První kolo senátních voleb obvod č. 78 Zlín 2018

3
4742
Obvod 78 Zlín - senátní volby 2018
Senátní volby 2018 Zlín

Výsledky druhého kola senátních voleb ve Zlíně.

Druhé doplňující volby do Senátu se uskutečnily na Zlínsku. Volby se konaly v mimořádném termínu, jelikož senátor  (František Čuba SPO) za tento obvod rezignoval před vypršením svého mandátu.

První kolo senátních voleb Zlín

Vítězem prvního kola voleb se stala krajská radní Michaela Blahová za KDU-ČSL s výsledkem 24,18 % hlasů. Jejím soupeřem do druhého kola, jenž se uskuteční již příští týden, bude Tomáš Goláň za uskupení SENÁTOR 21. Goláň získal v prvním kole senátních voleb na Zlínsku 18,99 % hlasů a šance obou kandidátů jsou tedy poměrně vyrovnané.

Voliči mohli na Zlínsku vybírat z devíti kandidátů na post senátora. Třetí a těsně nepostupový skončil za STAN Adámek, který získal 16,36 % hlasů. Adámek si po volbách stěžoval na velice nízkou volební účast, která byla v prvním kole pouze necelých 16 %.  Čtvrtý za hnutí ANO byl neurochirurg Michael Filip s téměř 13 % hlasů.

Dále skončil s téměř 10 % nezávislý novinář Aleš Fuksa kandidující za Piráty a kandidát ČSSD Radim Jünger s 7,45 % hlasů. I výsledek kandidáta za ČSSD může ilustrovat rozpoložení a preference sociálních demokratů. V minulých obdobích se kandidáti ČSSD pravidelně dostávali přes 15 % hlasů a postupovali do druhých kol. ČSSD také měla nejvíce mandátu v Senátu ČR. Neutěšená situace a současné preference ČSSD se však odrazily i na senátní úroveň. Pravděpodobně se plně také odrazí v podzimních komunálních a senátních volbách

Také stranický nástupce Františka Čuby nebyl úspěšný a získal pouhé 4 % hlasů. Kandidát za KSČM získal pouze o procento více.

Vyhlídky na druhé kolo v obvodu č. 78 – Zlín

Velice nízká volební účast se pravděpodobně ve druhém kole ještě sníží a bude rozhodovat opravdu malý zlomek plnoprávných voličů v obvodu č. 78 – Zlín. Předpokládaná účast se nejspíše bude pohybovat okolo 12 %.

Mírnou favoritkou je Blahová za KDU-ČSL. Kandidáti vypadlý v prvním kole se zatím nevyslovili pro podporu ani Blahové ani Golaně. Třetí kandidáta za STAN Adámek nedává doporučení a nechává to na lidech. Taktéž nezávislý kandidát s podporou Pirátů se nevyslovil podpořit žádného z postupujících kandidátů na mandát senátora v obvodu 78.

Předchozí článekVolební preference Median a STEM v květnu 2018
Další článekVítězem druhého kola senátních voleb na Zlínsku je Tomáš Goláň

3 KOMENTÁŘE

  1. Lidé dali jasně najevo, že Adámka již bylo dost.

    Informovanost občanů, pomohla občanům k eliminaci nežádoucích „politiků“ již v prvním kole senátorských voleb. Občané se dozvěděli o nemravném jednání anti-politiků města Zlín a to pomohlo. Na Zlínsku nastal propad STAN a ANO a ani jeden z kandidátů z těchto stran se do druhého kola nedostal, přestože volební účast byla pouhých 16%.

    Po roce 2010, resp. od roku 2014 (STAN-ANO) – jejichž „nominanti“ ve vedení okresní vodárny Zlín léta bránili odhalení kompotu vedoucímu k vytunelování Vaku Zlín, drahé vodě, ztrátě dotací a současně léta manipulují s občany a kryjí a udržují protiprávní stav https://pravdaovode.cz/zlin/okres-zlin-zisky/ do vrcholné politiky nepůjdou – NARAZILI- Lidé jich mají dost.

    Dvě hnutí jednají na Zlínsku léta na úkor občanů, když udržují v chodu systém, kterým odtékají stamilióny od lidí https://pravdaovode.cz/zlin/okres-zlin-zisky/ na účty koncernu a poté do zahraničí, již chápou občané a to zejména díky investigativní práci hnutí PRAVDY O VODĚ, Aliance pro vodu a H2O.

    Prázdné politické fráze a úsměvy ve stylu „Kačerů Donaldů“ na billboardech již nestačí. Panu Adámkovi nepomohla ani stranická stádnost, když alarmoval hnutí, které samozřejmě samo sebe, resp. Adámka volilo.

    O tom, že informování ve veřejném zájmu je zásadní pro funkční demokracii a nápravu excesů anti-politiků někdy lidé pochybují. Tady ve volbách ve Zlíně mají důkaz, že pochybovat nemusí.

    Informovanost občanů funguje jako záklopka, aby se do vrcholné politiky nedostali lidé, kteří nepracují pro občany a v politice či v rozhodování o životech lidí a nakládání s veřejným nebo nedej bože státním majetkem nemají co dělat.

    Věříme, že senátní volby spouští postupný odchod p. Adámka z jakékoliv politiky a doufáme, že rovněž spouští vnitřní očistu hnutí STAN, ve které víme, že je řada schopných, slušných a pro občany pracujících lidí, ale pokud si hnutí nebo strana není schopna udělat pořádek ve vlastních řadách, pak logicky není schopné udělat pořádek ani v České republice. Pak nemá ve vedení státu co dělat.

    O tom zda očista radnice nastane, rozhodnou voliči v komunálních volbách na podzim. O očistě STAN rozhodně samotný STAN, který by se měl zamyslet, zda bude krýt záda lidem, co pro občany nepracují (a vedení STAN to ví) nebo bude riskovat propad a ztrátu vrcholných pozic ve městě Zlín.

    Lidé mají jasno, Adámka již bylo dost. Tento člověk spolu se zástupcem Ano usiloval o to, aby soudy neodhalily protiprávní jednání a kolaboraci Hadů na radnici města Zlín v letech 2002-2010.

    Informovanost občanů o tom, co léta páchají anti-politici, kteří jednají v zájmu soukromých firem na úkor občanů ve Zlína mapuje, lidem dokládá a zpřístupňuje portál http://www.pravdaovode.cz/zlin

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here