Prezidentské volby 2023 – Šokující zajímavosti o kandidátech

0
1191
volby 2023
volby 2023

Prezidentské volby 2023 jsou za rohem! Zbývají již necelé dva týdny do prvního kola. Stále váháte nebo jste si jisti, koho budete volit? Tento seznam zajímavosti o každém prezidentském kandidátu jistě změní váš názor!

Tomáš Zima

První kandidát, který se odvážil přihlásit na prezidentské volby 2023, je známý český lékař, který v letech 2014-2022 pracoval ve funkci rektor Univerzity Karlovy.

S touto funkcí je spojen i jeden z jeho skandálů. V roce 2019 uzavřela Univerzita Karlova partnerství se společností Home Credit. Mnoho studentů i vyučujících poukazovali na neetické jednání Home Creditu i napojení společnosti na Čínu. Během doby vzniklo několik petic, které požadovaly zrušení smlouvy a rezignaci rektora. Nakonec Home Credit od smlouvy odstoupila, přestože Zima smlouvu hájil.

Sám jako student měl velmi zajímavé dětství. Když roku 1984 začal studovat všeobecné lékařství na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy byl už rok členem Komunistické strany Československa až do roku 1990, kdy dostudoval. Do KSČ vstoupil ještě před svou maturitou. Deset let na to absolvoval kurs MBA na Vysoké škole ekonomické.

Tomáš Zima podporuje civilní držení zbraní a sám dokonce několik střelných zbraní vlastní. Jakožto prezident by vetoval případné omezování legálního civilního držení zbraní.

Zimovi bylo uděleno sedm ocenění, mezi nimi i Řád rytířů Rizala z Filipín z roku 2011.

tomáš zima - prezidentské volby 2023

Karel Diviš

Druhý kandidát je známý podnikatel v IT technologiích a tvůrce známého portálu letuška.cz. Jen málo lidí ale ví, že Diviš sám je velký cestovatel, navštívil už přes 70 zemí světa. Doma má dokonce stírací mapu, na které si značí země, které již navštívil.

Karel Diviš v letech 1995 až 2016 působil jako externí redaktor sportovní redakce České televize. Touto cestou si také mohl užívat své milované cestování a coby moderátor navštívil například Zimní OH 2010 ve Vancouveru. 

Co se jeho politických názorů týče, podporuje decentralizaci Prahy a navýšení platů učitelům. Také by zavedl Cenu prezidenta republiky pro pedagoga roku.

Vztah k EU má kladný, ale velmi kritizuje někdy nespravedlivé přerozdělování dotací. Podle Karla Diviše by Česko mělo být více zabezpečeno vlastní obranou. Také prohlásil, že jakožto prezident by vetoval případné omezování legálního civilního držení zbraní.

karel diviš - prezidentské volby 2023

Josef Středula

Je odborářem na vysoké pozici. Sám včele Českomoravské konfederace odborových svazů uspořádala 8. října demonstraci proti chudobě s názvem „Pět minut po dvanácté“. Tu pořádal kvůli nedostačující reakci vlády na inflaci a její vliv na životy obyčejných lidí.

Josef Středula je jediný prezidentský kandidát, kterého ke kandidatuře vyzval prezident Miloš Zeman. Má jeho velkou podporu a sám se sním osobně setkal.

Za jeho kampaní pro prezidentské volby 2023 stojí krom dalších dva lobbisté Miroslav Sklenář, který působil v CEFC China Energy Company Limited a Pavel Vlček, který pracoval pro ruský Rosatom.

Středula silně kritizuje vládní opatření Deštník proti drahotě a obecně celé počínání vlády v době inflace.

Sám přiznává, že je velkým milovníkem opery.

josef středula

Jaroslav Bašta

Je sice původním povoláním archeolog, za normalizace se z něho však stal disident, politický vězeň a signatář Charty 77.

Už během studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze  v letech od roku 1967 se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1970 zatčen a o rok později odsouzen na 2,5 roku ve vězení. Poté pracoval u Stavby silnic a železnic jako dělník.

