Volební průzkum preferencí v září 2018 Median

2
4556
Průzkum volebních preferencí Median září 2018
Median volební průzkum září 2018

Již druhý volební průzkum vydaný v září 2018! Po průzkumu volebních preferencí od společnosti Sanep přichází se svým šetřením také Median. Jak si vedou politické strany v září a který subjekt přes prázdniny nejvíce vyrostl a který naopak nejvíce ztratil?

Dominance hnutí ANO ve volebním průzkumu od Medianu

Volení model od společnosti Median patří k nejrenomovanějším v České republice a na rozdíl od již zmiňovaného Sanepu jsou více přijímány širokou veřejností.

ANO 2011 neoblomě vládne průzkumům volebních preferencí již od voleb 2017. ANO 2011 stíhá především ODS a Piráti. Zatímco volební průzkum od společnosti Sanep ukázal výsledky ODS a Pirátů téměř totožné, tak Median vidí mezi oběma stranami rozdíl 3,5 %.


Hlavní výstupy z volebního průzkumu Median

  • Počet politických subjektů by se snížil z 9 na 8
  • ANO 2011 se opět přehouplo přes magických 30 %
  • ODS se 14 % má své roční preferenční maximum
  • Piráti se drží na volebních preferencích z voleb 2018 do PS
  • KSČM a ČSSD si mírně polepšili na 9 % respektive 8,5 %
  • SPD mírně stoupá po povolebním oslabení
  • Nejslabší z trojice stran na hranici 5 % je STAN

Volební průzkum se až na několik detailů moc neliší od srpnového průzkumu od agentury Median.

Volební jádra a volební potenciály politických stran

Největší volební jádro má ve volebním průzkumu od Medianu ANO 2011 a to 22,5 % hlasů, ovšem volební potenciál ANO 2011 je „jen“ na 33,5 % hlasů. Z toho vyplývá pro Andreje Babiše jedna dobrá a jedna špatná zpráva.

Dobrou zprávou je, že téměř celý volební potenciál strany je zmobilizován a přesvědčen volit ANO. Špatnou zprávou však je, že ANO nemá ve svém chlívečku téměř kam růst a tak se sen Andreje Babiše mít jednobarevnou vládu jen tak neuskuteční.

volební model median září 2018
Vývoj volebního modelu od Medianu

Velký volební potenciál oproti svým jádrovým voličům mají také Piráti, kteří podle Medianu mohou dosáhnout až na 15 % hlasů. ODS je na tom ještě o 2,5 % hlasů lépe.

ČSSD i KSČM mají tvrdé jádro voličů poměrně obsáhlé, avšak jejich volební potenciál není o mnoho vyšší. Doby kdy voliči ANO volili ČSSD jsou nenávratně pryč a tyto voliče v současné situaci ČSSD nemá šanci oslovit.

Volební průzkum Medianu přeje ANO 2011, ODS či TOP 09

Ve srovnání s ostatními volebními průzkumy nejen v září 2018 vychází u Medianu dobře především ANO 2011, ODS a TOP 09. Všechny tyto strany mají volební preference vyšší než například u šetření od Sanepu.

Rozdíly se ale vejdou do statistické chyby, která je u větších stran 3,5 % hlasů. Pouze TOP 09 má o celá dvě procenta více než u Sanepu (u malých stran pouze 0,5 %).

Celostátní volební průzkumy před komunálními a senátními volbami

5. a 6. října 2018 se budou konat komunální a senátní volby. Přestože celostátní průzkumy mohou realitu místních komunálních a senátních voleb značně zkreslovat, tak celostátní popularita jednotlivých celků mnohému napoví.

Kandidatura pod značkou ANO v mimopražských obvodech je sázka na jistotu. Pokud je značka propojena alespoň s částečně známým a populárním politikem, tak je to záruka úspěchu.



Naopak značka Pirátů a ODS bude výhodou pro kandidáty v městských volebních obvodech. Tyto dvě politické strany si v poslední době vedou velmi dobře a volební preference jim mírně stoupají. Podle záříjových volebních preferencí od Kantar TNS dokonce již Piráti ODS ve volební popularitě předstihli.

Zajímá vás, jak se změnily volební preference politických stran u společnosti Median od července do listopadu? Tak si také přečtěte volební průzkum preferencí od CVVM a Medianu listopad 2018!

Předchozí článekVolební preference září 2018 od společnosti Sanep
Další článekVolební preference září 2018 Kantar TNS, Piráti hlásí posun před ODS!

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here