Preferenční hlasy a hlasování

4
12848
preferenční hlasování v komunálních volbách
Preference voličů při volbách

Preferenční hlasy a hlasování slouží v poměrném volebním systému jako demokratický doplněk k výběru daného politického subjektu. Volič si může vybrat nejen politickou stranu, ale také může zakroužkovat kandidáty jednotlivé strany, kteří jsou tak vybráni jako preferovaní kandidáti na volitelné pozice. Volič může tak upřednostnit na kandidátce podle něj vhodnější jedince.



Volič tak může ovlivnit pořadí na kandidátce volené strany a nemusí se spokojit s předvýběrem kandidující strany.

Preferenční hlasování lze také označit více srozumitelně jako přednostní hlasování.

Preferenční hlasy v praxi

Jen výjimečně se dostane do volené instituce celá kandidátka politické strany. Většinou postupují pouze kandidáti z čelních pozic více politických stran.

V některých volbách slouží dokonce kandidáti v dolní polovině pouze k vyplnění dané kandidátky. Sami kandidáti nepočítají nebo dokonce nechtějí být zvoleni.

Na prvním místě kandidátky je lídr politické strany, který propůjčuje kandidátce svoji tvář. Lídr má největší zodpovědnost a také největší jistotu zvolení při úspěchu dané strany.

Personalizovaná politika k lídrům politických stran ukazuje tvář a osobnost lídra jako absolutně zásadní pro úspěch strany.

Preferenční hlasy slouží k možné změně v pořadí kandidátky dle přání voliče na úkor rozhodnutí vedení politické strany o preferovaných kandidátech. V rámci vnitrostranické demokracie si strana zvolí například pořadí na prvních 5 místech kandidátky. Následně však mohou voliči díky preferenčnímu hlasování upřednostnit 2 a 3 kandidáta. Například ve volbách do Evropského parlamentu 2019 se nedostali dva lídři do EP a předskočili je kandidáti z nižších míst.

Preferenční hlasování při volbách do Poslanecké sněmovny

Pro volby do Poslanecké sněmovny ČR je využíván poměrný volební systém s přepočítáváním hlasů d’Hondtovou metodou na úrovni krajů. D’Hondtova volební metoda nebo také volební dělitel je jedním z nejčastěji používaných dělitelů pro poměrné zastoupení ve světě, i když mírně zvýhodňuje větší politické strany při přepočítávání hlasů na mandáty.

Voliči mohou do dolní komory Parlamentu ČR zakroužkovat až 4 kandidáty a udělit jim tak preferenční hlas. Preferenční kroužkování není však úplnou samozřejmostí a většina voličů jen vybere danou politickou stranu.

Pro posun v kandidátce na první místo je třeba 5 % preferenčních hlasů. Magická hranice 5 % mění pořadí a kandidáta automaticky katapultuje na první místo. Pokud 5 % dosáhne více kandidátů, tak jdou všichni na vrch kandidátky a jsou seřazeni podle počtu získaných preferenčních hlasů.

Jak postoupit z chvostu kandidátní listiny ukázal velice dobře Dominik Feri, který při volbách 2017 dokázal přesvědčit mladé voliče nejen k volbě TOP 09, ale také k zakroužkování jeho jména. Jeho chytře vedená mikro kampaň na sociálních sítích dokázala oslovit tisíce mladých voličů, kteří by jinak k volbám možná nepřišli.



Preferenční hlasování ve volbách do zastupitelstev obcí a měst

Komunální volby jsou největšími volbami u nás co do počtu kandidujících jedinců i subjektů. Komunální volby jsou také nazývány jako „obecní“ či „nejbližší občanům“.

Občané měst vybírají často své sousedy či politiky, které osobně znají. Vzniká zde specifická vazba mezi voličem a „politikem“, která se odráží i ve volebním systému.

Panašování jako forma preferenčního hlasování

Větší města mají více zastupitelů než města malá a také voliči ve velkých měst mají fakticky více hlasů než voliči v menších útvarech. Volič má v komunálních volbách vždy stejný počet hlasů jako je křesel v zastupitelstvu.

Čím je panašování jiné než možnost udělovat preferenční hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny?

Především v možnosti volby napříč politickými subjekty a politickými stranami. A kroužkovat lze někdy i velice urputně. Větší města mají okolo 50-60 zastupitelů a tak může volič kroužkovat-panašovat napříč stranami až 50-60 kandidátů.

Panašování v české verzi je však často velmi kritizováno, jelikož nenaplní onen efekt. Hranice pro kandidáta, který chce přeskočit na čelo kandidátky je celých 10 %. Je spíše naplněn demokratický duch při samotné volbě, který umožňuje každému voliči sestavit své zastupitelstvo podle svých představ bez hranic politických subjektů.

Mnoho voličů ve volebním systému do zastupitelstev tápe, jelikož jsou dokonce tři zcela správné varianty hlasování.

  • Panašování – označení křížkem před jména kandidátů až do počtu členů zastupitelstva napříč jednotlivými volebními subjekty. 
  • Nejednoduší označení křížkem jednoho politického subjektu z daného volebního lístku.
  • Označení jednoho politického subjektu a označení dalších kandidátů za jiné kandidující politické strany.



Preferenční hlasy u voleb do Evropského parlamentu

Stačí si zapamatovat dvě čísla 1 a 2. Volič si může vybrat jeden volební lístek a u něj může udělit dva preferenční hlasy.

Jak správně hlasovat a udělit preferenční hlasy?

  1. Přineste si již připravený hlasovací lístek z domova

    Odbouráte tak stres s hledáním Vaší kandidátky u volební urny. Některým voličům se pak stávalo, že hodili jinou stranu než chtěli díky záměrně podobnému názvu.

  2. Zakroužkujte číslo před jménem u dvou kandidátů

    Pokud chcete využít preferenční hlasování, tak u favorizované kandidátky zakroužkujte číslo před Vámi vybranými maximálně dvěma kandidáty. Nekřížkujte, nekroužkujte celá jména.

  3. Jeden lístek, dva kroužky čísel!

    Samozřejmě preferenční hlasování je pouze nadstavbou, která může rozhodnout o pořadí uvnitř kandidátky. Jestli si nechcete s preferenčním hlasování lámat hlavu, tak stačí jednoduše zasunout jednu vybranou kandidátku do obálky a vhodit do volební urny.

Jak funguje přepočítávání preferenčních hlasů a kdo postoupí?

Když kandidát obdrží 5 % hlasů z celkového počtu hlasů udělených straně, tak jde automaticky na první místo kandidátky. Při překročení 5% hranice více kandidáty je pořadí určeno mezi těmito kandidáty podle absolutního počtu obdržených preferenčních hlasů.

Předchozí článekTomio Okamura a politický marketing na Instagramu tomio.cz
Další článekJaromír Soukup hlásí vstup do politiky s Listem Jaromíra Soukupa

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here