TOP
Domů Prezidentské volby 2018 Jak se lidé zajímají o jednotlivé kandidáty na prezidenta?

Jak se lidé zajímají o jednotlivé kandidáty na prezidenta?

0
Miloš Zeman běžky

Podle drtivé většiny všech předvolebních průzkumů a preferenčních šetření jsou největšími favority voleb Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Michal Horáček a Mirek Topolánek. Tomuto faktu odpovídá také jejich hledanost na největším tuzemském vyhledávači Google.

Jak byli kandidáti na prezidenta vyhledáváni v minulém roce?

Nejhledanějším byl samozřejmě současný prezident Miloš Zeman, který se pohyboval na politické scéně a měl velkou mediální přízeň. Miloš Zeman byl více vyhledáván než ostatní tři kandidáti na prezidenta.

Jiří Drahoš byl na druhém místě díky své brzké a poměrně výrazné předvolební kampani. Mirek Topolánek byl vyhledáván za minulý rok nejméně a to především díky svému pozdnímu oznámení kandidatury na prezidenta.

(Google Trends)

Vyhledávání kandidátů na prezidenta za poslední týden

Zajímavý je kontrast s posledním týdnem, kde sice pořadí ve vyhledávání zůstalo stejné, avšak rozdíly se velice ztenčily. To je důsledek aktivní předvolební kampaně všech kandidátů a již vyčerpaného „objevujícího“ se potenciálu Miloše Zemana, kterého všichni znají.

(Google Trends)

S čím si lidé kandidáty na prezidenta spojují?

S čím si jednotlivé kandidáty na prezidenta lidé nejvíce spojují a jaká slova propojují s jejich jmény? Ta tuto statistiku jsem vybral délku 90 dní, která postihuje téměř celé dosavadní předvolební období. Ve vybraných slovech budu vynechávat nezajímavé mutace jmen prezidentských kandidátů.

Miloš Zeman – Po rozšíření zvěstí o neblahém zdravotním stavu našeho současného prezidenta lidé začali vyhledávat „zeman rakovina“ nebo „zeman nemoc„. I když se jednalo o nepodložené informace, tak tyto zvěsti vyvolali velký zájem uživatelů vyhledávače Google. Mezi další slova propojená se jménem Miloše Zemana patřila „seznam“ nebo „noha„.

Další spojení v souvislosti s naším stávajícím prezidentem byla: „zeman účet„, „zeman sobotka video“ nebo „zeman na běžkách„.

Michal Horáček – Se jménem tohoto kandidáte se velice často spojovalo jméno Jiřího Drahoše. Dokonce je možné, že někteří lidé si tyto dva pány pletli. Méně již lidé vyhledávali spojení „horáček prezident„.

Mirek Topolánek – Některým lidem se nelíbí jméno Mirek a tak zadávají spojení „Miroslav Topolánek“. Pravdou je, že jméno Miroslav je v českém prostředí běžnější a tak jsou na něj lidé více zvyklí. Lidé si také chtěli připomenout pletky bývalého předsedy vlády s italským miliardářem Berlusconim a tak zadávali „topolánek berlusconi„.

Jiří Drahoš – Nejvíce se lidé na Googlu zajímali o „drahoš transparentní účet“ nebo o „drahoš prezident„. Mnoho lidí si také chtělo prověřit minulost kandidáta a ve spojení s nejspíše vykonstruovanou kauzou zadávali „drahoš stb„.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version