Peter Pellegrini slovenským prezidentem, moratorium porušila maďarská televize i Miloš Zeman

0
157
hlas
hlas

Peter Pellegrini bude šestým slovenským prezidentem. Zmobilizoval mimořádný počet voličů a dokázal si zabezpečit druhý nejvyšší volební zisk mezi všemi přímo volenými prezidenty Slovenské republiky – celkem 1 406 898 hlasů. Víc získal jen historicky první přímo volený prezident Slovenska, bývalý košický primátor Rudolf Schuster.

Petera Pellegriniho volilo 53,1 procenta voličů, protikandidáta Ivana Korčoka 46,9 procenta. A přestože jde o nejtěsnější vítězství v historii přímých prezidentských voleb na Slovensku, je nakonec stejně větší, než se čekal rozdíl ve druhém kole volby. Tým Petra Pellegriniho během dvou týdnů skutečně zmobilizoval voliče krajní slovenské pravice i maďarské národnostní menšiny a získal o šest set tisíc hlasů více, než v prvním kole.

Peter Pellegrini je samozřejmě legitimně zvoleným slovenským prezidentem, ale slovenská média mu vyčítají neférovou kampaň, a to zejména kvůli tomu, že se spojil se stranami, které se hlásí k odkazu Slovenského štátu Jozefa Tisa a rovněž slovenské sdělovací prostředky upozorňují na skutečnost, že volební kampaň Petera Pellegriniho byla finančně netransparentní.

Byla kampaň netransparentní?

Deník SME například argumentuje tím, že jen viditelné věci výrazně převyšovaly v tržních cenách kampaňový limit. Na obranu Petera Pellegriniho lze dodat, že na rozdíl od svého soupeře Ivana Korčoka dokázal využít i sociální sítě a influencery ke své propagaci.

Petera Pellegriniho podpořili i maďarské státní média, zejména maďarská televize MTV, kterou sledují Maďaři žijící na Slovensku. A dokonce i v čase moratoria odvysílala zmíněná maďarská televize několikrát půlhodinový rozhovor s Peterem Pellegrinim. Ostatně, v době moratoria diskutoval s Robertem Ficem v soukromé televizi TA 3 Miloš Zeman, který veřejně podpořil právě Petera Pellegriniho. Ředitelkou zpravodajství televize TA 3 je přitom Zuzana Martiňáková, jejíž manžel Marián Bednář je jedním z mediálních poradců Pellegriniho.

Přesto lze říci, že Ivan Korčok si volby prohrál sám, jelikož se příliš uspokojil výsledky prvního kola přímé volby a ve druhém kole už vlastně neměl koho oslovovat, jelikož jeho vztahy s maďarskou menšinou žijící na Slovensku jsou napjaté a neměl šanci oslovit ani voliče Štefana Harabina či jiných kandidátů slovenských národovců.

HLAS do náruče SMĚRU, Korčok do čela liberálů?

Otázkou zůstává, co bude se stranou HLAS – Sociální demokracie. Peter Pellegrini již oznámil, že se vzdá členství, a tak už se objevily spekulace, že poslanci této strany se postupně vrátí do „náruče“ Ficova SMĚRu – Sociální demokracie. A politická budoucnost Ivana Korčoka? Po odchodu Richarda Sulíka z čela strany Svoboda a Solidarita (SaS) se zdá, že by její spoluzakladatel Korčok mohl stanout v čele slovenských liberálů a sjednotit velmi rozdrobenou slovenskou pravici. Tím spíše, že ho přišli podpořit prakticky všichni šéfové malých pravicových slovenských stran.

Předchozí článekEvropští Socialisté prosazují zelenou dohodu, česká levice a zelení váhají
Další článekV eurovolbách se bude hlasovat i o přímé demokracii švýcarského typu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here