Průzkumy preferencí – lze jim věřit?

0
1621
Průzkumy preferencí

Volební preference a průzkumy preferencí jsou zvláště před volbami diskutované z mnoha stran. Většina politických subjektů na jedné straně říká, že nelze věřit preferencím. Avšak jakmile vyjde nějaké šetření, kde jejich strana alespoň nepropadla nebo zaznamenala dokonce stoupající tendenci, tak politické strany tyto výstupy okamžitě sdílejí na webu a sociálních sítích. Vše ještě doplní hláškou „Rosteme“ nebo „Předehnali jsme stranu XY“.

Volební nebo spíše předvolební výzkum dělá v České republice několik společností. Z nejznámějších můžeme jmenovat STEM, CVVM nebo SANEP.  V poslední době průzkumy preferencí zaznamenaly proměnu svého obsahu. Procenta dané strany většina společností zkoumající volební preference dělý do dvou složek:

  • rozhodnutí voliči
  • volební potenciál

Takové dělení více odpovídá výzkumu preferenčního hlasování a navíc dává společnostem manévrovací prostor pro možné chyby. Vyvedení volebního potenciálu dopracovalo nejdále před letošními volbami Behavio, jenž zpracovalo interaktivní mapu voličských preferencí. Tato detailní voličská mapa umožňuje proklikat si možnosti politické strany a zjistit demografické informace o jejích voličích.

Jak se trefily průzkumy preferencí v minulých volbách

Ve volbách do Poslanecké sněmovny 2013 vyšly volební průzkumy u dvou vybraných společností následovně:

STEM

Předvolební průzkumy preferencí u STEM zásadně podcenily zisky ANO 2011, kde se mýlily fatálně o 10%.  Na druhé straně přecenily SPOZ, jenž podle STEM měla mít více mandátů než ANO 2011 (výsledkem byl drtivý propad SPOZ). Podcenění se dočkal také Úsvit, který měl získat maximálně k 2% hlasů. Průzkumy preferencí STEM se dají hodnotit jako příliš nepovedené.

CVVM

Průzkumy preferencí CVVM se ukázaly v roce 2013 jako mnohem přesnější. Preferenční výstupy zachytily drtivý vzestup ANO 2011 i možnost Úsvitu dostat se do Poslanecké sněmovny. CVVM o několik procentních bodů podcenila pravicové politické strany TOP 09 a ODS, které měly skončit s horšími výsledky podle prognózy. KSČM zase měla získat 18%, tedy o více něž tři procenta více něž reálně dostala. Výsledky průzkumů preferencí se CVVM poměrně vydařily, ale nelze na ně stoprocentně spoléhat.

Ani jinde ve světě na tom nejsou lépe. Pokud si vzpomeneme na prezidentské volby v USA nebo Francii.

Předchozí článekRealisté do Poslanecké sněmovny
Další článekVolby v Rakousku ovládla imigrace

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here