Jak se lidé zajímají o jednotlivé kandidáty na prezidenta?

0
2993
President Milos Zeman skiing on the Internet / Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman běžky

Podle drtivé většiny všech předvolebních průzkumů a preferenčních šetření jsou největšími favority voleb Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Michal Horáček a Mirek Topolánek. Tomuto faktu odpovídá také jejich hledanost na největším tuzemském vyhledávači Google.

Jak byli kandidáti na prezidenta vyhledáváni v minulém roce?

Nejhledanějším byl samozřejmě současný prezident Miloš Zeman, který se pohyboval na politické scéně a měl velkou mediální přízeň. Miloš Zeman byl více vyhledáván než ostatní tři kandidáti na prezidenta.

Jiří Drahoš byl na druhém místě díky své brzké a poměrně výrazné předvolební kampani. Mirek Topolánek byl vyhledáván za minulý rok nejméně a to především díky svému pozdnímu oznámení kandidatury na prezidenta.

kandidáti na prezidenta na Googlu
(Google Trends)

Vyhledávání kandidátů na prezidenta za poslední týden

Zajímavý je kontrast s posledním týdnem, kde sice pořadí ve vyhledávání zůstalo stejné, avšak rozdíly se velice ztenčily. To je důsledek aktivní předvolební kampaně všech kandidátů a již vyčerpaného „objevujícího“ se potenciálu Miloše Zemana, kterého všichni znají.

Prezidentští kandidáti vyhledávání
(Google Trends)

S čím si lidé kandidáty na prezidenta spojují?

S čím si jednotlivé kandidáty na prezidenta lidé nejvíce spojují a jaká slova propojují s jejich jmény? Ta tuto statistiku jsem vybral délku 90 dní, která postihuje téměř celé dosavadní předvolební období. Ve vybraných slovech budu vynechávat nezajímavé mutace jmen prezidentských kandidátů.

Miloš Zeman – Po rozšíření zvěstí o neblahém zdravotním stavu našeho současného prezidenta lidé začali vyhledávat „zeman rakovina“ nebo „zeman nemoc„. I když se jednalo o nepodložené informace, tak tyto zvěsti vyvolali velký zájem uživatelů vyhledávače Google. Mezi další slova propojená se jménem Miloše Zemana patřila „seznam“ nebo „noha„.

Další spojení v souvislosti s naším stávajícím prezidentem byla: „zeman účet„, „zeman sobotka video“ nebo „zeman na běžkách„.

Michal Horáček – Se jménem tohoto kandidáte se velice často spojovalo jméno Jiřího Drahoše. Dokonce je možné, že někteří lidé si tyto dva pány pletli. Méně již lidé vyhledávali spojení „horáček prezident„.

Mirek Topolánek – Některým lidem se nelíbí jméno Mirek a tak zadávají spojení „Miroslav Topolánek“. Pravdou je, že jméno Miroslav je v českém prostředí běžnější a tak jsou na něj lidé více zvyklí. Lidé si také chtěli připomenout pletky bývalého předsedy vlády s italským miliardářem Berlusconim a tak zadávali „topolánek berlusconi„.

Jiří Drahoš – Nejvíce se lidé na Googlu zajímali o „drahoš transparentní účet“ nebo o „drahoš prezident„. Mnoho lidí si také chtělo prověřit minulost kandidáta a ve spojení s nejspíše vykonstruovanou kauzou zadávali „drahoš stb„.

Předchozí článekVítěz prvního kola prezidentských voleb 2018
Další článekMarek Hilšer jako český Emmanuel Macron

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here