Jaké volby nás čekají do roku 2030?

2
966
volby ve svete

Přijde vám, že se každý rok konají volby a vy se v nich ztrácíte? Pojďme se podívat, jaké volby v Česku se konají do konce tohoto desetiletí.

Volby v Česku v roce 2024:

Se konají dvojkolové volby do Senátu. Tyto volby se konají každé dva roky. Tradičně se obmění 1/3 senátorů z celkových 81. V tomto roce se volí za obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-jih, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-jih, Karviná-západ, Vsetín, Zlín.

V tomto roce se pořádají volby do krajských zastupitelstev. Tyto volby se konají jednou za čtyři roky. Tyto volby se nekonají v Praze, protože volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy se konají souběžně s volbami do zastupitelstev obcí.

V roce 2024 se konají také volby do Evropského parlamentu. Tyto volby se konají každých pět let. V současné době má Evropský parlament 705 poslanců. Za Českou republiku se volí celkově 21 europoslanců. Přidělení křesel je stanoveno v evropských Smlouvách. Zohledňuje počet obyvatel každé země, přičemž menším zemím je pak přiděleno několik křesel navíc, než by jim čistě podle poměrného propočtu náleželo.  

Volby v Česku v roce 2025:

V tomto roce nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Ty se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Konají se každé čtyři roky a dohromady se volí 200 poslanců. Poslední volby do Poslanecké sněmovny se konaly v říjnu 2021.

Volby v Česku v roce 2026:

V tomto roce se budou konat volby další třetiny senátorů do Senátu. Tentokrát za obvody: Cheb, Louny, Plzeň-město, Strakonice, Pelhřimov, Příbram, Praha 5, Praha 9, Praha 1, Kladno, Děčín, Česká Lípa, Trutnov, Kolín, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Vyškov, Brno-město sever, Přerov, Olomouc, Frýdek-Místek, Ostrava-sever, Karviná, Zlín, Uherské Hradiště.

V roce 2026 se konají také volby do obecních zastupitelstev. Ty se stejně jako volby do krajských zastupitelstev konají každé čtyři roky. Někdy se mohou konat i nepravidelně, a to v případě, kdy daný počet členů obecního zastupitelstva klesne pod předepsanou hranici. Tyto volby se konají ve všech obcích, u větších členěných statutárních měst se pak volby konají také v jejich městských částech nebo obvodech.

Komunální volby se konají každé čtyři roky ve všech obcích České republiky. Systém komunálních voleb patří vůbec k těm nejsložitějším systémům voleb u nás. Příští volby do obecních zastupitelstev se uskuteční v roce 2026.

Volby v Česku v roce 2027:

Rok 2027 je jediným rokem do roku 2030, kdy se žádné volby v Česku nekonají.

Volby v Česku v roce 2028:

Tento rok se můžeme těšit na další volby prezidenta České republiky. Prezidenta si volíme na pět let. Letos byl čtvrtým prezidentem zvolen Petr Pavel, který dostane šanci být znovuzvolen v roce 2028. Proč byl zvolen tentokrát naleznete v tomto článku.

Tento rok se bude obměňovat také další třetina osazenstva Senátu tentokrát pro obvody: Karlovy Vary, Most, Plzeň-jih, Český Krumlov, Tábor, Beroun, Praha 11, Praha 10, Praha 6, Mělník, Ústí nad Labem, Liberec, Jičín, Kutná Hora, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Blansko, Jihlava, Brno-západ, Brno-město východ, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Ostrava-východ, Frýdek-Místek, Kroměříž a Hodonín.

Tento rok se zase po čtyřech letech konají volby do krajských zastupitelstev.

Volby v Česku v roce 2029:

Tento rok se znovu konají volby do Evropského parlamentu po pěti letech. Více zajímavých informacích naleznete na webových stránkách EU.

V roce 2029 se také konají volby do Poslanecké sněmovny.

V tomto roce nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Ty se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Konají se každé čtyři roky a dohromady se volí 200 poslanců. Poslední volby do Poslanecké sněmovny se konaly v říjnu 2021.

Volby v Česku v roce 2030:

V tomto roce se budou znovu konat volby do Senátu. Jako každé dva roky, se i v roce 2030 obmění 1/3 senátorů z celkových 81. V tomto roce se bude volit za obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-jih, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-jih, Karviná-západ, Vsetín, Zlín.

Tento rok se konají znovu volby do obecních zastupitelstev.

Předchozí článekPřehled forem vlády ve světě
Další článekKdo vyhraje? Aktuální volební preference srpen 2023 | České volby

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here