Volby Maďarsko 2018

0
3595
Volby Maďarsko 2018

Volby do Zemského sněmu v Maďarsku probíhají pravidelně každé čtyři roky v měsících dubnu či květnu. Poslední maďarské volby do parlamentu se uskutečnily v roce 2014 a zvítězila v nich drtivě strana  Fidesz – Magyar Polgári Szövetség s předsedou Viktorem Orbánem. Orbánova politická strana získala 117 mandátů v nově upraveném Zemském sněmu čítajícím 199 křesel.

Volební systém v Maďarsku

Parlamentní volby 2014 byly prvním testem nového volebního systému, kdy v Maďarsku snížili stav zákonodárců z 386 na pouhých 199. Maďarsko má pouze jednokomorový parlament „Országgyűlés“ neboli Zemský sněm, kam se konají pravidelné volby v čtyřletých cyklech.

V Maďarsku se volí jednokolovým systémem a rozděluje se 106 mandátů na úrovni 106 jednomandátových obvodů, které byly novelou také upravené. Zbilých 93 mandátů je rozděleno poměrným volebním systémem na základě celostátních preferencí pro dané politické strany.

Tento jednokolový volební systém inklinuje k jednobarevným vládám s podporou parlamentu, jelikož rovných 106 mandátů se rozděluje pro vítěze v jednomandátových obvodech. Přepočítávání na hlasy tedy probíhá na dvou úrovních – jednomandátových obvodech a celorepublikově. Tato domněnka se potvrdila po volbách 2014, kdy Fidesz zvítězil v 96 ze 106 obvodů.

Orbán 2018
(lídr Fidesz Viktor Orbán)

Situace před volbami 2018

Volby napínavé jako v Rusku při znovuzvolení Vladimira Putina? Ne to volby v Maďarsku budou o poznání napínavější, ale Viktor Orbán má jistě lepší předvolební pozici než před 4 lety a již tehdy dokázal získat nadpoloviční většinu všech mandátů.  Přelomem roku 2017-2018 Fidez atakoval zhruba 56% všech hlasů. Ovšem to při smíšeném volebním systému Maďarska může znamenat nějakých 130 mandátů ze 199.

Začátkem dubna jsou odhadované preference dominantní politické strany Viktora Orbána zhruba na úrovni 50% všech odevzdaných hlasů. Pro připomenutí to je o 5% více než získal před 4 lety, takže Orbán může počítat s nějakými zhruba 122 mandáty (odhad).

A co konkurence? Druhá a třetí politická strana v pořadí voleb v roce 2014 bude nejspíše na stejných místech i v roce 2018. Ovšem to vypadá, že Jobbik i MSZP si výrazně pohorší. Odhaduje se, že druhá strana v maďarských volbách získá pouhou třetinu odevzdaných hlasů než Fidesz a na mandáty dopadne ještě o poznání hůře.

Témata maďarských voleb 2018:

  • imigrace a imigrační politika ve vztahu k EU
  • obrana hranic
  • důchody
  • růst mezd až na průměr EU
  • odchod do důchodu po 40 letech práce
Předchozí článekVolební preference politických stran březen, duben 2018
Další článekVolební reforma k proporčnějíšímu zastoupení v Poslanecké sněmovně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here