Nový předseda ČSSD Milan Chovanec a změna směřování sociální demokracie

1
2931
Nový předseda ČSSD Milan Chovanec a změna směřování sociální demokracie

Milan Chovanec při prezidentské volbě jasně podpořil bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana a sám se tímto činem chtěl přiblížit stejnému postu ve vedení ČSSD nyní. Před sociálními demokraty je volba nového předsedy i směřování celé politické strany. Po obrovském propadu v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny musí vedení ČSSD něco změnit.

Hamáček, Zimola a Chovanec

Hamáček, Zimola a Chovanec jsou tři kandidáti na předsedu sociálních demokratů. Milan Chovanec vsadil na úspěch a propojení s nově zvoleným prezidentem České republiky Milošem Zemanem. Sdílejí spolu mnoho názorů na zahraniční politiku a částečně sdílejí i styl politiky.

Po minulých volbách byl právě Milan Chovanec účastník puče v Lánech, ale nakonec dokázal včas otočit. Milan Chovanec i Miloš Zeman příliš nefandili politice Bohuslava Soboty a tak uvítaly jeho odstoupení. Lubomír Zaorálek v podzimních volbách nedokázal položit základy silné sociální demokracie a najít její místo na politické scéně.

Radikální změna politiky ČSSD pod Milanem Chovancem

Milan Chovanec má jinou představu o ČSSD a jako předseda by mohl ze sociální demokracie udělat více stranu proimigrační. Snažil by se odlákal voliče SPD i voliče hnutí ANO 2011 se silným důrazem na zájmy „českých občanů“.

Zde by mohl přijít zásadní pomocník v jeho úspěchu, kterým by mohl být prezident České republiky Miloš Zeman. Strana podporující Miloše Zemana se potácí na hranici 1% ve volbách a nedokáže oslovit. Miloš Zeman měl při prezidentském vítězství na pódiu dva politiky Tomia Okomuru a Milana Chovance.

Obou těmto politikům se bude Miloš Zeman nejspíše za podporu revanšovat. Milanu Chovancovi může pomoci na sjezdu ČSSD, kam se již chystá.

„Předpokládám, že se s panem prezidentem v Hradci uvidíme a on bude moci po letech sociální demokracii říct svůj názor.“ – Milan Chovanec

Na sjezdu sociální demokracie se bude řešit nejen nové vedení strany, ale také ČSSD musí stanovit postoj k možné vládě s Andrejem Babišem. Miloš Zeman má jasno, chce vidět silnou ČSSD s jasnými názory ve vládě s hnutím ANO a předsedou Milanem Chovancem. Problémem je, že předseda hnutí ANO a možný předseda ČSSD Milan Chovanec se příliš nemají v lásce. Miloš Zeman by tedy měl být jakýmsi mediátorem mezi oběma lídry politických stran.

Předchozí článekJak Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby 2018
Další článekZákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie

1 komentář

  1. […] Milan Chovanec byl hejtmanem Plzeňského kraje a od října 2013 poslancem za ČSSD v Poslanecké sněmovně. Předtím byl v letech 2010-2014 hejtmanem Plzeňského kraje.  Při letošních prezidentských volbách vyslovil podporu Miloši Zemanovi a objevil se také na vítězné tiskové konferenci staronového prezidenta. Na oplátku lze očekávat podporu Miloše Zemana směrem k Milanu Chovancovi při volbě nového vedení ČSSD. I když již nejdéle sloužící předseda ČSSD Miloš Zeman nemá příliš příznivců v této straně, tak by přeci jen nějaké kladné body mohla Milanu Chovancovi při volbě přinést. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here