Negativní kampaně ve volbách 2017

0
2433
Negativní kampaně ve volbách 2017

Negativní kampaně ve volbách 2017 do Poslanecké sněmovny se objevily především ke konci předvolebního boje.

Co je negativní kampaň?

Cílem negativní předvolební kampaně je oslabit a pošpinit protikandidáta. V návaznosti na to by měl protikandidát ztratit přízeň voličů a tím získat kandidát, který negativní kampaň organizuje. Negativní kampaň je nejvíce užívána v bipartismu, kdy spolu soupeří dvě strany. Zde totiž ztráta jednoho kandidáta znamená automaticky zisk kandidáta druhého. V multipartismu tento efekt není takto přímý a oslabení jednoho protikandidáta může posílit dalšího.

Negativní předvolební kampaň sází na osočování, konstruování a hledání „špíny“ v minulosti protikandidátů. Její úspěšnost je poměrně veliká, ale ne stoprocentně zaručená. Například sexuální skandály mohou v některých systémech paradoxně kandidátovi pomoci. Důležité je tedy hledět na kontext dané země a řídit se podle něj. Nejlépe můžeme vidět negativní kampaň v USA, kde byla výrazně použita při prezidentských volbách 2008 nebo 2016.

Negativní kampaně ve volbách 2017

Cílem negativní kampaně se stávají především úspěšné politické strany a úspěšní političtí lídři. Při volebních preferencích ANO 2011 není divu, že se na Andreje Babiše a jeho stranu snaží útočit celé politické spektrum. ANO 2011 jednoduše drží mnoho voličů, a pokud bude dehonestováno, tak je zde vysoké množství volných voličů. Především ČSSD, KSČM a SPD jsou politické strany, které sdílí s ANO 2011 voličský potenciál – je tedy velmi pravděpodobné, že voliči by se odlili právě do těchto stran. Zvláště ČSSD stavěla kampaň proti ANO 2011 (spoty, rétorikou). Žaloba na Andreje Babiše je také forma negativní kampaně, která je přesně načasována.

negativní kampaň Babiš

Kampaň proti Pirátům

Piráti s preferencemi okolo 8-9% se stali cílem negativní předvolební kampaně. Lídr Ivan Bartoš a další začali být před volbami obviňováni z krajně levicových názorů a radikalismu. Voliči Pirátů nejsou z většiny levicový a takovýto impuls je může odradit od volby. Tak logicky například TOP 09 upozorňuje a hlásí, jak jsou Piráti krajně levicový. Výsledek by měl být odštěpení mladých pravicových voličů od Pirátů k TOP 09, která má také vysoký podíl a sympatie u mladých voličů. Útoky na Ivana Bartoše z řad SPD míří ještě níže a obviňují ho z braní drog. Snaží se spojit jméno Ivana Bartoše s nálepkou feťáka a podporovatele tvrdých drog.

Předchozí článekNacionalismus versus patriotismus ve volbách 2017
Další článekOdhad výsledků voleb 2017

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here