Hádky v koalici? Volební preference březen 2024 | České volby

1
3425
volby brezen
volby brezen

Jak se proměnila politická scéna v únoru? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro březen 2024 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně. Přehled pro únor 2024 naleznete zde.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Zájem o SPD vzrostl.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů agentury Median by hnutí ANO získalo okolo 31,5 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 33,2 % voličů. Volby by tedy vyhrálo.

Vůdce strany Andrej Babiš tento měsíc na svém Instagramu zveřejnil zprávu, že spouští svůj vlastní podcast s názvem Sorry jako?, ve kterém se bude osobně vyjadřovat k politice a dalším tématům.

babiš podcast
Zdroj: Instagram andrejbabis

V sobotu 10. února se konal celostátní sněm hnutí ANO, kde vůdce hnutí oznámil, že neusiluje o voliče SPD, ale o voliče, které zradila vláda. Řekl také, že ideálně by chtěl získat nadpoloviční podporu ve volbách v příštím roce. místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová také dodala, že hnutí chce vyhrát parlamentní volby tak, aby bez nich nešlo sestavit žádnou vládu.

babiš setkání
Zdroj: Instagram andrejbabis

Opozice v čele s hnutím Ano také svolala mimořádnou schůzi k migračnímu paktu a nelegální migraci, se kterými nesouhlasí. O všem hlásila Alena Schillerová na svém Instagramu.

alenka odvolání
Zdroj: Instagram alenaschillerova

V úterý 27. února se v Poslanecké sněmovně konala speciální akce. Někteří poslanci a poslankyně přišli do sněmovny v krojích. Tuto akci organizoval poslanec ANO Radek Vondráček.

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za únor lehce ubylo. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median má SPOLU volební preference 20,5 % voličů a podle agentury Kantar by to bylo 24 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 21,6 %.

Strany ve vládě se někdy bohužel nedohodnou. To se potvrdilo i v rozhovoru s předsedkyní TOP09 Pekarovou, která kritizovala vůdce STAN Víta Rakušana v rozhovoru ze 29. února pro Aktuálně.cz. Tuto nedorozumění zapříčinily neshody ohledně zmocněnce pro euro, na kterém se neshodli. Markéta Pekarová tak uznala, že vláda takto působí nejednotně.

Dalším faux pas koalice v únoru byl Instagramový příspěvek KDU-ČSL o podpoře rodin, ve kterém byla vybrána fotka ženy, která je oblečena v pracovním kostýmu a volá telefonem, zatímco drží dítě a stojí v kuchyni. Namísto zamýšlené podpory rodin tak příspěvek potvrzuje názor strany na rozdělení rolí v rodinném životě a znehodnocuje domácí práce, výchovu dětí a emocionální práci žen.

kdu čsl
Zdroj: Instagram kducsl

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan lehce vzrost. Průzkum agentury Median Pirátům připsal 13 %, nejnovější průzkum agentury Kantar 9,5 % a náš volební model 10,8 %. Starosty a nezávislé by podle Medianu volilo 7 % a podle Kantaru jen 6,5 %. Náš volební model STANu připsal 6,6 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na 17,5 % od minula tedy zájem o stranu vyrostl o 0,3 %.

V únoru pokračovaly Rakušanovi Debaty bez cenzury, tentokrát i v ukrajinštině s Ukrajinci.

rakusan insta
Zdroj: Instagram vitrakusan

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Median získala tentokrát 10,5 %, podle agentury Kantar pak 9,5 %. Jedná se tedy o lehký nárůst. V našem modelu od Českých voleb SPD získala 10,6 %, je tedy nárůst patrný i zde.

Předseda strany Tomio Okamura se na svém Instagramu nadále drží tradičního narativu uprchlíků, kritiky Evropské Unie a odmítání Eura.

SPD Euro
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM v posledních průzkumech od agentur Median získala 4,5 % a u agentury Kantar získala 3 %. Náš model komunistům připsal 3,5 % voličů. Došlo tedy k mírnému nárůstu v zájmu o tuto stranu. SOCDEM u Medianu i Kantaru získalo 4 %. V našem modelu SOCDEM dostala 4,2 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí tento měsíc v diskusi pro ČT1 kritizovala výšku českých minimálních mezd a upozorňovala pochybení vlády.

socdem insta
Zdroj: Instagram socdemcz

Přísaha a ZELENÍ

Další ze stran, které by nedosáhly na magickou hranici 5 %, je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V průzkumu od agentury Median získala 3 % a od agentury Kantar Přísaha získala 3,5 %. V našem modelu pak obstála s 3,1 %. Volební preference pro stranu Zelených spadly v průzkumu agentury Kantar na 1 %, agentura Median však naměřila pouze 1,5 %. Podle modelu od Českých voleb měli v listopadu zelení 1,3 % podporu voličů.

Na svém Instagramu Zelení kritizovali vládu za malou podporu drobných zemědělců, kteří jsou velmi potřební pro české zemědělství.

zeleni isntagram
Zdroj: Instagram zeleni.cz
Předchozí článekChybuje vláda? Volební preference únor 2024 | České volby
Další článekVolební preference duben 2024 | České volby

1 komentář

  1. Budu volit SOCDEM. Je to jediná strana, která to myslí vážně. Chtějí sociální a solidární stát a narozdíl od pravicové 5K ví, že se musí i utrácet, i šetřit a vybírat daně od nejbohatších. Nechci, aby nám vládnul asociální premiér, ani zkorumpovaný oligarcha. Proto volím SOCDEM – to je totiž lidskost místo sobectví.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here