Zeleným se daří? Aktuální volební preference listopad 2023 | České volby

0
5523
volby listopad
volby listopad

Co se událo během podzimu v české politice? Jak se vyvíjejí volební preference? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro listopad 2023 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si pohoršila.

✔️ Zájem o Zelené roste.

Volební preference hnutí ANO

Podle nejnovějších volebních průzkumů by hnutí ANO získalo okolo 30 procent. V průzkumu agentury Kantar ze září ANO dostalo 33,5 %, zatímco podle nejnovějšího průzkum agentury STEM by ANO volilo lidí méně, konkrétně 30,8 %. Podle našeho volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 32,4 % voličů.

Mezi členy ANO se tento měsíc událo následující. Ex-premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně kritizoval státní nákup stíhaček F-35 za 400 miliard korun a požadoval informace o ostatních nabídkách, které vláda před nákupem dostala. Hnutí ANO také 17. října vyvolalo hlasování o nedůvěře vlády, kvůli své nespokojenosti s konsolidačním balíčkem a obecným směřováním politiky vládnoucích stran. ANO také nesouhlasilo s tím, aby Vít Rakušan ze STAN zůstal ministrem vnitra.

Co se dále týče sociálních sítí, kritizoval Andrej Babiš např. také zvýšení daně u e-cigaret na 150 %, jelikož by to podle něho vedlo ke zvýšení výskytu případů rakoviny, protože by se lidé vrátili zpět k obyčejným cigaretám. Zvětšení zdanění kritizovala i jeho pobočnice Alena Schillerová, které na svém Instagramu zdůraznila hlavně zdanění kojenecké vody, plen a menstruačních pomůcek.

Alenka kojenecke vody
Zdroj: Instagram alenaschillerova

Andrej Babiš také způsobil menší poprask v médiích, když otevřeně kritizoval počínání ministra zahraničí Lipavského ve věci ohledně repatriace českých občanů z Izraele. Babišův Agrofert tento měsíc také oslavil 30. výročí svého vzniku.

Kolice SPOLU

Voličů koalice SPOLU za říjen lehce ubylo. Podle agentury Kantar by tuto koalici volilo 20,5 % voličů a podle agentury STEM by to bylo 23,5 %. V našem volebním modelu by pak SPOLU získalo 22,8 %.

SPOLU oznámilo, že do Evropských voleb hodlá jít znovu společně.

spolu post evropske volby
Zdroj: Instagram spolu_koalice

Piráti a STAN

Zájem o Piráty a Stan se také lehce propadl. Průzkum agentury Kantar Pirátům získal 8,5 %, nejnovější průzkum agentury STEM 9,6 % a náš volební model 10 %. Starosty a nezávislé by podle Kantaru volilo 7,5 % a podle Stemu jen 5,3 %. Náš volební model STANu připsal 6,4 %. Celkový součet voličů těchto stran ve volebním modelu od Českých voleb vychází na krásných 16,45 %.

Piráti se zabívají jim blízkým tématům, a tak prosadili možnost využívání elektronické občanky v mobilu, které má být dostupná od nového roku. Společně se SPOLU prosadili také navýšení rodičovského příspěvku od ledna.

STAN se pro změnu na svých sociálních sítích se chlubí tím, jak jejich ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela úspěšně pracuje na zjemnění dopadů energetické krize v Česku.

stan plyn post
Zdroj: Instagram stan.cz

Krom dalšího společně s ostatními stranami ve vládě schválili konsolidační balíček, díky kterému se podle jejich slov do dvou let sníží schodek státního rozpočtu o 150 miliard.

stan konsolidacni balicek
Zdroj: Instagram stan.cz

SPD

Svoboda a přímá demokracie by podle agentury Kantar získala tentokrát 9,5 %, podle agentury Stem 10,9 % a v našem modelu se umístila někde mezi s 9,45 %. Tomio Okamura za SPD na svém Instagramu kritizuje konsolidační balíček a zvyšování daní. Podotýká, že má ČR 4. nejvyšší inflaci v EU.

spd inflace post
Zdroj: Instagram tomio.cz

Tradičně také své voliče informuje o negativních dopadech migrační krize na Evropu. S jeho názorem, že EU mikrační krizi nezvládá se schoduje i s dalšími představiteli evropské politiky.

spd migrace
Zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

KSČM od Kantaru nově získala 3 % a od agentury Stem 4,3 %. Náš model Komunistům vypočítal 3,4 % voličů. SOCDEM by u Kantaru získalo 3,5 %, u Stemu 4 % a u nás 4,16 %. Ani jedna strana by se tak nedostala do poslanecké sněmovny, jelikož by nepřekročila hranici 5 %.

Na svých sociálních sítích jsou aktivní převážně SOCDEM. Zabívají se zde např. bytovou krizí, školstvím a ekologií.

socdem bydleni
Zdroj: Instagram socdem cz

ZELENÍ

Průzkumy pro stranu Zelených se u všech agentur pohybují okolo 2 %. Zelení to ale nevzdávají, neboť se zdá, že jejich zájem u mlaších generací o ně roste. Podle agentury STEM se podpora mezi voličskou skupinou 18-29 let zvýšila o 3 %.

Zelení jsou jednou ze stran, která se opravdu zabívá problémy spojenými s ekologií, není tak divu, že toto téma s mladou generací tolik rezonuje.

zeleni ekologie
Zdroj: Instagram zeleni.cz

Zelení se také s Piráty a SEN 21 dohodli na společném postupu v senátních volbách, které se konají následující rok. V našem dalším článku se můžete lehce dozvědět, jaké volby nás čekají do roku 2030?

Přísaha

Další ze stran, které by nedosáhli na magickou hranici 5 % je Přísaha vedená Robertem Šlachtou, elitním policistou a bývalím šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V průzkumu od agentury Kantar Přísaha získala 4 %, v průzkumu společnosti Stem však 3,2 %. V našem modelu pak obstála s 3,39 %.

Předchozí článekSlovenské volby 2023 – výsledky
Další článekSPD roste? Volební preference prosinec 2023 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here