30 let od sametové revoluce | Táňa Fischerová

1
3330
táňa fischerová
Mnohým z nás se zapsala do našich srdcí díky svému vřelému vystupování v pořadu Adventní koncerty uváděné v České televizi.

Letos uplyne již 30 let od událostí z roku 1989. Mnoho lidí balancuje nad tehdejším děním i současným stavem společnosti. Také v naší redakci jsme se rozhodli, že si tyto události připomeneme. Oslovili jsme několik známých osobností, které jsme požádali o zodpovězení několika otázek právě na toto téma. Postupně Vám přineseme 5 rozhovorů. Dnes nám odpovídala Táňa Fischerová.

Táňa Fischerová

Pro mnoho z nás je Táňa (celým jménem Taťána) Fisherová známa především svým působením v Adventních koncertech, které moderovala v letech 2000 – 2011. V roce 2012 získala 72 000 podpisů a stala se prezidentskou kandidátkou. Do druhého kola se však nedostala. I touto událostí se zapsala do naší historie.

Táňa Fischerová se narodila v Praze v roce 1947, studovala 2 roky na JAMU v Brně. Poté nastoupila do Činoherního klubu, kde jí v roce 1973 vypršela smlouva a již jí nebyla prodloužena (jako mnoha hercům). Byla vyhozena z normalizačních důvodů. Následně hostovala v různých divadlech, spolupracovala například s Janem Kačerem a Evaldem Shormem. Natočila několik filmů: Hotel pro cizince, Prodloužený čas a Hanele. Podepsala petici „Několik vět“.

Její politické angažmá začalo v roce 2002, kdy byla zvolena do Poslanecké sněmovny jako nezávislá za stranu US-DEU. Do Poslanecké sněmovny se dostala díky velkému zisku preferenčních hlasů. Za svého působení v Poslanecké sněmovně byla součástí Petičního výboru a Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Byla jednou z předkladatelek tehdy neúspěšného návrhu přímé volby prezidenta občany. Ve sněmovně skončila v roce 2006.

Kromě umělecké činnosti se Táňa Fischerová dříve soustředila i na práci v různých neziskových organizacích, nadacích a občanských sdruženích. Její aktivity: členství ve správní radě nadace Vize 97, členství v radě patronů přátel Hnutí DUHA, čestné předsednictví občanského sdružení Remedium, byla prezidentkou ITI (české středisko mezinárodního divadelního institutu), členkou Společnosti pro trvale udržitelný život, členkou poradního sboru občanského sdružení Máme otevřeno?, členkou Amnesty International a patronkou domu Šance.

V poslední době Táňa Fischerová odstupuje z mnoha výše uvedených funkcí hlavně ze zdravotních důvodů. Táňa Fischerová je v nynější době předsedkyní ČHV (helsinský výbor) a v některých sdruženích je již pouze správní členkou.

Jak se podle Vašeho názoru změnila Česká republika po roce 1989? Co se zlepšilo, co se naopak zhoršilo?

TF: Česká republika určitě zkrásněla, domy se opravily, mnozí začali podnikat, lidé mohli cestovat a získali naději, že bude líp. Ta naděje však pomalu vychládala, když se ukázalo, že mnohé je jenom zdání a pouhá fasáda demokracie, že lidé o sobě nerozhodují tak, jak se domnívali rozhodovat. Rozevřely se nůžky mezi bohatými a chudými a nastala velká sociální nerovnost, která je pro společnost třaskavá. Hanbou našeho vývoje je, že u nás žijí a umírají lidé na ulici, šílené exekuce, nedostatek sociálních bytů, atd.

Jaká změna nastala ve Vašem životě po roce 1989? Co pro Vás byla nejzásadnější změna, kterou přinesl rok 1989?

TF: Možnost kupovat si knihy, které u nás nemohly vycházet. Hezké pracovní nabídky. Rozvoj neziskového sektoru, který komunisti zakazovali.

Chovají se dnes k sobě lidé lépe, nebo hůře než před rokem 1989?

TF: Jak kdo. Ale obecně vzrostlo sobectví a obrana pouze vlastních zájmů. Naštěstí to vyvažují ti druzí, kteří často za cenu nepohodlí dělají neatraktivní práci v sociálních službách, neziskovkách nebo ochraňují přírodu.

Byla naše vláda plně připravena na rok 1989? Zvládla vláda převzetí moci ku prospěchu lidu?

TF: Myslím, že ne. Přesto, že už to bylo cítit ve vzduchu, připraveno mnoho lidí nebylo a ti, co byli, byli odmítnuti a vládnutí se často ujali lidé se skrytými úmysly. Ono je ale těžké, mít dopředu připravený program a mít tým, který jej bude realizovat.

Myslíte si, že se již komunistická strana nemůže vrátit k moci, kterou měla před rokem 1989? Je tu reálná hrozba, že by „podobnou pozici“ mohla v České republice zaujmout jiná politická strana?

TF: Komunisté již u moci zase jsou, i když v jiné formě. Stačilo jim počkat. Ano, hrozba extremistických a populistických stran tady číhá.

Myslíte si, že KSČM měla možnosti a sílu zastavit dění v listopadu 1989 (a tím zvrátit zcela dějiny ČSFR)?

TF: Myslím, že ne.

Existoval, podle Vás, jiný/lepší kandidát na prezidenta po roce 1989 než Václav Havel?

TF: Ne. Václav Havel byl štěstím pro tuto zemi a to přesto, že se dopustil různých chyb. Díky němu jsme vypadali jako země, kterou je možné brát vážně.

Co se dalo/mělo, dle Vašeho názoru, udělat jinak/lépe po roce 1989?

TF: Nedopustit vládu neoliberálů, věnovat se více ekonomice a rozkradení státního majetku. Věnovat více pozornosti sociálním věcem. Rozrušit staré vazby na Rusko a nedopustit nové na Čínu.

Děkujeme paní Fischerové za zprostředkování rozhovoru a přejeme jí jen dobré.

Předchozí článekVolební preference politických stran 2 roky od voleb, Median | říjen-listopad 2019
Další článekJak se nepovedl protestsong k 16. listopadu?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here