Prezidentské volby ČR 2018 preference

1
2467
Prezidentské volby ČR 2018 preference

Prezidentské volby 2018 se v České republice uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Preference prezidentských kandidátů byly dlouhou dobu ve stínu preferencí politických stran do parlamentních voleb 2017.  Prezidentští kandidáti i voliči si odpočinuli přes vánoční svátky a nyní se připravují na horkou fázi prezidentské kampaně před prezidentskými volbami 2018. Tak co, obhájí v lednu Miloš Zeman prezidentský úřad nebo ho předstihne někdo jiný?

To je složitá otázka a částečně nám napověděl také výsledek parlamentních voleb v říjnu. Drtivé vítězství ANO 2011 a další stoupání popularity a volebních preferencí této strany nahrává současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Toto tvrzení nevychází jen z prohlášení zpěvačky Heleny Vondráčkové (deklarovala rezolutně volbu ANO 2011 a Miloše Zemana), ale z celé řady sociologických průzkumů.

Pomůže nám odhadnout, jak skončí prezidentské volby Prezident 21? Možná ano a možná ne. Voleb se stále účastní mnoho lidí, jenž se na internetu kouknou maximálně na Seznamu na zprávy a počasí. Hry, ankety Prezident 21 se účastní úzký vzorek populace. Preferenční hlasy jsou udělovány ve formátu 3+1 (tři hlasy kladné a jeden záporný). A kdo tedy vede v tomto zajímavém preferenčním průzkumu? Jiří Drahoš předstihl Michala Horáčka a zdá se být největším možným vyzyvatelem Miloše Zemana.

Prezidentské volby ČR 2018

Prezidentské volby ČR 2018 – preference kandidátů

Dvoukolový volební systém je zásadní pro celkového vítěze. Jaké jsou možné modely dvoukolového volebního klání?

Miloš Zeman vyhraje drtivě první kolo prezidentských voleb s 10% náskokem před druhým kandidátem, avšak ve druhém kole poměrně jasně prohraje. Příznivci ostatních kandidátů podpoří jeho vyzyvatele. U Jiřího Drahoše nejsou příliš rozpory, ale pokud by se do druhého kola dostal Michal Horáček, tak by měl Miloš Zeman poměrně slušné vyhlídky. Uvidíme zda-li v lednových preferenčních šetřeních se objeví nějaký další vážný vyzyvatel Miloše Zemana.

Co může dále zamíchat karty?

  • Miloš Zeman se prezidentských voleb 2018 nezúčastní, protože mu to zdravý nedovolí.
  • Některý kandidát bude dehonestován = někdo někde na něj něco vyšťourá.
  • Přijde silný kandidát podobného ražení jako Miloš Zeman a rapidně přetáhne jeho voličskou základnu.
  • Miloš Zeman bude mít volební kampaň na „háku“ a dostatečně nezmobilizuje své voliče.

Prezidentské volby 2018 preference

Vývoj preferencí se mění každý měsíc. Nejzajímavější a nejpřesnější průzkumy preferenčních výzkumů by měly být těsně před volbami v měsících prosinci a lednu. Rozdíl mezi volebními preferencemi v prosineci 2017volebními preferencemi prezidentských kandidátů v lednu 2018.

Předchozí článekČeská strana národně sociální
Další článekODS se snaží voliče postrašit

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here