Hrozba krajní pravice? V EU realita

0
120
spd green deal
spd green deal

Podle evropského listu POLITICO vypadá potencionální příští Evropský parlament více prorusky a méně zeleně, než ten současný. Mohla by skutečně vzniknout krajně pravicová Evropská unie? Každých pět let, přesně jako hodinky mainstreamoví politici vyděsí nárůst radikálů a populistů před evropskými volbami.

Ale pak se zdá, že se „krajně pravicové nebezpečí“ náhle rozplyne, protože tradiční středo-levicové a středopravé síly, které vybudovaly Evropskou unii, vytvářejí koalice, které drží radikálnější strany na uzdě. Tentokrát ale podle magazínu POLITICO by na to stvořitelé EU a parlamentu EU spoléhat neměli.

Rostou preference radikálních a národoveckých stran

V roce 2024 se nárůst radikálních, krajně pravicových a nacionalistických stran, zdá být větší a odvážnější, přičemž jeden předpovídá, že nacionalistická pravice a krajní pravice by v červnu mohly získat téměř čtvrtinu křesel v Evropském parlamentu.

I když „středopravice“ – aktuálně tipovaná na první místo ve volbách – odmítne sestavit vládní koalici se stále silnějšími okrajovými stranami, stále existuje značná šance, že krajní pravice bude poprvé moci ovlivňovat evropskou politiku. To jí umožní ohrozit „posvátné hodnoty EU“ týkající se právního státu a lidských práv a zablokovat nebo dokonce zrušit hlavní zelené a klimatické zákony. „Budeme svědky opravdu významného posunu doprava,“ řekl Simon Hix, profesor srovnávací politiky na Evropském univerzitním institutu, s odkazem na červnové evropské volby, kdy má 400 milionů lidí v celé Evropské unii právo volit sedm set dvacet poslanců evropského parlamentu.

Hix předpovídá, že krajně pravicové uskupení Identity & Democracy (ID) v Evropském parlamentu, šesté největší ze sedmi, získá v červnu 40 křesel, což znamená, že skupina by mohla mít 98 zákonodárců, čímž by se posunula na třetí místo, které v současnosti zaujímají liberálové. Už je domovem německé krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a francouzské krajně pravicové strany Národní shromáždění (RN).

Orbánova strana se spojí s italskou krajní pravicí

Pak, pokud současné páté největší uskupení, 67členná pravicová skupina Evropští konzervativci a reformisté (ECR) – domov polského Práva a spravedlnosti (PiS) a italských vládnoucích Bratří Itálie – také naroste o nějakých 18 křesel. Hix předpovídá, že by se mohla stát čtvrtou největší skupinou v parlamentu a překonat tak Zelené i liberály. Mezi těmito dvanácti členy sice chybí politická strana jako je Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, ale maďarští europoslanci za Fidesz se po volbách připojí k Meloniho pravicové skupině ECR, řekl Orbán podle italských médií a rozšířily by řady ECR. A následně by ID a ECR mohly získat 25 procent křesel v příštím evropském parlamentu, alespoň podle průzkumu zadaného Evropskou radou pro zahraniční vztahy. To by mohlo ovlivnit politiku vycházející z rozhodovacích institucí EU na příštích pět let.

Ursula von der Leyenová se bojí o svůj post

Vysoký úředník největší skupiny v Evropském parlamentu, středopravé Evropské lidové strany, řekl pro magazín POLITICO: „I když máte současnou většinu v příštím parlamentu, myslím si, že dynamika se dramaticky změnila s ohledem na veškerou parlamentní práci, kterou je třeba provést.“ Úředníkovi, stejně jako některým z těch, kteří jsou uvedeni v tomto článku, byla udělena anonymita, aby mohl mluvit otevřeně.

Další úřadník europarlamentu připomenul, že například nárůst zastoupení pravice by mohl zkomplikovat parlamentní schvalovací proces pro lidi, jako je středopravicová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která řídí exekutivu bloku a proslýchá se, že ji chce řídit další funkční období.

V prosinci POLITICO uvedlo, že v téměř tuctu evropských zemí, včetně Francie a Německa, jsou na vzestupu tvrdé protiimigrační strany, z nichž některé jsou extrémnější, než nizozemská politická strana Geerta Wilderse. Tyto strany jsou v čele průzkumů nebo jsou těsně na druhém místě.

A kolik mandátů získají politické strany v ČR podle POLITICa?

Liberální OBNOVA (Renew) – 6 mandátů (všechny hnutí ANO)

Evropská lidová strana – 5 mandátů (KDU-ČSL, TOP 09, STAN)

Evropští reformisté a konzervativci – 4 mandáty (ODS)

Indentita a Demokracie – 2 mandáty (koalice SPD – Trikolóra)

Zelení – 3 mandáty (Piráti)

LEVICE – 1 mandát (KSČM)

Použitý zdroj:

https://www.politico.eu/article/brussels-braces-for-far-right-wave-as-eu-election-looms/

Předchozí článekMedian: Roste podpora nesněmovních stran, strany pro eurovolby už mají čísla
Další článekVe vyloučených lokalitách volby do EU nikoho nezajímají, další Okamura kandiduje za Zelené

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here