Prezidentská debata na Primě ukázala jak si Miloš Zeman představuje politickou kulturu

1
3029
Prezidentská debata na Primě naplno ukázala jak si Miloš Zeman představuje politickou kulturu

Prezidentská debata  kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše na Primě srazila politickou kulturu ještě hlouběji a doufejme na dno. Televize Prima není zvyklá na podobný formát debaty a také na tento formát debaty nemá moderátora.

Karel Voříšek příliš nezvládl roli moderátora a nevyžadoval po svých hostech disciplínu. Tuto disciplínu nedokázal už vůbec vynutit od fanoušků Miloše Zemana, jenž předvolební debatu ovládli svým bučením a hlasitými poznámkami. Bývalý kolega Karla Voříška Rey Koranteng dokázal lépe oponovat Miloši Zemanovi a usměrňovat ho než Karel Voříšek. Na obranu Karla Voříška by bylo dobré poznamenat jeho neznalost prostředí takovýchto debat a vysoce nedisciplinované publikum.

Prezidentská debata šitá Miloši Zemanovi na míru

Současnému prezidentovi hrálo vše do karet. Prvním faktorem bylo unfair publikum, jenž by se hodilo na fotbalový zápas. I toto bylo však součástí kampaně Miloše Zemana, který cílí na lidi, jimž toto chování imponuje nebo jim alespoň nevadí. Naopak se jim zježí chlupy na rukou, když slyší, že by Česká republika měla přijmout jednoho migranta. Tyto voliče má Miloš Zeman namotané na malíčku.

Rétoricky Miloš Zeman Jiřího Drahoše předčil také proto, že Karel Voříšek prezidentskou debatu příliš dobře nekormidloval. A vybraná témata? Lépe by je Miloš Zeman sám nevybral – migrace, protikuřácký zákon, držení zbraní a církevní restituce.

Jiří Drahoš v prezidentské debatě

„Dbal na to, aby obsah jeho odpovědí byl založen na pravdě a vedl seriózní debatu v neseriózním prostředí.“  – Alžběta Králová

Jiří Drahoš působil v prezidentské debatě nervózně a jen několikrát Zemanovi úder vrátil. Jeho styl je spíše seriózní a založený na férovém chování. Miloš Zeman celou prezidentskou debatu do soupeře útočil a často na to Jiří Drahoš reagoval neuspokojivě.

Pokud by Jiří Drahoš akceptoval styl Miloše Zemana, tak by mohl útočit na jeho zdravotní stav, financování nebo pochybné existence Mynáře a Nejedlého. To však Drahoš nedělá a může ho to stát vítězství ve volbách.

Zeman se pro nerozhodnuté voliče ukázal jako silnější kandidát a to alespoň rétoricky. Negativem pro Jiřího Drahoše je, že většina voličů nebude hluboce přemýšlet o prezidentské debatě, ale budou volit podle pocitů z debaty, podle toho kdo jim přišel jako vítěz. Tím se nejspíše stal pro většinu lidí Zeman a to i přes lži, útoky a neférové chování.

Poslední kolo předvolebních bojů nastane ve čtvrtek 24. ledna v České televizi.

Předchozí článekPreference Zemana a Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb
Další článekJak Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here