Evropští Socialisté prosazují zelenou dohodu, česká levice a zelení váhají

0
134
Zelení netáhnou 1

Ve dnech 7. a 8. června 2024 se v České republice uskuteční volby do Evropského parlamentu. A přestože předchozí složení evropského parlamentu se dohodlo na takzvaném Green Dealu čili klimatické dohodě. Za poslední rok se vytvořila silná aliance, která má vymítit toto „evropské strašidlo“. Podle webu Politico se jedná zejména o populisty a konzervativce, nacionalisty a farmáře, francouzské centristy a německé liberály – všechny tyto skupiny hlásají obavy voličů, že zelená politika dožene lidi k finančnímu krachu bez záchranné sítě. 

Například česká strana Svobodní dokonce označuje Green Deal za docela obyčejný byznysový projekt. Faktem zůstává, že v evropském parlamentu prosazují ze sedmi frakcí zcela jednoznačně tři – druhá nejsilnější frakce v parlamentu EU – tedy Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů, Zelení/Evropská svobodná aliance a nejméně početná frakce – Levice v Evropském parlamentu.

Socialisté zrychlili kampaň

Socialisté (PES – Evropská socialistická strana) podle dobře informovaného zdroje Politico.eu zrychlili kampaň pro volby do Evropské unie. Jejich manifest slibuje splnit „zelenou dohodu s červeným srdcem“. „Naší úlohou během 21. století bude učinit zelenou transformaci kompatibilní se sociální dimenzí,“ řekl španělský socialistický europoslanec Javi López v rozhovoru pro Politico ve své kanceláři Evropského parlamentu a dodal: „Opravdu tomu věřím.“ 

Přesto mnozí pozorovatelé a analytici, dokonce i ti, kteří sympatizují se sociálnědemokratickou evropskou vizí, tvrdí, že socialisté se snaží promítnout svou vizi sociálního státu vhodného pro oteplování světa. Potvrzují to průzkumy. Socialisté od loňského podzimu neustále ztrácejí půdu pod nohama ve prospěch svých konzervativních a krajně pravicových protějšků. 

Deklarovaným cílem socialistů je vnést do klimatické strategie bloku více sociálních politik a vytvořit „zelenou sociální dohodu“. Je tu přesto jeden zásadní problém: Není jasné, co to má být. Na předvolebním kongresu socialistů v Římě se mnoho řečníků na vysoké úrovni, od Španěla Pedra Sáncheze po Dánku Mette Frederiksenovou, sotva zmínilo o politice klimatu. 

Stratég Green Dealu v čele nizozemských socialistů

Ti, kteří to udělali, jako bývalý šéf Zelené dohody EU Frans Timmermans – nyní vůdce nizozemských socialistů – sociálně demokratičtí kandidáti ve volbách do evropského parlamentu argumentovali pro větší klimatické ambice. „První obětí neřešení klimatické krize budou dělníci v našich továrnách, farmáři na naší půdě, lidé v prekérní situaci po celé Evropě,“ řekl v Římě evropský lídr Socialistů Timmermans. 

Čeští Svobodní či hnutí SPD kandidující ve volbách do EU společně s Trikolórou upozorňují na skutečnost, že klimatická direktivní politika, pokud není pečlivě navržena, může nerovnosti také prohloubit: Například zvýšení cen pohonných hmot, aniž by byla elektrická vozidla a veřejná doprava dostupná. Může také paradoxně prohloubit propast mezi bohatými a chudými. A právě tyto obavy vítězí. Současný anti-zelený odpor v celé Evropě je živen obavami – snadno zneužitelnými krajní pravicí – že energetická transformace ohrozí pracovní místa a prodraží život. 

Na konferenci o spravedlivém přechodu, kterou zorganizovala Belgie, označil Chris Bolesta, polský státní tajemník, který pracoval v klimatickém oddělení exekutivy EU, nedostatek důvěry Evropanů v sociálně spravedlivý přechod za „děsivý“. Doslova řekl: „Farmáři na ulici, to je důkaz, že to ještě neumíme.“ 

Socialistická „Zelená sociální dohoda“ nastíněná ve volebním manifestu má tři klíčová poselství: nikoho nenechat pozadu, ale zůstat ambiciózní v oblasti klimatu; investovat do obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti; a zajistit dostupné ceny energií pro všechny. „Otázkou zůstává, jak se socialisté budou v kampaních odlišovat,“ řekla Namita Kambli, která zkoumá otázky přechodu v bruselské kanceláři think-tanku E3G.

