Pavel Fischer, Marek Hilšer i Michal Horáček podporují Drahoše

2
1887
Pavel Fischer, Marek Hilšer i Michal Horáček podporují Drahoše

První kolo prezidentských voleb skončilo jednoznačným a předpokládaným vítězstvím Miloše Zemana. Zvítězil drtivě, ale jestli toto vítězství bylo dosti drtivé, se dozvíme až za dva týdny.

Miloš Zemana získal 38,54% hlasů a druhý skončil Jiří Drahoš s 26,6% hlasů.  Rozdíl mezi oběma kandidáty tedy činí propastných 12%, což je něco přes 550 000 hlasů.

Široká podpora ostatních kandidátů na prezidenta?

Jiřího Drahoše nejspíše podpoří třetí, čtvrtý i pátý kandidát, jmenovitě Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer. Samozřejmě nelze jen jednoduše přehodit hlasy od těchto tří kandidátů a podívat se na vzniklý model. V elektorátu těchto tří kandidátů budou tři hlavní skupiny lidí.

První skupinou budou lidi, kteří podpoří Jiřího Drahoše. Tato volební skupina bude nejspíše nejpočetnější. Druhá skupina zůstane doma a nevybere žádného kandidáta. Poslední skupinou budou lidi, kterým bude více sympatický Zeman než Drahoš. Poslední skupina bude nejspíše čítat maximálně 10%. Jiří Drahoš však nemá vyhráno, protože všechny tyto voliče musí udržet mobilizované.

Základní model po připočtení hlasů prezidentských kandidátů Fischera, Hilšera a Horáčka. Miloš Zeman získá 2 miliony hlasů plus 150 tisíc od třech zmiňovaných kandidátů. Jiřího Drahoše bude volit 80% voličů Fischera, Horáčka a Hilšera. Součet by byl zhruba dva a půl milionů hlasů.

Při takovémto uvažování se tedy zdá horkým favoritem spíše Jiří Drahoš než Miloš Zeman. Tomuto nasvědčují i kurzy sázkových kanceláří, kdy na vítězství Drahoše je kurz pouze 1.6 a na vítězství prezidenta Miloše Zemana poměrně slušný kurz 2.2.

Dále musíme připočíst hlasy ostatních kandidátů a zde je vyjádření podpory obtížnější, Nejspíše se elektorát bude dělit na dvě části. Voliči Mirka Topolánka sáhnou spíše po Drahošovi a voliči Hynka zase po Zemanovi. Podporovatelé Petra Hanniga i Vratislava Kulhánka budou také nejspíše raději volit Miloše Zemana, ale jejich podpora byla velice malá a nejspíše nebude rozhodující. Rozhodující se zdá mobilizace voličů Hilšera, Horáčka a Fišera. Uvidíme, jestli bude Miloš Zeman o tyto hlasy více usilovat a půjde těmto voličům naproti.

Dva týdny před volbami

Ač je nejspíše většina voličů rozhodnuta, tak 14 dní před volbami se povede ještě tvrdá kampaň. Z pohledu výše nastíněného, by mohl mít Drahoš náskok zhruba 300 000 hlasů. V předvolebních 14 dnech se může stát však cokoliv. Zeman připustil možnou debatu s Drahošem, kde se vše může ještě měnit. Miloš Zeman i Jiří Drahoš se budou jistě muset soustředit na mobilizaci voličů. Kdo následujících 14 dní zvládne lépe?

Předchozí článekOdhad výsledků prezidentských voleb 2018
Další článekZeman by měl vyhodit Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here