Volební preference politických stran březen, duben 2018

4
5168
Volební preference politických stran duben 2018
(Zdroj: CVVM)

CVVM vydala nový volební model neboli průzkum preferencí politických stran, který nám ukazuje udávaný kurz popularity začátkem jara 2018.  A jak se proměnila popularita jednotlivých politických subjektů od minulého preferenčního šetření? Příliš ne.

Volební preference ANO 2011 klesají

Největší změna, jenž se od minulého šetření CVVM udála, proběhla u hnutí ANO.  Popularita této strany zaznamenala pokles o 3% od preferencí v březnu. Na druhé a třetí pozici se síly podle průzkumu vyrovnaly. Piráti mírně ztratili a ODS mírně posílila, takže výsledky obou těchto stran se ustálily na 12,5%. To tedy znamená stále propastný rozdíl mezi hnutím ANO 2011 a ostatními stranami, protože hnutí ANO má více než dvojnásobný volební zisk oproti straně/ám v bezprostředním závěsu.

ČSSD i KSČM by si při výsledku deklarovaném CVVM polepšili oproti podzimním volbám. Obě strany zaznamenaly výsledek 11%, který je může částečně uklidňovat. U KSČM se již objevovaly průzkumy, kde komunisté balancují na hraně 6%. Od ledna KSČM zaznamenává trvalý růst, což by mohlo odvrátit případný pád dlouholetého předsedy strany Vojtěcha Filipa. Ten avizoval rezignaci z postu předsedy KSČM po nejméně úspěšných volbách 2017 pro komunisty v historii České republiky.

SPD v čele s Tomiem Okamurou nezaznamenalo žádný posun v popularitě a drží se tak na 6,5%.  Tento výsledek je tedy o poznání horší než výsledek říjnových voleb, avšak jsou zde i příjemnější průzkumy pro Tomia Okamuru. Například STEM přisoudil SPD v únoru voličskou podporu 9,5% a další průzkumy preferencí byly pro Okamuru ještě optimističtější.

Porovnání preferencí duben 2018
(Zdroj: CVVM)

TOP 09 a STAN stále na hraně vstupu do PS

V říjnu se kandidáti TOP 09 v polovině sčítání volebních výsledků strachovali, jestli se vůbec jejich strana dostane přes 5% hranici. Tenkrát to po sečtení Prahy ještě stačilo, avšak prognózy nemilosrdně ukazují  dlouhodobý úpadek popularity této politické strany. Změna předsedy a nástup Jiřího Pospíšila preferencemi TOP 09 příliš nezahýbaly.

STAN je na tom s volební podporou podobně. Obě strany mají pouze 4,5% a balancují za hranou volební klauzule 5%. Obdobně jsou na tom také lidovci. Jediným malým pozitivem pro tyto strany může být, že jejich podpora zaznamenala v posledním měsíci malinký růst. Zelení po krachu v podzimních volbách a rezignaci Matěje Stropnického lavírují okolo jednoho procenta a podobně jsou na tom i Svobodní.

Volební účast v březnu a dubnu?

Po prezidentských volbách v lednu 2018 a enormním voličském zájmu 66% ukazují všechny průzkumy zvýšený zájem také o volby do Poslanecké sněmovny. Možná tedy tolik kritizovaná přímá volba prezidenta přinese alespoň tížené ovoce ve vyšší participace občanů na politickém dění.

Volební model od CVVM počítá s volební účastí 64%, tedy o 3,2 více něž v říjnových volbách, kdy byla účast voličů 60,8% hlasu. Průzkumy od CVVM jsou dlouhodobě v českém kontextu velice sledované a v důvěryhodností patří jistě k těm nejlepším.

Nejnovější volební preference od Kantar TNS pro ČT zde.

Předchozí článekNový předseda KSČM Josef Skála?
Další článekVolby Maďarsko 2018

4 KOMENTÁŘE

  1. […] Již průzkum preferencí od CVVM zaznamenal mírný pokles preferencí ANO 2011. Kantar TNS přisuzuje partaji Andreje Babiše již výsledek pod 30% hlasů, což zhruba odpovídá volebnímu výsledku ve volbách 2017 do Poslanecké sněmovny. Průzkum preferencí vydaný Kantar TNS v březnu přisuzoval ANO 2011 33%. Můžeme tedy pozorovat pokles o 3,5% za jediný měsíc. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here