TOP
Domů Předvolební průzkumy a volební preference Volební model preferencí STEM, červenec 2019 | Piráti sílí nejrychleji

Volební model preferencí STEM, červenec 2019 | Piráti sílí nejrychleji

3
Volební model preferencí STEM, červenec 2019

Nedávné průzkumy volebních preferencí od Kantar CZ i CVVM ukazují výrazný propad dominujícího hnutí ANO, který není u STEMu téměř znatelný. ANO získalo v červencovém průzkumu veřejného mínění od společnosti STEM celých 32,2 %.

Volební preference ANO a Pirátů

Česká pirátská strana téměř soustavně posiluje od voleb v roce 2017. Nyní je na druhém místě, avšak od hnutí ANO piráty v tomto průzkumu dělí propastných 16,9 %.

V průzkumu volebních preferencí Kantar CZ je rozdíl mezi Českou pirátskou stranou a hnutím ANO podstatně nižší a to pouze 7 %.

Volební preference Kantar CZ, červenec 2019

Piráti mají od eurovoleb lepší volební preference než třetí ODS, která nedokáže tak dobře využívat problémů vlády, demonstrací proti Andreji Babišovi a audit z EU.

Právě opoziční artikulace problémů a prezentace v médiích posouvá Piráty na druhé místo před ODS.

Volební preference SPD a KSČM

SPD se 7,9 % a KSČM s 7,8 % hlasů mají podobnou podporu, ovšem obě tyto strany čekají poměrně razantní výzvy. KSČM je v dlouhodobém útlumu a poklesu volebních zisků. Komunisté musejí dokončit generační obměnu a vytvořit stranu i pro mladší voliče. V průzkumu od Kantaru CZ získali komunisté pouze 5,5 %.

SPD oproti tomu stojí proti výzvě jiného politického subjektu. Trikolóra Václava Klause mladšího cílí z velké části právě na elektorát SPD.

ČSSD stále ztrácí

ČSSD si tento měsíc připsala nejhorší výsledek v průzkumech od společnosti STEM a to pouze 6,4 %. Pro ČSSD je ten správný čas odrazit se od dna, jinak bude v příští Poslanecké sněmovně chybět.

Strany bojující s volební klauzulí 5 %

STAN ani TOP 09 nemohou být spokojeni s tímto průzkumem, který jim nepřisoudil ani 4 %. Není tak divu, že právě tyto strany nejvíce volají ve spojení v jeden celek proti Andreji Babišovi před příštími volbami.

Voliči nemají příliš silnou motivaci volit a váhají mezi různými subjekty. Průzkum předpokládá voličskou účast pouze na 56 %.

V tomto volebním průzkumu není vidět vliv demonstrací a hlasování o nedůvěře vládě. Průzkum se konal ještě před těmito událostmi.

3 KOMENTÁŘE

  1. Proč nedáváte u všech průzkumů anketu:Jak byste hlasovali vy?Bojíte se toho?Když se zřídka,možná omylem,tak jednou za 3měsíce tato anketa objeví,většinou se makrantně liší od všech průzkumů prováděných společnostmi CVVM,Kantar.Cz,STEM a Median.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version