Druhé doplňující senátní volby v roce 2018 Zlín

3
3050
Druhé doplňující senátní volby v roce 2018 tentokrát ve Zlíně

Výsledky prvního kola senátních voleb Zlín.

Dne 15. února 2018 rezignoval senátor František Čuba na svůj senátorský  mandát prostřednictvím dopisu. Čuba byl hojně kritizován za svojí absenci v Senátu, jelikož  posledního jednání se Čuba zúčastnil v srpnu 2016.  Důvodem  rezignace jsou trvalé zdravotní potíže Františka Čuby. Jako další důvod senátor uvedl útoky na něj i jeho rodinu, které tlačily Čubu k rezignaci.

Předseda Senátu Milan Štěch navrhoval Čubovi již dříve možnou rezignaci kvůli značné absenci v Senátu. Čuba je druhým senátorem, kterému zanikne mandát na základě zdravotního stavu. Prvním byl v roce 2007 Petr Skála za Chomutov. Po rezignaci Františka Čuby zanikne také Klub nezávislých senátorů, jenž měl pouze minimální počet pěti senátorů.

Jak může zaniknout mandát senátora

  • odepřením slibu nebo složením slibu s výhradou
  • uplynutím volebního období
  • vzdáním se mandátu
  • ztrátou volitelnosti
  • u poslanců rozpuštěním Poslanecké sněmovny
  • vznikem neslučitelnosti s funkcí – mandát senátora je neslučitelný výkonem úřadu prezidenta republiky, funkcí
    soudce a dalšími funkcemi, které stanoví zákon

Doplňující volby v senátním obvodu č. 78 – Zlín

Ve Zlíně se budou konat do 90 dní doplňkové senátní volby, které rozhodnou o nástupci Františka Čuby. V minulosti byly před Čubou za tento obvod 78 dvě senátorky Irena Ondrová a Alena Gajdůšková. Právě druhou jmenovanou Alenu Gajdůškovou přetlačil František Čuba v druhém kole senátních voleb v roce 2014, kdy vyhrál Čuba se ziskem 54% a téměř 12 tisíc hlasů. Volební  období mělo Františku Čubovi oficiálně končit v roce 2020.

Miloš Zeman by měl doplňující volby vyhlásit do 90 dnů od zániku mandátu. Letošní první doplňující senátní volby se konaly na Trutnovsku po zániku mandátu senátora Hlavatého za ANO 2011. Hlavatý se dostal v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, čímž mu senátorský mandát zanikl. Rozhodl se však nezasednout do poslaneckých řad a raději kandidoval do doplňujících senátních voleb, jenž sám způsobil. V senátních volbách na druhý pokus však ve druhém kole neuspěl.

Doplňující volby na Trutnovsku se konaly ve stejném termínu jako volby prezidentské, takže nebylo třeba ustavovat volební komisi jen kvůli volbám senátním. Doplňující volby na Zlínsku nebudou dublované a uskuteční se nejspíše v měsíci květnu.

Předchozí článekSvobodné volby jako znamení demokracie
Další článekVolební preference únor, březen 2018 podle neziskového ústavu STEM

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here