Drama v politice? Volební preference září 2023 | České volby

0
5020
Volební preference říjen 2023
Volební preference říjen 2023

Co se událo za poslední měsíc na politické scéně? Volební průzkumy nám napoví, jak se mění volební preference českých voličů. Shrnutí nejnovějších volebních průzkumů pro září 2023 najdete pouze na našich stránkách. Vše jednoduše a přehledně.

Hlavní informace volebního modelu od Českých voleb

✔️ ANO by zvítězilo.

✔️ Koalice SPOLU si lehce polepšila.

✔️ SOCDEM by se dostalo do poslanecké sněmovny.

Volební preference hnutí ANO

Podle volebního modelu od Českých voleb by ANO získalo 33 % a vyhrálo by. Na druhém místě by se umístilo ODS se 14 % a na třetím místě by zůstali Piráti s 11 %. Hned za nimi by pak bylo SPD s 8 % a STAN s 6 %.

V politice strany ANO se tento měsíc neudálo nic převratného. Hnutí založené na čistém populismu pouze občas narazí, když vyjde najevo, že strana slíbí každému to, co chce slyšet. ANO tak používá dva rozdílé narativy při komunikaci s Bruselem a s českým občanem. Doma tedy Babiš bojuje za Čechy, v zahraničí však podporuje ukrajinské uprchlíky. Jindy zase podporuje stejnopohlavní sňatky, českým důchodcům ale tvrdí něco jiného.

Průzkum preferencí MEDIAN

Volební preference 2023 vypadají následovně. Z posledního volebního průzkumu MEDIAN vyplývá, že by hnutí ANO zvítězilo s 33 % hlasů. Nově by hranici pro vstup do poslanecké sněmovny získala SOCDEM, která by podle MEDIAN tentokrát získala 5 %, což je přesně na hranici potřebné ke vstupu.

Koalice SPOLU

Voličů koalice SPOLU lehce přibylo. Z původních 22,7% vzrostla podpora koalice o přibližně jedno procento na 23,6%. Po volbách se preference vyvíjely spíše negativně, zdá se však, že podpora SPOLU za měsíc lehce posílila.  

Důležitým okamžikem důchodové reformy bylo 1. září, kdy pan prezident Petr Pavel podepsal novelu důchodového zákona, která zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody a mění též systém valorizací penzí.

Téma rusko-ukrajinského konfliktu bylo a je stále vděčným tématem pro sociální sítě těchto tří stran.

spolu instagram lodě
Zdroj: Instagram spolu_koalice

Ve volebním modelu od Českých voleb má koalice SPOLU 23,6 %, což je o 9,6 % méně než hnutí ANO. SPOLU si tedy docela polepšilo. Samotné strany získaly v průzkumu následující volební skóre: ODS 14,8 %, TOP 09 5 % a KDU-ČSL 3,7 %. Průzkumu pro společnost MEDIAN byly hodnoty následující: ODS získalo 15 %, TOP 09 5,5 % a KDU-ČSL 4 %.

Piráti a STAN

Podle průzkumu od agentury MEDIAN by Piráti a STAN tentokrát získali 18,5 %. Jejich podpora tedy za měsíc lehce vzrostla. V našem předvolebním modelu získaly tyto dvě strany dohromady 17,5 % hlasů. Je tedy zřejmý lehký nárůst i zde.

Piráti na svých sociálních sítích řeší sobě blízká témata jako například legalizaci konopných produktů a digitalizaci školství.

Instagram post Piráti digitalizace
zdroj: Instagram pirati.cz

Výrazným krokem STAN byla nominace místopředsedy hnutí Jana Farského a bývalé kandidátky na prezidentku 2023 Danuše Nerudové na pozici lídrů kandidátky do voleb do Evropského parlamentu.

STAN intagram EU volby
zdroj: Instagram stan.cz

Volby do Evropského parlamentu se mají konat od 6. do 9. června 2024. Pro lepší přehled se koukněte na náš přehled Jaké volby nás čekají do roku 2030.

SPD

Čísla voličů SPD se nějak rapidně nemění. Průzkum od společnosti MEDIAN udává 8 % voličů pro září. V našem průzkumu pak obdrželo SPD podobný výsledek 8,6 %. Volební marketing této strany zůstává stejný. Hlavní hvězda strany Tomio Okamura na svých sociálních sítích řeší stále ukrajinské uprchlíky a Fialovu neschopnost.

tomio post instagram
zdroj: Instagram tomio.cz

KSČM a SOCDEM

Nově přejmenovaná Sociální demokracie by se podle průzkumu společnosti MEDIAN tentokrát dostala do poslanecké s němovny s hraničními 5 %. Marketing SOCDEM je zaměřený obecně na sociální otázky, vyšší minimální mzdu a lepší pracovní podmínky pro opomenuté pracovní pozice. Nově přeorganizovaná strana cílí i na mladé a liberálnější voliče, podporuje například manželství pro všechny.

socdem instagram lgbt
zdroj: Instagram socdemcz

Co se KSČM týče, zůstává na svých 3 %. Volební model od Českých voleb KSČM přidává pouhých 0,4 %. KSČM se podle všeho tedy znovu v nejbližší době nedostane do sněmovny.

Přísaha, Zelení, PRO 2022 a jiné

Volební preference 2023 pro malé strany zůstávají téměř nepozměněny. Strana Zelení, Přísaha a PRO 2022 se stále drží na dně průzkumů se svými procenty. Přísaha tentokrát získala 3 %, Zelení 1,5 % a PRO 2022 také 1,5 %. Ostatní strany by dohromady získaly nepatrných 1,5 %.

Předchozí článekKdo vyhraje? Aktuální volební preference srpen 2023 | České volby
Další článekLevice se zvedá? Volební preference říjen 2023 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here