Chybuje vláda? Volební preference únor 2024 | České volby

1
2948
graf volby unor
graf volby unor

Jak se proměnila politická scéna s nastupující zimou? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro únor 2024 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně. Přehled pro leden 2024 naleznete zde.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Zájem o SPD upadl.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů agentury Median by hnutí ANO získalo okolo 35 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 34,2 % voličů. Volby by tedy vyhrálo.

Vůdce strany Andrej Babiš tento měsíc na svém Instagramu znovu kritizoval vládu a zdůraznil, že hnutí ANO je proti přijetí eura.

babis instagram euro
Zdroj: Instagram andrejbabis

Opozice v zimě napadla u Ústavního soudu důchodovou reformu, se kterou přišla vláda Petra Fialy. Ústavní soud však toto stížnost odmítl. Alena Schillerová se na svém Instagramu k této kauze ihned vyjádřila jako o velkém zklamání.

alenka soud instagram
Zdroj: Instagram alenaschillerova

Alena Schillerová v lednovém rozhovoru pro CzechCrunch dále řekla, že nynější vláda podle ní investuje hlavně do obrany, investovat by však měla do vzdělání, infrastruktury a jiných věcí, jelikož nejsme ve válce a měli bychom se snažit o mír. V rozhovoru prozradila také jak se dostala k TikToku a proč s ním pracuje. Na otázku ohledně manželství pro všechny Schillerová odpověděla, že práva pro stejnopohlavní páry chce hnutí ANO narovnat, co se týče jména, však ANO není jednotně pro název manželství jako u heterosexuálních párů.

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za leden lehce ubylo. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median má spolu volební preference 21,5 % voličů a podle agentury Kantar by to bylo 19,5 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 20,4 %.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka byl vyzván veřejností k rezignaci. když neukončil resortní vánoční večírek, který se konal zrovna v den, kdy se odehrála tragédie na filozofické fakultě UK v Prosinci. Problém umocnilo jako vágní vyjadřování ohledně této situace.

Ke konci ledna se ve veřejném prostoru řešilo také pochybení předsedy vlády Petra Fialy. Hnutí Ano požádalo o mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kvůli majetkovému podílu premiéra v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Fialovi prý hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér měl prý v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Premiér pak svolání mimořádné schůze označil za ukázku toho, jak je program hnutí ANO prázdný.

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan lehce vzrost. Průzkum agentury Median Pirátům připsal 10,5 %, nejnovější průzkum agentury Kantar 11,5 % a náš volební model 10,7 %. Starosty a nezávislé by podle Medianu volilo 6,5 % a podle Kantaru jen 7 %. Náš volební model STANu připsal 6,6 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na 17,3 % od minula tedy zájem o stranu vyrostl o 1,5 %.

Piráti si v lednu na Celostátním fóru Pirátů zvolili nové předsednictvo. První místopředsedkyní Pirátů se nově stala Klára Kocmanová, druhé a třetí místo pak obsadila Markéta Gregorová a Jana Holomčík Leitnerová.

Piráti také oficiálně zprovoznili občanku v mobilním telefonu. Do mobilu stačí stáhnout aplikaci eDoklady a přihlásit se pomocí Identity občana. Na rozdíl od klasické občanky je zde možnost ukázat jen nezbytná data a celé používání je tedy bezpečnější. Zprvu budou tuto občanku používat ústřední orgány státní správy, do léta by pak tento systém měla používat i policie, finanční úřady a úřady práce.

piráti e-občanka
Zdroj: Instagram pirati.cz

Mikuláš Peksa z Pirátů na svém Instagramu sdílel tři důvody, proč by Česká republika měla přijmout euro.

piráti euro peksa
Zdroj: Instagram pirati.cz

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan leden zasvětil cestám po republice, kde se snažil otevřeně diskutovat s běžnými lidmi. Tento projekt zaměřený na lepší přímou komunikaci s voliči nazval BEZ CENZURY. Na svém Instagramovém účtu zveřejnil již několik dotazů, které mu lidé položili. Časté byly výkřiky kritizující vládu a také otázky vycházející z nepotvrzených informací alternativních médií.

rakušan bez cenzury
Zdroj: Instagram vitrakusan

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Median získala tentokrát 9 %, podle agentury Kantar pak 10 %. Jedná se tedy o lehký propad o přibližně jedno procento. V našem modelu od Českých voleb SPD získala 10,3 %, je tedy propad patrný i zde.

Předseda strany Tomio Okamura se na svém Instagramu nadále drží tradičního narativu uprchlíků, kteří ohrožují Česko a také kritiky Evropské Unie.

tomio eu
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM v posledních průzkumech od agentur Median získala 4,5 % a u agentury Kantar získala 2,5 %. Náš model komunistům připsal 3,3 % voličů. Došlo tedy k mírnému nárůstu v zájmu o tuto stranu. SOCDEM u Medianu získalo 4,5 % a u Kantaru 3,5 %. V našem modelu SOCDEM dostala 4,2 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

SOCDEM také kritizuje vládu a na svých sociálních sítí slibuje větší sociální změny, lepší podporu důchodcům a rodinám.

socdem
Zdroj: Instagram socdemcz

Přísaha a ZELENÍ

Další ze stran, které by nedosáhly na magickou hranici 5 %, je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V průzkumu od agentur Median i Kantar Přísaha získala 2,5 %. V našem modelu pak obstála s 2,6 %. Volební preference pro stranu Zelených vystoupaly v průzkumu agentury Kantar na 3 %, agentura Median však naměřila pouze 1,5 %. Podle modelu od Českých voleb měli v listopadu zelení 2 % podporu voličů.

Zelení se tento měsíc dále věnovali problematice znásilňování a obětí sexuálního násilí. Velmi kritizovali rozhodnutí Senátu neschválit Istanbulskou smlouvu a dále neřešit toto téma.

zelení oběti
Zdroj: Instagram zeleni.cz

Zelení také zkritizovali návrh Pirátů na řešení bytové krize. Sami ve svém příspěvku navrhli vlastní řešení.

zelení bydlení
Zdroj: Instagram zeleni.cz
Předchozí článekNový rok, nový začátek? Volební preference leden 2024
Další článekHádky v koalici? Volební preference březen 2024 | České volby

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here