Vítěz prvního kola prezidentských voleb 2018

0
3656
první kolo voleb
Graf možného vítězství v prvním kole voleb

Vítěze prvního kola prezidentských voleb 2018 se dozvíme v sobotu 13. ledna v odpoledních až večerních hodinách. Sčítání voleb bude od uzavření volebních uren pečlivě sledováno. Česká televize bude jako při každých volbách vysílat volební studio, kde bude možné sledovat nejaktuálnější dění.

Kdo se stane vítězem prvního kola prezidentských voleb?

Nejkonvenčnější a nejvíce důvěryhodnou metodou, jak získat přehled o tom, kdo by se mohl stát prezidentem, jsou volební preference. Volební preference na základě výzkumu veřejného mínění vytvářejí procentuální šance prezidentských kandidátů.

Lze však výzkumu volebních preferencí věřit? Pokud se podíváme na příklad minulých prezidentských voleb, tak musíme konstatovat „nelze“.

preference 2012
(Novinky.cz)

Prosincové průzkumy pro volby 2012 se mýlily přímo fatálně, když postupující Miloš Zeman a Karel Schwarcenberg byli až na druhém a pátém místě. Obzvláště zásadní změna se udála s preferencemi Jana Fischera, který ve volbách propadl s 16% hlasů. Jan Fischer jistě nezvládl konečnou fázi předvolební kampaně a ta se ukázala jako klíčová. Nebo se volební průzkumy mohly mýlit téměř o 15%?

 Prezidentské volby 2018 a preference kandidátů

Prosincové předvolební preference se optikou minulého odstavce stávají poměrně nerelevantním nástrojem pro úsudek o novém prezidentovi České republiky. Jistě předvolební preference svoji relevanci mají a v letošních volbách by výzkumné agentury nemusely tak fatálně selhat.

Horáček, Zeman a Drahoš
(Novinky.cz)

Dalším možným orientačním bodem pro veřejnost mohou být kurzy sázkových kanceláří na vítězství ve volbách. V zájmu sázkových kanceláří je mít co nejvěrnější kurzy na prezidentské kandidáty a tedy padá zde možné ovlivňování jednotlivými kandidáty nebo lobby – to by se totiž sázkové kanceláři nemuselo vyplatit.

Lze na internetu také dohledat odhady, které se snaží kombinovat preferenční výzkumy a kurzy na jednotlivé kandidáty. Dále zohledňují také tým poradců a finanční zázemí kandidáta. Úvodní graf zobrazuje jeden takový a ukazuje dva jasné kandidáty na druhé kolo prezidentských voleb. Jestli je tento odhad věrný nebo je jen dalším výstřelem do prázdna se přesvědčíme až 13. ledny, kdy se volební urny uzavřou a všechny hlasy se sečtou.

Předchozí článekJak řekl Mirek Topolánek při prezidentské debatě v Plzni „hovno“
Další článekJak se lidé zajímají o jednotlivé kandidáty na prezidenta?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here