V prosinci 1976 podepsal Chartu 77 a aktivně se podílel na práci v disentu. Po sametové revoluci byl náměstkem ředitele tajné služby a koncem roku 1994 se stal členem ČSSD.

Ve vládě Miloše Zemana v letech 1998–2000 byl ministrem bez portfeje a ve vládě měl na starosti také Akci Čisté ruce.

V letech 2000–2005 velvyslancem v Rusku, poté dva roky působil jako náměstek ministra zahraničních věcí a v letech 2007–2010 byl velvyslancem na Ukrajině. V době jeho působení na Ukrajině však odhalilo, že docházelo k podvodům a úplatkům při vydávání českých víz na Ukrajině. Bašta byl kvůli tomu vyšetřován českou protikorupční policií.

O jeho názoru na EU a další věci si můžete přečíst v našem starším rozhovoru s tímto lídrem hnutí Bezpečnost Odpovědnost Solidarita a bývalým diplomatem Jaroslavem Baštou.

jaroslav bašta - prezidentské volby 2023

Pavel Fischer

Pavel Fischer byl v mládí členem skautského oddílu Pětka Praha a jeho skautské jméno bylo Bob.

Jeho otec Jan Fischer působil jako vědecký pracovník ve Fyzikálním ústavu Akademie věd. Zabýval se fyzikou elementárních částic a se stal předním odborníkem ve svém oboru. Věnoval se také popularizaci vědy, překládal populárně vědecké a filozofické tituly.

Pavel Fischer vystudoval obor francouzština a čeština na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a následně učil francouzštinu na pražském Gymnáziu Jana Nerudy.  Mluví plynně anglicky, francouzsky a katalánsky.

V roce 1991 se na dva roky stal osobním sekretářem biskupa Františka Lobkowicze.

V roce 1998 absolvoval studium v oblasti veřejné správy na prestižní vysoké škole École nationale d’Administration v Paříži, o které se říká, že by v ní každý Francouz nechal vystudovat svoje děti a pak ji zrušit.

Během prezidentství Václava Havla působil v Kanceláři prezidenta republiky  jako tiskový specialista, jako zástupce mluvčího prezidenta a jako ředitel politického odboru. Od roku 2003 byl sedm let českým velvyslancem ve Francii a Monaku. 

V letech 2015–2017 působil jako ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM, které provádí sociologické výzkumy veřejného mínění. Je také členem správní rady neziskové organizace SIRIRI, která se ve Středoafrické republice podporuje vzdělávací programy.

Je nositelem monackého Řádu svatého Karla a francouzského Řádu čestné legie.

pavel fischer - prezidentské volby 2023

Marek Hilšer

Prezidentské volby 2023 jsou pro Marka Hilšera již druhé volby, ve kterých kandiduje.

Marek Hilšer absolvoval mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd UK a po studiu v roce 1999 odjel do USA. Tam pracoval jako pracovník na stavbě a stěhovák. Když se vrátil ze Spojených států v roce 2004, nastoupil na 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

V přítomnosti působí jako pedagog a vědecký pracovník v Ústavu biochemie a experimentální onkologie. Věnuje se hlavně boji s rakovinou. Působil také jako dobrovolník v lékařském zařízení v Keni.

Není proti legalizaci marihuany. Je pro přijímání uprchlíků a proti stavění plotů na hranicích.

marek hilšer

Petr Pavel

Generál Petr Pavel pochází z vojenské rodiny, jeho otec, plukovník Josef Pavel, působil jako zpravodajec a měl na starost i zachycování a analyzování zpráv armád NATO.

Ironií osudu je, že právě jeho syn pak dlouho po té mezi roky 2015 a 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO. Byl to velký úspěch i pro českou republiku, jelikož se tak stal i prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy, který nastoupil do této pozice.

Petr Pavel studoval na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Následně pak své vzdělání pokračoval na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně, kde studoval s krycím jménem Pávek.

V době války v Afghánistánu prohlásil, že obrana republiky „bude začínat ne na hranicích České republiky, ale na vnějších hranicích NATO, a někdy i za nimi, často tisíce kilometru od nás.“

O Rusku tvrdí, že je nebezpečnější než Islámský stát, avšak hrozba terorismu je v České republice přeceňována.

