Jak ovlivňuje akciový trh politika a prezidenti?

0
1230
SAP a USA prezidenti

Politika má vždy potenciál do určité míry ovlivnit akciový trh. Proč? Protože politické kroky, jako jsou regulace a zákony, mají vliv na společnosti a jejich prostředí podnikání, a tím i na jejich fundamentální výkonnost. Česká republika je do velké míry ovlivněna také politikou USA a také americké akcie jsou oblíbené u českých investorů.

Vzhledem k tomu, že prezidenti USA jmenují ekonomické poradce a obsazují pozice, jako je předseda Federálního rezervního systému, a hospodářská politika a směr úrokových sazeb (které určuje Federální rezervní systém) mají také vliv na společnosti, mají tyto kroky také dopad na akciový trh.

Jedná se však o nepřímý, nikoliv přímý účinek. Všechny tyto oblasti mohou ovlivňovat osudy společností, a tedy i náladu investorů ohledně akcií těchto podniků.

Regulace

Například regulace, které budou mít dopad na společnosti, ovlivní hospodářské výsledky těchto společností. Pokud se očekává, že zvýší hospodářský výsledek, investoři to vezmou na vědomí a budou s větší pravděpodobností nakupovat akcie těchto společností. Pokud se očekává, že budou mít negativní dopad na hospodářský výsledek, je méně pravděpodobné, že investoři budou akcie těchto společností nakupovat, a možná je i prodají.

Tento nepřímý efekt je jedním z důvodů, proč například akcie bank po zvolení prezidenta Donalda J. Trumpa vzrostly. Očekávalo se, že jeho administrativa bude nakloněna deregulaci, a deregulace bank pravděpodobně zvýší jejich hospodářské výsledky.

Politika však není hlavním faktorem, který rozhoduje o tom, jak se akciím daří. Každý investor, který kupuje akcie, kupuje podíl v podniku, nikoli v jedné politické administrativě. Při investování do akcií je důležitější výhled podniku než politika – ale politika může mít na tento výhled podniku určitý vliv.

Na politických zprávách a nejistotě záleží, ale jejich dopad může být krátkodobý

Všechny zprávy, které ovlivňují ekonomické a podnikatelské prostředí, mají význam i pro akciový trh. Investoři se někdy mohou setkat se zprávami, které ovlivňují akciové trhy, jako když hlasatelé ve zprávách říkají, že se akciím v určitém odvětví daří díky zprávám z daného dne. Například výkonnost akcií ropných společností se zlepšila po zvolení prezidenta Trumpa, protože jeho volební platforma upřednostňovala tradiční energetické společnosti před alternativními zdroji energie, jako je solární energie.

Mnohé účinky pociťované na základě zpráv však mohou být krátkodobé

V mnoha případech bude skutečný dopad implementace politiky znám až poté, co k implementaci dojde a dotčené společnosti zareagují – a ceny akcií mohou ovlivnit i další faktory. Opět platí, že základy podnikání jsou důležitější než politické zprávy jako takové. V akciích je oceněno již to, co se ještě nestalo, ale je zde nějaká pravděpodobnost, že se to stane.

Nejistota týkající se politiky může mít také vliv, protože akciový trh vnímá nejistotu jako riziko. Například akcie, které budou pravděpodobně ovlivněny politickým rozhodováním, které právě probíhá a které se očekává v budoucnu, se mohou v případě nejistoty obchodovat do strany. Potenciální investoři nevědí, zda konečná rozhodnutí budou pro podniky pozitivní, negativní nebo neutrální. Nákupy i prodeje mohou být v myslích investorů v jakémsi pozastavení, dokud se nejistota nevyřeší.

Vliv nejistoty na akciový trh však může být i krátkodobý. Jakmile je nejistota vyřešena a riziko odstraněno, mohou totiž kdysi postižené akcie zažít silné oživení. Akciový trh zohledňuje politické výsledky, o nichž se domnívá, že jsou známé, takže změna očekávání může vyvolat reakci trhů. Například v amerických prezidentských volbách v roce 2016 většina průzkumů předpovídala zvolení Hillary Clintonové, takže se akcie s blížícími se volbami obchodovaly, jako by se její předvolební postoje pravděpodobně prosadily a všichni čekali, že se Hillary Clintonová stane příští prezidentkou a bude prosazovat politiku, kterou deklarovala v předvolební kampani.

Hillary trump politici a akcie

Překvapení, jako je zvolení prezidenta Trumpa, může způsobit krátkodobou reakci akciového trhu, když se nové zprávy začnou zohledňovat. Jakmile se tak stane, trh se opět začne obchodovat především na základě fundamentálních údajů o akciových společnostech.

Záleží na politických stranách?

Záleží na tom, která strana je ve Washingtonu u moci? Ne až tak moc. Republikáni jsou obecně považováni za podnikatelům příznivější než demokraté, takže pokud by záleželo na politice ve smyslu vládnoucí strany, dalo by se očekávat, že se akciovému trhu bude dařit lépe za republikánské vlády než za vlády demokratické.

Ve skutečnosti však index S&P 500 celkově v letech 1973 až 2016 každý rok v průměru posílil o více než 11,6 %. I když se vyskytly jednotlivé roky s poklesem, nesouvisely s tím, že by u moci byla některá z politických stran, ani se nejednalo o extrémně silné roky.

Posledním rokem, kdy se indexu S&P 500 nedařilo, byl rok 2008, kdy byl prezidentem George W. Bush a také byla finanční krize. Byl to rok, kdy byl zvolen Barack Obama.

Akciový trh se během Obamova funkčního období výrazně zotavil, protože ekonomika se dostala z recese. Nejlepším rokem na akciovém trhu během jeho funkčního období byl rok 2011, kdy index S&P 500 posílil o 32,4 %.

Podobně silný pokles zaznamenal index S&P 500 v roce 2002, kdy byl prezidentem George W. Bush, a ztratil více než 22 procent. Po většinu doby jeho vlády se však zotavil a vedl si dobře, přičemž v roce 2003 dosáhl maxima téměř 29 procent. Přesto pokud se podíváme jen na jednotlivá období, tak se indexu S&P 500 za vlády administrativy George W. Bush dařilo nejhůře. Souvislost s tím mají samozřejmě také ekonomické bubliny, ekonomické cykly a politické události ve světě.

Za dva roky prezidentování prezidenta Trumpa se akciovému trhu dařilo. I když politika může ovlivnit výkonnost akciového trhu v roce 2020, je pravděpodobné, že na výkonnost budou mít větší vliv hospodářské a obchodní výsledky.

Zkuste také článek o volbách na Filipínách nebo články o komunální politice.

Předchozí článekCo je to osciloskop a co s ním můžete měřit?
Další článekPrezidentské volby 2023 – Šokující zajímavosti o kandidátech

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here