Mapa voličů pro prezidentské volby 2018

1
3269
Mapa voličů pro prezidentské volby 2018

Voličská mapa se objevila v interaktivní podobě již pro volby do Poslanecké sněmovny. Mapa voličů pro prezidentské volby 2018 byla vytvořena týmem Prezident 21 s pomocí 37 859 uživatelů. Mapa voličů ukazuje pozice politických stran a také prezidentských kandidátů.

Mapa odráží nejen idee stran a kandidátů na prezidenta, ale také voličské základny jednotlivých subjektů. Voličská mapa jasně vykresluje voličskou spojnici mezi kandidáty na prezidenta a politickými stranami. Voličské jádro Miloše Zemana je především v hnutí ANO, SPD a KSČM. Výsledkem toho je také velice vřelý vztah prezidenta republiky k vítězi voleb Andreji Babišovi.

Hlavní protikandidát stávajícího prezidenta bude podle všeho Jiří Drahoš, který má elektorát složený především z voličů TOP 09, KDU-ČSL, ODS a částečně i Pirátů. Problém je, že podobný elektorát má i třetí největší favorit voleb Michal Horáček. Horáček má navíc přízeň i části voličů ANO 2011.

Podle preferencí nejspíše do druhého kola postoupí jeden kandidát z každého pólu. Miloš Zeman však nemá ve svém pólu rovnocenného protihráče. Všichni kandidáti pohybující se v blízkosti Miloše Zemana dosahují marginálního volebního potenciálu a jsou kontroverzní (Miroslav Sládek, Otto Chaloupka nebo Jana Yngland Hrušková).

Mapa voličů pro prezidentské volby a nástup nových kandidátů

Největší předvolební peckou před uzavřením registrací kandidátů, je jméno Mirka Topolánka. Tento ostřílený politik může mapou voličů výrazně zahýbat a ubrat zásadním favoritům voleb. Paradoxně má velkou šanci oslovit i voliče z protějšího pólu od Miloše Zemana.

Další významné jméno nejspíše do mapy voličů nepromluví a bude tedy důležitá samotná mobilizace potenciálu. Obrovsky důležité také budou doporučení jednotlivých politických stran. Pokud by Andrej Babiš nedoporučil volbu Miloše Zemana, tak poměrně ohrozí celou předvolební strategii současného prezidenta.

ODS a TOP 09 se také nějak budou muset postavit ke kandidatuře Mirka Topolánka, jestli bude postoj kladný, tak se Drahoš do druhého kola nemusí vůbec dostat. Další velkou neznámou jsou Piráti, jenž se zatím k prezidentské volbě příliš nevyjadřují. V neposlední řadě může mít velkou váhu doporučení šéfa SPD Tomia Okamury.

 

Předchozí článekProfil kandidáta na prezidenta: Vratislav Kulhánek
Další článekJiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here