Petr Pavel doposud obdržel jedenáct vyznamenání. Např. Medaily Za hrdinství nebo Čestný odznak Ministerstva obrany „Svatý Jiří“ – I. Stupně.

Již před svojí kandidaturou  založil v roce 2020 iniciativu a sbírku Spolu silnější na pomoc lidem, kteří bojovali s koronavirem v první linii.

petr pavel - prezidentské volby 2023

Andrej Babiš

Je rozhodně jeden z kontroverznějších kandidátů na prezidenta tyto prezidentské volby 2023.

Jako mladý žil Andrej Babiš čtyři roky v Paříži. Když byl malý, psal si omluvenky s falešným podpisem svojí babičky. Když se na to přišlo, dostal malý Andrej trojku z chování.

Matka Andreje Babiše, Adriana Babišová byla tajemnicí Ústavu marxismu-leninismu na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Jeho otec Štefan Babiš byl ředitelem odštěpného závodu PZO Polytechna v Bratislavě.  V 80. letech jej pak několikrát prověřovala ekonomická rozvědka kvůli podezření z hospodářské kriminality. Nakonec jej však uchránila prezidentská amnestie, kterou dostal roku 1985.

Andrej sám se v roce 1980 stal členem KSČ a o pět let později byl vyslán jako zahraniční delegát do Maroka, kde zastupoval ČSR šest let. Později se v Maroku stal československým obchodním delegátem. Dle jednoho z jeho kolegů se Babiš tehdy na svůj původ a dobu choval velmi profesionálně jako západní diplomat. Dobře se oblékal a mluvil perfektně francouzsky.

Babiš byl dvakrát (v roce 2013 a 2019) oceněn cenou Zelená perla. Cenou, kterou uděluje ekologické sdružení Děti Země za nejhloupější výrok z oblasti životního prostředí.

Tento tvrdí, že věří v Boha a je druhým nejbohatším Čechem a prvním nejbohatším Slovákem.

Sám nechal vytvořit Fond na podporu rodičů-samoživitelů v nouzi patřící pod nadaci AGROFERT a v rozhovoru pro CNN Prima News přiznal, že by svůj prezidentský plat celý odevzdával do této nadace. Do této doby prý navíc do této nadace poslal přes 41 milionů korun. Do tohoto fondu také Hasičský fond a Krizový fond pomoci ve spolupráci s nadací Terezy Maxové dětem.

andrej babiš - prezidentské volby 2023

Danuše Nerudová

Jediná žena z kandidátů, Danuše Nerudová, se na politické scéně objevila velmi nedávno. Prezidentské volby 2023 jsou jejími prvními volbami.

 V roce 2018  společně se svým manželem zakoupila v obci Telecí na Svitavsku budovu bývalé fary ze 17. století, který následně nechala zrekonstruovat k rekreačním účelům.

Je bývalou předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody a v dubnu 2020 spolu s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20.

Danuše Nerudová jednoznačně podporuje manželství pro páry stejného pohlaví. Tvrdí, že se o něm na veřejnosti málo mluví, přestože je to téma, které by mělo být v 21. století samozřejmostí. Je pro brzké přijetí eura a je toho názoru, že by se neměl ekonomický model Česka zaměřovat pouze na ekonomický růst, ale hlavně na environmentální udržitelnost.

Ve volném čase se věnuje rybaření a houbaření. Jako jedna z mála je velmi aktivní na sociálních sítích a přirovnává Putina k Hitlerovi. Kromě skandálu s doktorskými tituly na Mendelově Univerzitě by dalším šrámem na jejím kandidátském profilu mohl být její manžel Robert Neruda. Ten k roku 2022 vlastnil 4,11% podíl na Havel & Partners, advokátní kanceláři, která získává valnou část zakázek u státních podniků a institucí.

danuše nerudová
Předchozí článekJak ovlivňuje akciový trh politika a prezidenti?
Další článekNejnovější volební preference prezidentských voleb 2023

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here