Preference Zemana a Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb

0
3635
Preference Zemana a Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb

Preference Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb jsou maximálně vyrovnané. Nejvíce tento fakt dokumentují výsledky průzkumů před druhým kolem prezidentských voleb, které končí minimálním rozdílem a favorizují odlišné kandidáty.

Jak se snaží vylepšit preferenční průzkumy Zeman a jak Drahoš

Miloš Zeman sází na slepou proti imigrační rétoriku a snaží se vyprofilovat svého protikandidáta jako „vítače“.  V televizi Nova se snažil získat také neutrálněji posazeného voliče, jenž s ním dříve tolik nesympatizoval. Zeman také částečně mění komunikační strategii směrem ke středu a odpouští si přílišné vulgární útoky.

Prezidentské debaty budou pro Miloše Zemana zásadním prostředkem agitace. Mnozí předpokládají, že si Zeman Jiřího Drahoše namaže na chleba. Pro Zemana je také důležité, aby při debatách vypadal více „živě“. Zdravotní stav svazuje Miloše Zemana a představa dalších pěti let v úřadu se zdá býti utopií. Přesto největší zbraně Miloše Zemana jsou jisté voličské jádro, tvarování profilu Drahoše a možnost vyniknout v prezidentských debatách.

Preference Jiřího Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb

Jiří Drahoš získal v prvním kole slušný počet hlasů a zdál se být v kontaktu s Milošem Zemanem. Jednoznačně nejsilnější akvizicí Jiřího Drahoše je podpora od Pavla Fischera, Marka Hilšera, Michala Horáčka, Mirka Topolánka i Vratislava Kulhánka. Tato podpora se po konci prvního kola prezidentských voleb zdála rozhodující a Jiří Drahoš měl druhé kolo převálcovat o několik procent. Od předpokladů expertů po kurzy sázkových kanceláří byl Miloš Zeman outsiderem druhého kola prezidentských voleb. Po 10 dnech se situace mění. Názory expertů jsou střízlivější a kurzy u sázkových kanceláří se vyrovnaly.

Jiří Drahoš spoléhal první týden po volbách na kontaktní kampaň. Miloš Zeman promlouval do televize k půl druhému milionu občanů. Tedy absolutně rozdílný formát agitace.

Preference a průzkumy dávají vyšší šanci Drahošovi

Preference a předvolební průzkumy dávají nepatrně vyšší šanci Jiřímu Drahošovi, ale například kurzy u Fortuny favorizují více Miloše Zemana. Situace se přehoupla právě po vystoupení Miloše Zemana na Nově, kde ukázal rétorický cit, kalkukul a ucházející zdravotní stav. Byl to spíše útok na voliče neinformované a nesledující konzistenci Miloše Zemana.

Pomyslným rozhodujícím faktorem výsledků prezidentských voleb bude mobilizace voličů. Pro Jiřího Drahoše je důležité dostat k urnám voliče ostatních kandidátů a ukázat se v dobrém světle. Miloš Zeman má silné jádro, které potřebuje v plné síle. Voličská disciplína a prezidentské debaty budou nejdůležitějšími faktory před druhým kolem prezidentských voleb. Obzvláště prezidentská debata v České televizi může určit konečný výsledek.

Předchozí článekPravdy, lži a fakenews o prezidentském kandidátovi Miloši Zemanovi
Další článekPrezidentská debata na Primě ukázala jak si Miloš Zeman představuje politickou kulturu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here