Volební preference duben 2024 | České volby

0
2105
volby duben
volby duben

Jak se proměnila politická scéna v březnu? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro duben 2024 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně. Přehled pro březen 2024 naleznete zde.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Zájem o STAN vzrostl.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů agentury Kantar by hnutí ANO získalo okolo 39 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 34,3 % voličů. Volby by tedy vyhrálo.

Tento měsíc vyšla na světlo kauza ohledně hejtmana Jan Krkoška z ANO, který byl obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině. Po jeho přiznání však žalobce navrhl peněžitý trest, se kterým soud souhlasil. Hnutí ANO se přitom dlouhodobě prezentuje jako protikorupční hnutí.

Královna Instagramu Alena Schillerová na svém účtu tak jako každý měsíc sdílí dojemné příběhy a kritiku opozice.

ministryne instagramu
Zdroj: Instagram alenaschillerova

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za březen lehce ubylo. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median má SPOLU volební preference 21 % voličů a podle agentury Kantar by to bylo 21,5 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 21 %.

Nespokojení zemědělci na začátku března protestovali v Praze se svými traktory. Jeden ze zemědělců dokonce vysypal jeden z nich hnůj před Strakovu akademii. Nakonec tak musela zasahovat policie. Zemědělci po vládě žádali podporu zaměstnanosti na venkově, navýšení podpory zemědělců, hájení českých zemědělců v jednání s Ukrajinou, podporu životní pohody zvířat a tak navrácení výše zdanění půdy na úroveň před vydáním konsolidačního balíčku.

Tento měsíc, přesně 12. března, Česká republika oslavila 25 let od vstupu Severoatlantské aliance.

Tento měsíc vyvolalo velký rozruch i odložení společných jednání kabinetů Česka a Slovenska. Tuto reakci zavinily kroky slovenské diplomacie ve vztahu k Rusku, které Premiér Fiala popsal jako velmi rozdílné od českých.

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan lehce vzrost. Průzkum agentury Median Pirátům připsal 11 %, nejnovější průzkum agentury Kantar 10 % a náš volební model 10,4 %. Starosty a nezávislé by podle Medianu volilo 9 % a podle Kantaru jen 7 %. Náš volební model STANu připsal 7,5 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na 17,8 % od minula tedy zájem o stranu vyrostl o 0,3 %.

Na veřejnost se tento měsíc dostal email, který měl Andrej Babiš omylem poslat na špatnou adresu a ve kterém žádal svého podřízeného o soukromé informace o Ivanu Bartošovi. Chtěl na něj podle všeho najít nějakou špínu a využít toho ke svému prospěchu. Celý mail sdílel sám Ivan Bartoš na svém Instagramu.

babis pirati
Zdroj: Instagram pirativanbartos

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Median získala tentokrát 9,5 %, podle agentury Kantar pak 9 %. Jedná se tedy o lehký propad. V našem modelu od Českých voleb SPD získala 10 %, je tedy propad patrný i zde.

Předseda strany Tomio Okamura se na svém Instagramu nadále drží tradičního narativu uprchlíků, kritiky Evropské Unie, odmítání Eura a také kritiky Green Dealu.

spd green deal
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM v posledních průzkumech od agentur Median získala 4,5 % a u agentury Kantar získala 2,5 %. Náš model komunistům připsal 3,3 % voličů. Došlo tedy k mírnému propadu v zájmu o tuto stranu. SOCDEM u Medianu získalo 4 % a u Kantaru 2,5 %. V našem modelu SOCDEM dostala 3,6 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

Na svých sociálních sítích tento měsíc řešilo SOCDEM například možné zavedení výpovědi bez udání důvodu, proti kterému ostře protestovali.

socdem
Zdroj: Instagram tomio.cz

Přísaha a ZELENÍ

Další ze stran, které by nedosáhly na magickou hranici 5 %, je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V našem modelu obstála s 3,1 %. Volební preference pro stranu Zelených spadly v průzkumu agentury Kantar na 1 %, agentura Median však naměřila pouze 1,5 %. Podle modelu od Českých voleb měli v listopadu zelení 1,3 % podporu voličů.

Předchozí článekHádky v koalici? Volební preference březen 2024 | České volby
Další článekEvropští Socialisté prosazují zelenou dohodu, česká levice a zelení váhají

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here