Černý kůň voleb 2017

0
1979
Černý kůň voleb 2017

Každý měsíc jsou v médiích prezentovány informace o volebních preferencích, které vykreslují možný výsledek voleb. Volební preference nikdy přesně neodhadnou volební výsledek, ale měli by ho rámcově načrtnout. Poslední parlamentní volby v České republice i například prezidentské volby v USA ukázaly, že preference jsou jen odhady a můžou se fatálně mýlit. Kterou stranu tvůrci preferencí v České republice podceňují a která strana je naopak nadhodnocená? Jaká politická strana je černým koněm voleb do Poslanecké sněmovny 2017?

Řád národa – Vlastenecká unie jako černý kůň voleb

Řád národa – Vlastenecká unie je poměrně novým politickým subjektem, jehož obliba mezi lidmi dynamicky roste. Tato strana není tolik vidět v mainstreamových médiích, ale její popularita například na Facebooku je neuvěřitelná. Jen kdyby všichni fanoušci Řádu národa – Vlastenecké unie na Facebooku šli k volbám, tak by se strana probojovala do Poslanecké sněmovny. Tento politický subjekt se vymezuje proti diktátu EU a podporuje tradiční hodnoty České republiky. Strana klade důraz na národní zájem, tradiční roli rodiny ve společnosti nebo například spravedlivější nastavení pracovního prostředí a sociální podpory (viz. program). Řád národa – Vlastenecká unie má v plánu řešit zásadní společenské a politické problémy.

Dalším černým koněm letošních voleb může být strana Pirátů, která přináší zajímavé nápady v oblasti státní správy. Politici a vysocí úředníci budou kontrolováni a tvrdě sankcionováni za zneužití svých pravomocí. Veřejné zakázky by měly být průhlednější a transparentní.

Propadnou Zelení?

Zelení jsou ve většině výzkumů preferencí reflektovanou stranou. Jejich současné ideové rozpoložení a témata jímž se tato strana věnuje však neodpovídá naladění současné společnosti. Zelení kladou důraz nejen na šetrné zacházení s přírodou, ale také prosazují konkrétní kroky, které nejspíše moc voličů neosloví. Chtějí zamezit vyšším investicím do dobře fungující jaderné energie nebo zakázat povrchovou těžbu.

Hnutí ANO 2011 by také mohlo propadnout v říjnových volbách, protože jejich současné preference jsou nebývale vysoké. Tlak kladený na Andreje Babiše a tvrdý předvolební boj může celé preferenční výzkumy naprosto otočit. Jak píši výše, tak některé strany se přes silnou základnu příznivců neobjevují v průzkumech, ale naopak některé s mizivou přízní lidí ano. Vše ukáže až konečné sčítání hlasů na konci října 2017.

 

Předchozí článekPrázdninový růst politických stran a lídrů na Facebooku
Další článekVolební preference říjen 2017

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here