Ruské prezidentské volby a preference kandidátů na prezidenta

1
3821
Ruské prezidentské volby 2018

Občané Ruska budou koncem března 2018 volit prezidenta v přímých a „svobodných volbách“, jenž bude patřit k nejmocnějším mužům planety. Proč tedy prezidentské volby v Rusku nevzbuzují téměř žádnou pozornost? Odpověď je snadná, protože je tento souboj o hlavu státu již předem rozhodnut. Vladimir Putin označovaný často za autoritáře či trochu přehnaně diktátora si kráčí pro svůj již čtvrtý mandát prezidenta Ruské federace.

Ruské volby prezidenta 2018

Vladimir Vladimirovič Putin bude mít několik vyzyvatelů, avšak předpokládá se, že všichni protikandidáti dohromady budou mít o poznání méně hlasů než Putin. Pojďme si představit ty nejzajímavější protikandidáty ve volbách 2018.

Jako prvního můžeme představit Vladimira Žirinovského, který kandidoval od roku 1990 již několikrát s výsledky mezi 3-7% hlasů. Podobný výsledek se u tohoto kandidáta očekává i nyní Vladimir Žirinovskij hájí nacionalistické názory a založil již v roce 1990 okrajovou politickou stranu  Liberální demokratická strana Ruska. Žirinovskij   se projevuje před volbami poměrně výrazně – naposledy se ukázal v předvolební debatě, kde nazval svoji protikandidátku courou.

Tato protikandidátka je Xenija Anatoljevna Sobčaková, která je jediná kandidující žena na tento post. Sobčaková polila za výše zmíněný výrok Žirinovského vodou v prezidentské debatě. Sobčaková je opoziční kandidátkou, jenž se proslavila jako moderátorka a herečka. Její šance na zvolení ve stále tradicionalistickém Rusku jsou téměř rovny nule. Předpokládá se výsledek okolo 2%.

Posledním zajímavým kandidátem je Grigorij Alexejevič Javlinskij, který bude ve volbách zastupovat jasný prozápadní a liberální směr. Podobně jako první protikandidát i Javlinskij  má za sebou již dvoje prezidentské volby, v kterých slavil zisky mezi 5-7% hlasů. Z přehledu kandidátů jasně vyplývá, že Vladimir Putin nemá protikandidáta a nikdo nepředpokládá, že by mohl být prezidentem někdo jiný.

Alexej Navalnyj mohl být tím nejvážnějším protikandidátem Vladimira Putina, avšak za pozoruhodných okolností mu nebylo umožněno se k volbě registrovat. Navalneho podporovalo mnoho mladých lidí především ve větších městech Ruska, kde organizoval předvolební kampaň.

Vůdce a legenda Putin

Kurzy na vítězství Vladimira Putina se téměř přestaly vypisovat, jelikož šance na jeho zvolení se rovnají 100%. Vladimir Putin podobně jako Miloš Zeman před prezidentskými volbami nechodí do prezidentských debat. Nepotřebuje ztrácet čas  klábosením se soupeři, jenž nedosáhnou jistě dvouciferného výsledku.

Na druhou stranu jen málokdo věří, že ruské volby jsou férové, neovlivněné a spravedlivé. Mnozí vidí v prezidentských volbách v Rusku pouhou zástěrku, který poslouží k legitimizaci osobního režimu Vladimira Putina. Často se diskutuje, jak bude Putin postupovat až mu doběhne druhé respektive čtvrté funkční období. Velmi nepravděpodobné se zdá, že by se  Vladimir Vladimirovič Putin stáhl do ústraní a užíval si politického důchodu a neuvěřitelného nashromážděného bohatství.

Více pravděpodobný se zdá scénář podobný vůdcům ze SSSR. Putin zkrátka bude u moci v Rusku do svého posledního vydechnutí.

Předchozí článekVolební preference politických stran v březnu 2018
Další článekItalské volby a legendární politik Silvio Berlusconi

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here