V eurovolbách se bude hlasovat i o přímé demokracii švýcarského typu

0
108
Zákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie

Bývalý předseda Občanské demokratické aliance, signatář Charty 77 Daniel Kroupa nyní označuje přímou demokracii za nebezpečí pro demokracii. Jiný disident a signatář Charty 77 Petr Cibulka kandiduje s programem přímé švýcarské demokracie do evropského parlamentu. Strana Petra Cibulky Volte Pravý Blok – stranu za ODVOLATELNOST politiků, přímou demokracii a referendum ale není jediným subjektem, který v letošních volbách sází na přímou demokracii švýcarského typu.

Bývalý vydavatel seznamů agentů a spolupracovníků STB Petr Cibulka ostře kritizuje poměry po listopadu 1989 a současný režim označuje za mafiánský kapitalismus. S programem přímé demokracie kandiduje v eurovolbách i hnutí Švýcarská demokracie v koalici se Stranou státu přímé demokracie – Stranou práce známého politického aktivisty Radoslava Štědroně. Koalice má název „Referendum o vstupu ČR do EU v roce 2003 bylo zmanipulováno státem placenou kampaní za 200 mil. Kč, která občanům sdělila pouze výhody členství, nevýhody byly zamlčeny – i přesto z celkem 8,3 mil. voličů bylo proti nebo nehlasovalo). Švýcaři se stali jedním z nejbohatších národů světa a členy EU nejsou. Vztahy s EU řeší prostřednictvím Evropského sdružení volného obchodu a bilaterálních smluv. Vydáme se stejnou cestou.“ Jejím lídrem je zakladatel Švýcarské demokracie Tomáš Raždík, který nám řekl: „Chceme upozornit na skutečnost, že při vstupu do EU byly našim občanům sděleny pouze výhody členství, ale už jim nikdo neřekl o nevýhodách vstupu do EU.“

Přímou demokracii chce parlamentní i nová strana

K přímé demokracii se pochopitelně hlásí i Okamurova SPD, která kandiduje společně s hnutím Trikolóra a první a třetí místo přenechala bývalému europoslanci za Svobodné Petru Machovi, respektive předsedkyni Trikolóry Zuzaně Majerové Zahradníkové. SPD prosazuje referendum o vystoupení ČR z Evropské unie a její volební preference se stabilně pohybují kolem deseti procent.

Naopak novou stranou ve volbách do parlamentu EU je politický subjekt Referendum – HLAS LIDU, které podle svých slov prosazuje referendum k přijetí eura. Na svých internetových stránkách nové politické hnutí Referendum – HLAS LIDU tvrdí: „Hlavním cílem hnutí REFERENDUM je vytvořit důstojnou, svrchovanou a neutrální společnost, která se řídí principy přímé demokracie. Kde zákony jsou platné pro všechny bez výjimky stejně, kdy přímá demokracie s sebou nese povinnosti a odpovědnost všem rovným dílem. Chceme silnou, bezpečnou, neutrální a konkurenceschopnou zemi, ve které právo se rozhodnout bude základním pravidlem.“

Do europarlamentu chce i hokejista z Nagana

K prvkům přímé demokracie se hlásí i koalice šesti stran (Aliance národních sil, Rozumní, DSSS, Národní demokracie, Čistý kraj a Bezpečná ulice) Aliance za nezávislost ČR – proti přijetí eura!, kterou vede do voleb evropského parlamentu, bývalý vojenský generál a europoslanec Hynek Blaško, navržený stranou Bezpečná ulice. Na posledním místě kandidátky figuruje bývalý předseda Republikánů, Miloslav Sládek.

Jako referendum o koaliční vládě Petra Fialy pojala evropské volby Kolice PRO Jindřicha Rajchla, který vede koaliční kandidátku strany PRO a Správné volby PRO Zdraví a Sport, na níž na třetím místě figuruje bývalý sociálně-demokratický hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a na posledním osmadvacátém místě bývalý hokejista a trenér Vladimír Růžička.

Přímou demokracii a zemské zřízení prosazuje i koalice PRO vystoupení z EU, kterou tvoří strana Moravané a SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU – REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA.

Předchozí článekPeter Pellegrini slovenským prezidentem, moratorium porušila maďarská televize i Miloš Zeman
Další článekPodle agentury STEM/MARK by do se parlamentu EU dostalo sedm subjektů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here