TOP
Domů Parlamentní volby Senátní volby Ústavní právník Aleš Gerloch kandiduje na Praze 12 proti Pilnému a Fischerovi

Ústavní právník Aleš Gerloch kandiduje na Praze 12 proti Pilnému a Fischerovi

0
Ústavní právník Aleš Gerloch

Aleš Gerloch patří společně s Ivanem Pilným podle volebních preferencí k nejvýraznějším vyzyvatelům Pavla Fischera na Praze 12 ve volebním obvodu číslo 17.

Jmenuji se Aleš Gerloch a jsem prorektorem Univerzity Karlovy a odborníkem se čtyřicetiletou praxí v problematice práva a zejména ústavního práva. Z pozice místopředsedy Legislativní rady vlády se spolupodílím na tvorbě nové legislativy a spolu s ostatními členy se snažím o korekci nekvalitních návrhů.

To je ostatně i jedním z důvodů, proč kandiduji do Senátu PČR – je tam dle mého názoru velice málo právníků. Přitom právě horní komora by měla být jakousi pojistkou proti nepromyšleným změnám a návrhům zákonů z Poslanecké sněmovny a v obdobném smyslu by měla bránit i naši Ústavu.

Jaký má Aleš Gerloch program a témata pro senátní volby?

Kromě již zmíněné ochrany Ústavy bych rád usiloval o ústavní zakotvení českého národa jako státotvorného národa a výslovné stanovení, že v České republice je český jazyk státním jazykem. Podobné úpravy bývají obsaženy i v ústavních dokumentech dalších demokratických států a byly také v minulosti v naší ústavní úpravě. Rád bych kvalifikovaně pomohl při tvorbě návrhů na přezkoumání ústavnosti zákonů u Ústavního soudu či případných změn v ústavním pořádku.

Jako senátor volebního obvodu č. 17 bych se zaměřil především na dopravní tematiku, která v oblasti velmi rezonuje. Aktivně bych se zajímal o problematiku výstavby metra D, dostavby tramvajové trati a vnějšího silničního okruhu či rozvoj infrastruktury dle potřeb jednotlivých městských částí při zachování zeleně.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

V oblasti práva 40 let zkušeností a praxe, které jsou díky kontinuálnímu zaměření na tuto oblast, troufám si říci, poměrně obsáhlé. Použitím těchto znalostí ve službě občanům bych pomohl k zefektivnění ústavního systému našeho státu a kvalifikovaně se podílel na korekci nepromyšlených návrhů zákonů a posléze také jejich kvapných a častých změn, které by mohly v praxi České republice uškodit.

Proč zrovna kandidatura jako nezávislý?

Senát by měl být dle mého názoru o osobnostech. Ne primárně o politických stranách. Nechtěl jsem být svázaný politickými podmínkami nějaké partaje. Jako nezávislý odborník a senátor mohu více a účinněji pomoci voličům a nepodléhat úzkým stranickým zájmům – čili přesně tak, jak by dle mého názoru měla senátorská práce vypadat. To nevylučuje spolupráci s ostatními senátory, popř. senátorskými kluby v otázkách, které vyplývají z mého programu.

Jak probíhá kampaň a co plánujete?

Kampaň probíhá v současnosti již vícero měsíců. Před pár dny jsem zahájil kontaktní část, v rámci které plánuji setkání s voliči v restauracích i na dalších místech. Pravidelně se vyskytuji na místech, kde společně s mým týmem vysvětluji mé záměry a politické cíle a mluvím s lidmi. Na závěr kampaně mám připraveno několik překvapení, o tom je ale teď předčasné mluvit.

Jaký máte vztah k obvodu?

Mám zde trvalý pobyt a jsem s ním dlouhá léta spjatý. Dobře znám jeho místní problematiku a s ním spojených jednotlivých městských částí. Každý senátor by měl zblízka znát svůj obvod, ve kterém kandiduje.

Jaký máte rozpočet na kampaň?

Financování se pohybuje v rámci zákonných limitů.

Znáte Vaše protikandidáty?

Aktivity mých protikandidátů sleduji. Znát dobře soupeře je jistě potřebné, drtivou část mého úsilí ale věnuji samozřejmě vlastní kampani. V této chvíli již především kontaktní v ulicích, abych voličům včetně dosud nerozhodnutých dokázal, proč právě já jsem ten pravý kandidát na senátora.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version