Nový rok, nový začátek? Volební preference leden 2024

0
9120
volby leden 2024 2
volby leden 2024 2

Přichází s novým rokem změna ve volebních preferencích českých voličů? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro leden 2024 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně. Vývoj preferencí můžete porovnat také s předchozím měsícem.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Piráti ztrácí voliče.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů agentury Median by hnutí ANO získalo okolo 34,5 %. Agentura Kantar mu připsala 34,5 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 34 % voličů. Volby by tedy vyhrálo.

17. prosince se na TV Nova konala velká debata mezi předsedou ANO Andrejem Babišem a premiérem Petrem Fialou. V rozhovoru se Andrej Babiš ptal Petra Fialy, kolik stojí rohlík. Premiér nevěděl. Petr Fiala se zase Babiše zeptal na cenu másla. To zase nevěděl předseda strany ANO. Babiš v debatě navíc kritizoval vládu, zrušení EET a změnu daní v kontextu zvyšující se inflace.

Andrej Babiš se v prosinci setkal s Viktorem Orbánem a na svém Instagramu upozorňoval na problém ilegální migrace do EU.

babiš orbán
Zdroj: Instagram andrejbabis

Alena Schillerova na svých sociálních sítích zvolila i tentokrát podobnou strategii a znovu kritizovala vládu a návrh o zavedení korespondenční volby. Podle Schillerové si tento návrh dává za cíl získat pár desítek tisíc hlasů Čechů, kteří žijí v zahraničí. Upozorňovala i na hodnotu demokracie, která by podle ní tímto návrhem utrpěla.

Alena korespondenční volba
Zdroj: Instagram alenaschillerova

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za prosinec lehce přibylo. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by tuto koalici volilo 25 % voličů a podle agentury STEM by to bylo 20,3 %. Podle posledního průzkumu agentury Kantar 19,5 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 21,6 %.

fiala projev
Zdroj: Instagram ods.cz

Premiér a předseda ODS ve svém novoročním projevu zmínil střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince a další globální problémy jako covid-19 a válku na Ukrajině, které zasáhly i Českou republiku. Premiér uznal, že rok 2023 nebyl lehký. Vláda se dle jeho slov snažila o opatření, která by situaci občanům usnadnila. Na instagramu ODS např. strana sdílela post o tom, jak vláda pomohla lidem s energetickou krizí. Také podotkl, že vláda si je problémů občanů vědoma, a že vidí naději do budoucna. Vládě se dle jeho slov podařilo dostat pod kontrolu prudké zadlužování naší země. Zmínil také změny ve školství.

SPOLU dotace na energie
Zdroj: Instagram ods.cz

Ke snahám vlády se vyjádřil i prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu, ve kterém obhajoval činy vlády slovy: „oceňuji nepopulární snahu vlády řešit zadlužení země“. Zároveň ale kritizoval špatnou komunikaci vlády s veřejností.

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan lehce vzrost. Průzkum agentury Median Pirátům připsal 11 %, nejnovější průzkum agentury STEM 10,2 %, Kantar zase 11,5 % a náš volební model 10,8 %. Starosty a nezávislé by podle Medianu volilo 6 %, podle Stemu jen 6,4 % a podle agentury Kantar 7 %. Náš volební model STANu připsal 6,6 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na 16,5 % od minula se tedy propadl zájem o stranu o 0,6 %.

Tento měsíc byl náročný hlavně pro ministra vnitra Víta Rakušana ze strany STAN. Tragédie, která se stala 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ukázala jak ministr zvládá bezprecedentní krizové situace. K občanům mluvil jasně a s klidem a rozhodně mu za to patří velká pochvala. Krom toho STAN také s ostatními stranami vlády předložil návrh uzákonění korespondenční volby. Na odpor se tomuto návrhu staví ANO i SPD, obě strany totiž nemají velkou podporu u českých voličů v zahraničí.

STAN korespondenční volby
Zdroj: Instagram stan.cz

Piráti s pomocí členky Kláry Kocmanová tento měsíc přinesli do sněmovny návrh o změně definice znásilnění. Ten předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle návrhu má dojít k vypuštění konceptu ze silou vynuceného pohlavního styku a jeho nahrazení za styk nesouhlasný. Tento návrh byl 20. prosince přijat.

pirati znasilneni
Zdroj: Instagram pirati.cz

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Median získala tentokrát 8,5 %, podle agentury Stem pak 12 %. Jedná se tedy o lehký úbytek voličů. V našem modelu od Českých voleb SPD získala 10 %, je tedy úbytek patrný i zde.

Sociální sítě SPD a Tomia Okamury říkaly i tento měsíc to stejné. Vláda dělá všechno špatně a SPD nesouhlasí s diktátem EU.

tomio proti EU
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM v posledních průzkumech od agentur Median a Stem získala 3,5 % a 3 %. Náš model komunistům připsal 3,2 % voličů. Došlo tedy k mírnému nárůstu v zájmu o tuto stranu. SOCDEM u Medianu i Stemu získalo 4,5 %, zájem o ni narostl tedy o 0,5 %. V našem modelu SOCDEM dostala 4,1 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu se probudilo KSČM a vytvořilo koalici STAČILO! společně s SD-SN a osobnostmi pro volby do Evropského parlamentu 2024.

ksčm eurovolby
Zdroj: Instagram czkscm

SOCDEM také nelenilo a vybralo si za svého vůdce do Evropských voleb Lubomíra Zaorálka.

socdem zaorálek do EU
Zdroj: Instagram socdemcz

Přísaha a ZELENÍ

Další ze stran, které by ani tentokrát nedosáhly na magickou hranici 5 %, je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V průzkumu od agentury Median Přísaha získala 1,5 %, v průzkumu společnosti Stem však 2,9 %. Zájem o Přísahu tedy oslabuje. V našem modelu pak obstála s 2,7 %. Volební preference pro stranu Zelených se u všech agentur pohybují pod 2 %. Podle modelu od Českých voleb měli v listopadu zelení 1,7 % podporu voličů.

Zelení si již také zvolili svoje kandidáty do Evropského parlamentu. Na svém Instagramu razí myšlenku, že žádná větší strana na české politické scéně dostatečně nezastupuje mladou generaci, sami do svých řad kandidátů dosadili například Petra Doubravského, kterému je 22 let. Zájmy mladé generace tak snad lépe prosadí.

zelení kandidáti
Zdroj: Instagram zeleni.cz
Předchozí článekSPD roste? Volební preference prosinec 2023 | České volby
Další článekChybuje vláda? Volební preference únor 2024 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here