Nejnovější volební preference prezidentských voleb 2023

0
3360
volební preference prezident

Kantar pro ČT zpracoval jeden z posledních průzkumů volebních preferencí před prezidentskými volbami 2023. Tento průzkum byl zveřejněn v super-debatě na České televizi.

Silná trojice Babiš, Nerudová, Pavel

Nejvíce 27,5 % by v prvním kole získal generál Petr Pavel, který by byl jen o procento před Andrejem Babišem s 26,5 %. Andrej Babiš se nezúčastnil debaty v České televizi jako jediný z kandidátů.

Na třetím místě je Danuše Nerudová, která s 22 % bojuje o druhé kolo. Pro Nerudovou hraje také prohlášení Josefa Středuli, který se vzdal kandidatury a podpořil právě Danuši Nerudovou.

Pavel Fischer

Pavel Fischer je na čtvrtém místě s 8 %. Již absolvoval volbu před 5 lety, kdy skončil třetí. Mimochodem ho volila Nerudová i Pavel.

Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta se v debatě i kampani výrazně vymezoval. Průzkumy mu přisuzují 7 %, ovšem v posledních týdnech jeho popularita letí nahoru. Navíc ho na sociálních sítích podporují různé skupiny z druhého tábora, které chtějí, aby Jaroslav Bašta ubral voliče Andreji Babišovi.

Marek Hilšer a Josef Středula v průzkumech získali 3 %.

Okolo 1 % si vysloužili poslední dva kandidáti, Karel Diviš a Tomáš Zima.

Kdo byl nejlepší v debatě?

Pro každého byl výkon a sympatie jednotlivých kandidátů subjektivní. Poměrně výrazný byl Karel Diviš, který útočil na Pavla i Nerudovou. Pocitově velmi dlouho mluvil s různými vycpávkami a omáčkami Marek Hilšer.

Asi nejsilnější zážitek dokázal předat ovšem Josef Středula, který si jako vyvrcholení připravil své odstoupení a podporu Nerudové.

Jaroslav Bašta se jako jediný přikláněl k prezidentu Zemanovi a celkově se často vymezoval. Celé působení postavil na odvolání vlády, která je v posledních měsících poměrně nepopulární. Všechny tyto kroky vedou k tomu, že má Jaroslav Bašta poměrně služnou škálu elektorátu, na který nikdo jiný necílí.

Solidní výkon předvedli i hlavní favoriti, Nerudová s Pavlem. Petr Pavel působil v odpovědích více logicky a šel více k věci, ale měl i několik slabších momentů. Nerudová se naopak často vyhýbala přímým odpovědím, ale pocitově byl její výkon v debatě dobrý.

Předchozí článekPrezidentské volby 2023 – Šokující zajímavosti o kandidátech
Další článekNejnovější volební preference – prezidentské volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here