Žádost o voličský průkaz 2017-2018

0
1458
Žádost o voličský průkaz 2017

K čemu slouží voličský průkaz?

Voličský průkaz by si měl opatřit každý občan, jenž hodlá volit mimo svůj okrsek (tj. kde je zapsaný). S voličským průkazem je možné volit v jakémkoliv volebním okrsku na území ČR i v kterémkoliv zvláštním volebním okrsku v mimo ČR. Podle § 6a odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu je možné od data vyhlášení voleb žádat o voličský průkaz.

Kde podat žádost o voličský průkaz?

Nejlepší je zajít na příslušný zastupitelský úřad, kde jste zapsán ve zvláštním seznamu voličů.

Možnosti

  • Osobně (do 18. října v případě voleb do Poslanecké sněmovny)
  • Doporučené podání s úředně ověřeným podpisem (nejpozději 7 dní před volbami)
  • V elektronické podobě pomocí datové schránky

„Je třeba upozornit na skutečnost, že v případě zápisu do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem v zahraničí, bude tento volič automaticky vyškrtnut ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem, v jehož územním obvodu má místo trvalého pobytu.“

Voličský průkaz je vydáván obecním úřadem, tak i zastupitelským úřadem, záleží jen na tom, u jakého úřadu je volič zapsán v seznamu voličů. Seznam zastupitelských úřadů zde.

Voličský průkaz i pro zahraničí?

Voličský průkaz se hodí spíše pro krátkodobé pobyty v zahraničí. Jestli pobýváte v zahraniční dlouhodobě, tak je dobré se zapsat do zvláštního seznamu voličů pod taktovkou zastupitelského úřadu nebo konzulárního úřadu České republiky. Kontaktní místa k volbě mimo Českou republiku naleznete zde.

Voličský průkaz se vydává jen na jedny konkrétní volby a je nepřenosný do dalších voleb. Tedy na voličský průkaz do Parlamentních voleb nebudete moci volit v lednových prezidentských volbách.

Předchozí článekElektronické volby v České republice
Další článekBuzek – ČR se úrovní mezd posouvá mezi rozvojové země

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here