Zajímavá fakta o volbách do Evropského parlamentu

0
2346
mimořádná schůze sněmovny před volbami

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let a ve třech dnech volí občané celé Evropské unie 750 europoslanců.



Obsah článku

Eurovolby ve dvou dnech

Česká republika je jediným členským státem EU, kde se volby konají dva dny. Konkrétně od 14:00 do 22:00 v pátek a od 8:00 do 14:00 v sobotu. Tento termín byl pro volby do Evropského parlamentu přebrán od voleb do Poslanecké sněmovny, které mají stejný časový rámec.

Příspěvek na úhradu volebních nákladů

Příspěvek na úhradu volebních nákladů ve volbách do Evropského parlamentu činí 30 Kč za jeden obdržený hlas. Tento příspěvek obdrží všechny politické kandidátky, které obdrží více než 1 % hlasů. Na příspěvek je pro menší subjekty mnohem jednoduší dosáhnout než při volbách do Poslanecké sněmovny.

Jen dva preferenční hlasy

Na rozdíl od komunálních voleb není možné ve volbách do Evropského parlamentu panašovat. Musíte si vybrat jednu kandidátku, kde můžete zakroužkovat maximálně dva kandidáty a udělit jim tak preferenční hlas (kroužkuje se číslo před kandidátem). Kandidáti s výsledkem vyšším než 5 % výsledku svého kandidujícího subjektu jdou automaticky na první místo kandidátky. Zde se následně řadí podle výše obdržených preferenčních hlasů.

Od roku roku 1979 mají většinu v EP lidovci a socialisté

Od prvního zasedání Evropského parlamentu mu dominují dvě frakce, které si mohly po celou dobu vždy prohlasovat, co chtěly. Socialisté a lidovci měli jasnou většinu v Evropském parlamentu dlouhých 40 let. Preference před volbami 2019 ukazují oslabení obou frakcí.

Nejvíce europoslanců mají nejmenší členské státy

Nejvíce zástupců v Evropském parlamentu v přepočtu na jednoho občana mají ty nejmenší státy EU. Nejvíce zastoupení jsou tak touto optikou obyvatelé Lucemburska, Malty a Kypru. Naopak nejmenší zastoupení má Německo, i přestože je zastoupeno 96 poslanci v Evropském parlamentu.



Pokud by Němci měli stejně europoslanců na jednoho obyvatele jako má například malta, tak by museli mít přes 1000 zástupců v evropském parlamentu.

Povinné volby

Volby do Evropského parlamentu jsou pro občany povinné v Belgii, Lucembursku, na Maltě i v Řecku.

Snižování počtu europoslanců

S nově přistupujícími zeměmi se úměrně také zvedal počet europoslanců až na 785 v roce 2007. V tomto roce také přistoupilo Rumunsko a Bulharsko. Rozhodlo se, že se počet poslanců úměrně sníží všem zemím. ČR tak ztratila 2 europoslance (po přistoupení Chorvatska ještě jedno křeslo) a má nyní 21 křesel.

„Zbytečná“ 5% volební klauzule

V České republice je celé území jeden volební obvod na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny. Také zde máme 5% volební klauzuli, která je dle pravidel pro eurovolby maximální možná. Tato volební klauzule omezuje především malé strany, kterým nestačí přirozený procentuální nárok na mandát. Uzavírací klauzule například poškodila Piráty v eurovolbách 2013, kdy získali téměř 4,8 % hlasů, avšak díky klauzuli na mandát nedosáhli. Oproti tomu ČSSD získala 14,17 % a získala čtyři mandáty. ČSSD potřebovala na jeden mandát pouze 3,54 % hlasů.



Volby druhého řádu

V České republice jsou eurovolby jasně volbami druhého řádu, jelikož účast u těchto voleb dosahuje zhruba jedné třetiny účasti u voleb do Poslanecké sněmovny nebo u voleb prezidentských.

Předchozí článekJak volit do Evropského parlamentu, abyste nešli k volbám zbytečně
Další článekVýsledky voleb do Evropského parlamentu 2019 v České republice

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here