SPD roste? Volební preference prosinec 2023 | České volby

0
4171
volební preference prosinec 2023
volební preference prosinec 2023

Jak se proměnila politická scéna s nastupující zimou? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro prosinec 2023 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Zájem o SPD roste.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů agentury Stem by hnutí ANO získalo okolo 33,2 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 32,4 % voličů. Volby by tedy vyhrálo.

Vůdce strany Andrej Babiš si tento měsíc na svém Instagramu vystřelil z premiéra Fialy a jeho výletu do Německa (více o jeho výletu dále v textu). Ve videu sází sazenice lískových oříšků a vtipně poukazuje na nedomyšlené počínání premiéra.

babiš nutella
Zdroj: Instagram andrejbabis

Místopředsedkyně Alena Schillerová je stále aktivní na svém Instagramu a tento měsíc dokonce navštívila i českou političku Janu Bobošíkovou, se kterou v rozhovoru na jejím kanále Aby bylo jasno do detailu probrala, s čím není spokojená v konsolidačním balíčku vlády. V rozhovoru Petra Fialu označila za slabého premiéra a podotkla, že nynější vládě je jedno, jak se vyvíjí česká ekonomika.

Alena Schillerová se přes sociální sítě zřejmě snaží získat pozornost mladší generace, což se jí velmi povedlo, když se osobně setkala s umělcem Jakubem Polachem, který z její instagramové fotografie vytvořil umělecké dílo, které bylo již letos součástí výstavy Czechoslayvakia. Alena Schillerová je na díle vyobrazena jako mořská panna a tímto činem si zajisté získala mnoho nových fanoušků.

Alena mořská panna
Zdroj: Instagram fakejakubpolach

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za listopad lehce ubylo. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by tuto koalici volilo 23 % voličů a podle agentury STEM by to bylo 20,3 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 21,2 %.

Předseda vlády Petr Fiala se 6. listopadu vydal na výlet do Německa, aby porovnal ceny v německých a českých supermarketech. Ve svém videu se nechal natočit při vstupu do obchodu a poté s celým nákupem obsahujícím rajčata, mléko, chléb, vejce, kokakolu, čokoládu a nutellu. Podobný nákup Fiala pak učinil i v českém obchodě a po srovnání došel k závěru, že prakticky totožné výrobky od stejných producentů jsou v České republice prostě dražší. Premiér si ve videu také uvědomil že např. Nutella je v Česku prodávána za dvojnásobnou cenu.

Dalším nepovedeným výletem, byla jeho návštěva kravína v zemědělském družstvu 27. listopadu, což byl zrovna den, kdy většina škol stávkovala kvůli škrtům v resortu školství, který premiér dříve plánoval. Přestože tento výlet premiér zřejmě zamýšlel jako ukázku jeho blízkosti k lidem, finální dojem byl spíše opačný, neboť zrovna nebyl tam, kde jeho jméno lidé skloňovali nejvíce. Do této stávky se zapojilo přes 7 tisíc škol. Stávkující odbory žádaly o více peněz pro školství, odmítali také snižovat maximální počty hodin výuky a chtěly zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků.

Mimo to došlo 11. listopadu ke sjezdu strany TOP 09, na kterém byla Marketa Pekarová znovuzvolena jako předsedkyně strany. Nově však místo místopředsedy zaujmul Vlastimil Válek namísto Tomáše Czernina.

pekarova znovuzvoleni
Zdroj: Instagram marketaadamova

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan lehce vzrost. Průzkum agentury Median Pirátům připsal 9 %, nejnovější průzkum agentury STEM 10,2 % a náš volební model 9,2 %. Starosty a nezávislé by podle Medianu volilo 6 % a podle Stemu jen 6,4 %. Náš volební model STANu připsal 6,6 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na 15,8 % od minula se tedy propadl zájem o stranu o 0,6 %.

Piráti tento měsíc schválili komunitní energetiku, která umožnuje lidem vytvořil s přáteli nebo sousedy komunitu a společně vyrábět elektřinu nezávisle na velkých společnostech.

piráti komunitní energetika
Zdroj: Instagram stan.cz

Na svém Instagramu Piráti také zveřejnili své úspěchy, které se jim podařily za rok 2023. Za hlavní úspěchy požadují schválení digitální občanky sněmovnou, zrovnoprávněné poplatky z těžby nerostných surovin, zmrazené nemovitostí, které v Česku vlastní Rusko a také podpora zákazu nebezpečných látek v potravinových obalech.

pirati uspechy 2023
Zdroj: Instagram stan.cz

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Median získala tentokrát 10,5 %, podle agentury Stem pak 12 %. Jedná se tedy o lehký nárůst o přibližně jedno procento. V našem modelu od Českých voleb SPD získala 10,6 %, je tedy nárůst patrný i zde.

Tento měsíc předseda strany Tomio Okamura v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova uvedl, že na Ukrajinu se teď jezdí vlaky na dovolenou. Prý na části území Ukrajiny probíhá konflikt, ale ve městech, na západní Ukrajině funguje úplně běžný život. Okamura také podotkl, že kdyby země EU neposílaly své zbraně Ukrajině, válka by nebyla a Ukrajina s Ruskem a ostatní světové velmoci by jednaly na mírovém řešení. Okamura také dodal, že válka na Ukrajině není „naše válka“ a že momentálně jde o zamrzlý konflikt.

Okamura ví, čím udržet volební preference svých voličů a na svém Instagramu se tak nadále drží tradičního narativu uprchlíků, kteří ohrožují Česko.

okamura utecenci
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM v posledních průzkumech od agentur Median i Stem získala 3 %. Náš model komunistům připsal taktéž 3 % voličů. Došlo tedy k mírnému propadu v zájmu o tuto stranu. SOCDEM u Medianu získalo 3,5 %, nic se pro ně u Medianu nezměnilo. U Stemu pak zájem narostl o 0,5 % na 4,5 %. V našem modelu SOCDEM dostala 3,8 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

SOCDEM byla jedna ze stran, která se zúčastnila školní stávky 27. listopadu a také kritizovala vláda za kroky, které má v plánu.

socdem protest post
Zdroj: Instagram socdemcz

Na svém Instagramu SOCDEM upozornila na velký problém ve zdravotnictví. Kolem třetiny absolventů medicíny prý odchází po škole do zahraničí nebo skončí v práci s jiným zaměřením. Jde o dlouhodobý problém českého zdravotnictví.

socdem absolventi medicíny
Zdroj: Instagram socdemcz

Přísaha a ZELENÍ

Další ze stran, které by nedosáhly na magickou hranici 5 %, je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V průzkumu od agentury Median Přísaha získala 3 %, v průzkumu společnosti Stem však 2,9 %. Zájem o Přísahu tedy oslabuje. V našem modelu pak obstála s 3,3 %.

Volební preference pro stranu Zelených se u všech agentur pohybují pod 2 %. Podle modelu od Českých voleb měli v listopadu zelení 1,6 % podporu voličů.

Předchozí článekZeleným se daří? Aktuální volební preference listopad 2023 | České volby
Další článekNový rok, nový začátek? Volební preference leden 2024

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here