A zde je asi zásadní rozpor mezi tím, jak jednotní jdou do voleb evropské frakce Socialistů, Zelených či Levice, a jak se k tomu staví strany v prostředí České republiky. Mezi třiceti kandidátkami, které byly podány Civilně-správnímu úseku Ministerstva vnitra ČR jsou dvě strany hlásící se k sociálně-demokratickým hodnotám, Piráti jsou členem evropské frakce Zelených a kandidují i dvě strany, které mají v názvu Zelení a minimálně tři levicové subjekty Stačilo!, Urza.cz a Levice.

Čeští Piráti jsou pro zelenou dohodu

Ke Green Dealu se ale hlásí zcela otevřeně jen Česká pirátská strana a Zelení, Klimatické změny podporují i v preferencích nevýrazná strana Levice a anarchistické uskupení Urza.cz. K hodnotám evropských socialistů (PES) se hlásí s výhradami i SOCDEM, kandidátka vedená bývalým poslancem Lubomírem Zaorálkem. Naopak Česká suverenita – Sociální demokracie vedená do eurovoleb bývalým premiérem Jiřím Paroubkem Green Deal na svých webových stránkách jednoznačně odmítá a podobně se k problému staví i Demokratické strana zelených – Za práva zvířat, jejíž předseda, zastupitel městys Klenčí pod Čerchovem a bývalý člen SPR-RSČ či Vlastenecké republikánské strany Jiří Anderle v rozhovoru s naším portálem zcela jasně požadoval vystoupení ČR z Evropské unie. „Jsme pro spojení vlasteneckých stran, naše DSZ – Za práva zvířat se inspiruje nizozemským modelem, kde jsou ochránci zvířat v parlamentu,“ sdělil nám Jiří Anderle. Na kandidátce DSZ – Za práva zvířat jsou především provozovatelé útulků pro koně, psy a kočky.

Problematický koaliční partner

Asi nejproblematičtější postoj ke Green Dealu má kolice Stačilo!, kterou tvoří KSČM, Česká strana národně sociální a Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN). Tato koalice v některých průzkumech překročila pětiprocentní klauzuli nutnou ke vstupu do parlamentu EU. Ostatně, předsedkyně KSČM a lídryně kandidátky Kateřina Konečná v europarlamentu jako poslankyně ve frakci Levice působí a ona i ČSNS Green Deal odmítají. Problematičtější je to u bývalého člena České pirátské strany a antivaxera Ondřeje Dostála, který je dvojkou na kandidátce. Ostatně už samotné (SD-SN) je velmi problematické, jelikož ho založil bývalý primátor Prahy za ODS Jan Kasl a dříve jasně vystupovalo jako konzervativní pravicová strana, nyní je v koalici s KSČM.

Kampaň Evropských socialistů (PES) postrádá širší příběh, který by čelil zelenému odporu pravice, řekl Béla Galgóczi, vedoucí výzkumný pracovník Evropského odborového institutu (ETUI) webu Politico.eu a dodává: „Rozsah transformace, vyžaduje program, který zbaví lidi strachu ze změny.“ Program německých sociálních demokratů SPD například požaduje, aby pracovní zákony odrážely klimatická rizika, jako je extrémní horko. Usnesení Evropských socialistů z loňského stranického sjezdu v Málaze dokonce vyzývá k „zeleným programům sociální ochrany“ na ochranu pracovních míst a životních podmínek lidí před ekologickým přechodem a dopadem změny klimatu. 

Volební průzkumy naznačují, že Socialisté a Zelení utrpí v červnových volbách do EU značné ztráty. Očekává se také, že počet křesel socialistů se oproti roku 2019 zmenší, ale ne o mnoho, možná částečně i kvůli jejich loňskému rozhodnutí vyřadit ze svých řad slovenské sociálně-demokratické europoslance.

Přesto například, pod socialistickým vedením se například Španělsko stalo lídrem v oblasti obnovitelné energie a učinilo významné kroky směrem k postupnému vyřazení uhlí. „Mícháme sociální rozměr se zeleným rozměrem,“ řekl López, katalánský socialista a dodal: „Ve Španělsku nemáme Stranu zelených, protože my Socialisté jsme zároveň Strana zelených“, aby dodal: „Model blahobytu, který jsme měli v posledních desetiletích, skončil. Naším vzorem byla levná energie z Ruska, levná bezpečnost z USA, levné zboží z Číny. Skutečnost, že váš model blahobytu končí, vyvolává spoustu úzkosti, kterou používá krajní pravice.“ 

Použitý zdroj:

https://www.politico.eu/article/missing-socialist-green-deal-vision-european-elections/

Předchozí článekVolební preference duben 2024 | České volby
Další článekPeter Pellegrini slovenským prezidentem, moratorium porušila maďarská televize i Miloš Zeman

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here