masáží, kde se snaží stylizovat do role mučedníka, kterého chtějí „zlý politici z povolání“ vyštvat z politiky.

Následně však přichází další úder proti Andreji Babišovi a to zveřejnění nahrávky, na které Babiš úkoluje redaktora MFD mediálními útoky proti jeho oponentům. Následně se vznesla velká vlna kritiky od samotných redaktorů z MAFRY i široké veřejnosti. Lze jen spekulovat, kdo nahrávku zveřejnil, ale podle jejího načasování lze leccos usuzovat. V prvních chvílích se zdálo, že tento frontální útok na populárního ministra financí ho musí poškodit. Media se 5. května většinově shodují, že poškozeným bude Andrej Babiš (tzn. ANO 2011) a vítězem celé šarvátky všechny ostatní strany.

Opačných predikcí bylo spíše poskrovnu: „Soc. demokracii to poškodí, protože její lídr se neprojevil jako silný předseda, který bojuje. A ČSSD na tom není s přízní voličů nejlépe. Začaly se objevovat průzkumy, ve kterých prohrává i s KSČM,“ řekl Právu sociolog Jan Herzmann.

Preference na dně

ČSSD tento tah opravdu v řádech týdnů stál několik procentních bodů a preference se snížily – konkrétně o 8,5 %. Změnu trendu se bude snažit nastartovat nový volební lídr Lubomír Zaorálek. Ten se bude nejspíše stále snažit o obsahové a personální vymezení vůči ANO 2011.

ČSSD při neuspokojivém stavu preferencí často mění volební strategii a styl. V tomto duchu se nese také změna lídra či změna zacílení. Trend ČSSD stále klesá a může padnout klidně až k 8% hlasů voličského jádra.

zdroj: ČT24/Kantar TNS

Předchozí článekPiráti a participativní rozpočtování
Další článekRobert Žanony bude řídit kampaň ČSSD

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here