Slovenské volby 2023 – výsledky

0
1201
slovenské volby 2023
slovenské volby 2023

Po několika náročných týdnech došlo v sobotu 30. září 2023 k volbám do Národní rady Slovenské republiky. Tyto volby měly volební účast 65,80 %, což je nejvíce od roku 2002. Výsledky těchto voleb můžete porovnat s historickým vývojem voleb v roce 2020.

Výsledky voleb:

slovenské volby 2023
slovenské volby 2023

Do Národní rady se dostalo šest stran a jedna koalice (OĽANO A PRIATELIA, KÚ a ZA ĽUDÍ).

SMER-SD

Nejlepší výsledek 22,94 % získala sociálně demokratická strana SMER-SD se zakladatelem Robertem Ficou. SMĚR je strana populistická a jde svým silným levicovým nacionalismem proti západnímu sociálně liberálnímu progresivismu. Robert Fico je slovenský politik, který byl v letech 2006–2010 a 2012–2018 předsedou vlády Slovenské republiky. V roce 2013 teké neúspěšně kandidoval na prezidenta Slovenské republiky.

Robert Fica
Robert Fica

Progresívne Slovensko

Na druhém místě se s 17,96 % umístilo Progresívne Slovensko s Michalem Šimečkou ve vedení. Michal Šimečka je bývalý novinář a nynějším poslancem a místopředsedou Evropského parlamentu. Progresívne Slovensko je označované za sociálně liberální politické hnutí, které je často sympatické mladší generaci a progresivně smýšlejícím.

progresivne slovensko

HLAS-SD

Třetí místo obsadil sociálně demokratický HLAS-SD 14,70 % s Peterem Pellegrini. Peter Pellegrini se v roce 2014 stal ministrem školství a předsedou Národní rady SR, mezi lety 2016 a 2018 byl pak místopředsedou vlády pro investice a informatizaci. Od roku 2018 do roku 2020 byl předsedou vlády. Po roce 2020 působil jako místopředseda Národní rady Slovenské republiky.

hlas

Koalice OĽANO A PRIATELIA, KÚ a ZA ĽUDÍ

Méně procent získal koalice OĽANO A PRIATELIA, KÚ a ZA ĽUDÍ se 8,89 % a Igorem Matovičem ve vedení. Igor Matovič je bývalý podnikatel a také zakladatel populistického hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), která je jednou ze stran koalice. V roce 2010 se stal poslancem slovenského parlamentu, od března 2020 do dubna 2021 zastával funkci jako předseda vlády Slovenské republiky a od dubna 2021 do prosince minulého roku byl ministrem financí.

Igor Matovič
Igor Matovič

Další strana z této koalice je středopravicová národně konzervativní Kresťanská únia. Třetí větší stranou z této koalice je pak strana Za ľudí, jíž zakladatelem je bývalý slovenský prezident Andrej Kiska.

Na posledních třech místech se umístilo středopravicové konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie s 6,82 %, liberální středopravicová strana Sloboda a Solidarita s 6,32 % a populistická a nacionalistická Slovenská národná strana s 5,62 %.

Zbylé strany jako Aliancia a Republika se do Národní rady nedostaly, neboť nezískaly potřebných 5 % hlasů.

Co bude následovat?

Přestože výsledky voleb dopadly takto, není stále jisté jak bude vypadat přesná sestava vlády.

Čaputová a Čimečka
Čaputová a Čimečka

V pondělí 2. října slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany SMĚR-SD Roberta Fica sestavením nové slovenské vlády. Má na to dva týdny. Během voleb slíbil, že se setká i s lídrem Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou a šéfem strany Hlas Peterem Pellegrinim. Vše se rozhodne v následujících dnech.

Předchozí článekLevice se zvedá? Volební preference říjen 2023 | České volby
Další článekZeleným se daří? Aktuální volební preference listopad 2023 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here