Levice se zvedá? Volební preference říjen 2023 | České volby

0
5854
Volební preference říjen 2023
Volební preference říjen 2023

Co se událo za poslední měsíc na politické scéně? Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro říjen 2023 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ KSČM se snaží o koalici levicových stran.

✔️ Zelení slabě posílili.

Hnutí ANO

Podle volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 33 % a vyhrálo by. Na druhém místě by se umístilo ODS se 14 % a na třetím místě by zůstali Piráti s 11 %. Hned za nimi by pak bylo SPD s 8 % a STAN s 6 %.

Mezi zástupci strany ANO se toho tento měsíc tolik neudálo. Zajímavý může být však projev Andreje Babiše na jeho Instagramu. V něm okomentoval slovenské volby, které se konají v sobotu 30. září. Ve svém videu přirovnává stranu Progresívne Slovensko k českým Pirátům a naléhá na slovenské voliče, aby nevolili stranu, která bude podle jeho slov poslouchat Brusel, přijímat uprchlíky, navyšovat daně a snižovat důchody. Také je označil za zelené šílence.

Babiš slovenské volby 2023
Zdroj: instagram.com/andrejbabis/

Průzkum preferencí MEDIAN

Volební preference 2023 vypadají následovně. Z posledního volebního průzkumu MEDIAN vyplývá, že by hnutí ANO zvítězilo se svými 33 % hlasů. Nově by se do Poslanecké sněmovny SOCDEM, která by podle MEDIAN tentokrát získala 5 %.

Koalice SPOLU

Míra voličů koalice SPOLU zůstává na 23,6 %. Po volbách se preference vyvíjely spíše negativně, zdá se však, že podpora SPOLU zůstává stejná jako předtím. Samotné strany získaly v průzkumu následující volební skóre: ODS 14,8 %, TOP 09 5 % a KDU-ČSL 3,7 %. Průzkumu pro společnost MEDIAN byly hodnoty následující: ODS získalo 15 %, TOP 09 5,5 % a KDU-ČSL 4 %.

Předseda koalice Petr Fiala na podnikatelské konferenci představil svou vizi pro Českou republiku. Chtěl by Česko v dalších letech zásadně posunout. Premiér zmínil, že chce z Česka udělat efektivní stát s dobrým vzdělávacím systémem. Chce podpořit také strategické investice, dopravní infrastrukturu, dostavět nové bloky jaderných elektráren a podpořit produkci čipů. Vláda chystá kampaň, skrze níž bude s veřejností tyto plány sdílet.

Mimo jiné Fialova vláda schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví, což by ale mohlo vést ke kolapsu zdravotnictví, jelikož spousta doktorů a lékařského personálu už nemá s vládou trpělivost.

Piráti a STAN

Podle průzkumu od agentury MEDIAN by Piráti a STAN získali 18,5 %. Jejich podpora tedy lehce vzrostla. V našem předvolebním modelu získaly tyto dvě strany dohromady 17,5 % hlasů.

Předseda Pirátské strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na svých sociálních sítích tento měsíc řešil možnosti přesunu státních úřadů, decentralizaci a co by případně České republice přinesla.

„Přesun úřadu přinese stovky zajímavých pracovních míst a podpoří růst v bývalém industriálním regionu. Pozitivní dopad to ale může mít i na státní správu, která do svých služeb získá nové lidi s odlišnými zkušenostmi a perspektivou.“

Bartoš IG úřady 2023
instagram.com/pirativanbartos

Jako ministr pro místní rozvoj se ve Španělsku sešel s viceprezidentkou Evropské investiční banky Lilyanou Pavlovou, se kterou probral např. české předsednictví ve Visegrádské skupině a také transformaci uhelných regionů.

Bartoš EU 2023
instagram.com/pirativanbartos

Ministerstvo vnitra s Vítem Rakušanem ze strany STAN ve vedení plánuje spuštění kampaně ministerstva vnitra za 42 milionů korun. Tato kampaň má za cíl informovat širokou veřejnost o aktuálních tématech. Hlavně má ale kampaň poskytovat ověřené informace a zvýšit srozumitelnost podávaných faktů. Tato Kampaň bude fungovat až do voleb v roce 2025, lze ji tedy brát jako součást volební kampaně koalice jak do parlamentních voleb v roce 2025 a i do voleb do Evropského parlamentu příští rok. Jaké volby nás čekají do roku 2030 si můžete přečíst zde.

SPD

Volební preference SPD oscilují mezi 8 a 9 procenty. Průzkum od společnosti MEDIAN udává 8 % voličů pro září. V našem průzkumu pro říjen pak obdrželo SPD podobný výsledek 8,6 %. Kampaň této strany se nemění. Tomio Okamura na svých sociálních sítích kritizuje vládní útraty na zbrojení.

Tomio Okamura vládní výdaje na armádu 2023
zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

Levicové strany byly tento měsíc aktivnější. Sociální demokracie by se podle průzkumu společnosti MEDIAN dostala do poslanecké s němovny s hraničními 5 %. Nově přeorganizovaná strana cílí i na mladé a liberálnější voliče.

Marketing SOCDEM je zaměřený obecně na sociální otázky. Strana nedávno spustila novou kampaň. V této kampani je předsedy strany Michala Šmardy srovnáván s premiérem Petrem Fialou. Premiérova fotografie je v kampani upravená kresbami tak, aby vypadal jak čert s vyplazeným jazykem. Strana na svém Facebooku doplňuje: „Je třeba se mu postavit a vyvést naši zemi ze současné krize. Na jakou stranu se postavíte tentokrát? Jsme Sociální demokracie, chceme lidskost místo sobectví.“

zdroj: https://socdem.cz/aktualne/aktuality/navrat-cenzury-socdem-kritizuje-vladu-inzerentum-se-to-nelibi/

Co se KSČM týče, zůstává na svých 3 %. KSČM se však nevzdává. Poslanecká sněmovna již dlouhodobě trpí na nedostatek levicových stran. Poslankyně Evropského parlamentu a předsedkyně strany KSČM Kateřina Konečná však na konci září oznámila, že se KSČM bude pokoušet o dohodu s dalšími levicovými stranami a pokusí se tak vytvořit levicovou koalici. S kým se však strana hodlá spojit zatím není jasné. V České republice se jako levicové strany prezentují kromě KSČM právě SOCDEM nebo Zelení.

Zelení, Přísaha a jiné

Strana Zelení, Přísaha a PRO 2022 se stále drží na dně průzkumů. Přísaha získala 3 %, Zelení 1,5 % a PRO 2022 také 1,5 %. Ostatní strany by dohromady získaly nepatrných 1,5 %.

Zelení na svých sociálních sítích kritizují vládní škrty ve financování vzdělání a rodičovskou. Vybízí dokonce i k podepsání petice proti zvýšení rodičovského příspěvku pouze pro ty děti, které se narodí po 1.1.2024.  

Zelení petice 2023
instagram.com/zeleni.cz

Znatelný růst strany Zelených je do budoucna možný. Tvrdí to sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík, který se v týdeníku Respekt vyjádřil následovně: „Zdá se, že jako alternativa mírně rostou Zelení, je to na hranici statistické chyby, nicméně lidé zjevně hledají alternativu. A nikde ji moc nevidí.“

Zelení rostou 2023
instagram.com/zeleni.cz
Předchozí článekDrama v politice? Volební preference září 2023 | České volby
Další článekSlovenské volby 2023 – výsledky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here