Volby na Filipínách: Syn diktátora Marcose se chce vrátit k moci a vítězí

0
1158
volby na filipínách

Na Filipínách právě probíhají volby a miliony lidí na ostrovech stojí ve frontách, aby si zvolili nového prezidenta.

Mužem, který je tipován na vítěze, je Ferdinand „Bongbong“ Marcos mladší, syn bývalého diktátora Filipín.

Průzkumy naznačují, že by mohl dosáhnout drtivého vítězství, což znamená, že klan Marcosů, který byl před 36 lety svržen lidovým povstáním, by mohl znovu získat moc.

Jeho hlavní soupeřkou je Leni Robredo, liberálka, která v roce 2016 těsně porazila Marcose v souboji o post viceprezidenta.

Předvolební průzkumy preferencí v této kampani však neustále ukazují, že Marcosův syn vede s náskokem až 30 procentních bodů.

Téměř 70 miliónů voličů

Na Filipínách se očekává se vysoká volební účast 67,5 miliónů oprávněných voličů – mnozí z nich budou v pondělí před svítáním stát fronty, aby odevzdali svůj hlas ve volebních místnostech ve školách a komunitních centrech. Filipíny patří mezi chudé státy, kde žije více než 110 miliónů obyvatel.

Již se objevily se zprávy o problémech s hlasovacími lístky, někteří voliči ve škole v Manile měli problémy s vložením lístků do sčítacích strojů. Další Filipínci zase hlásili, že jim bylo řečeno, aby své hlasy nechali u úředníků, což je proti volebnímu zákonu.

Filipíny dlouhodobě trápí chudoba, kriminalita, korupce i problémy s dodavateli energie.

Konec Duterteho

Ať už v pondělním prezidentském klání zvítězí kdokoli, vystřídá ve funkci Rodriga Duterteho, zastánce tvrdé linie, kterému končí šestileté prezidentské funkční období. Duterteho vláda byla odsuzována za brutalitu při potlačování drogové kriminality a zločinu obecně, ačkoli administrativa vždy odmítala obvinění z pochybení.

Kritici také tvrdí, že za jeho prezidentství došlo k útoku na demokratické instituce, a poukazují na zrušení filipínské televizní stanice ABS-CBN, která – stejně jako některá další nezávislá média prezidenta Duterteho v minulosti osočovala a nehovořila o něm v dobrém světle.

Medailonky kandidátů ve volbách na Filipínách

64letý Bongbong Marcos je synem zesnulého diktátora Ferdinanda Marcose, jehož režim trval dlouhých 21 let.

V pondělí se svou rodinou – včetně matky Imeldy – odevzdal svůj hlas ve volební místnosti ve škole v Batacu na severu země.

Za vlády Ferdinanda Marcose bylo v zemi vyhlášeno stanné právo a byla převzata kontrola nad soudy, podniky a médii. Armáda a policie zatkla a mučila tisíce disidentů a političtí odpůrci byli zavražděni.

Pan Marcos, jeho manželka Imelda – nechvalně proslulá svým bohatým značkovým šatníkem a okázalým životním stylem – a jejich kumpáni rozkradli z veřejných prostředků odhadem 10 miliard dolarů (8,1 miliardy Kč). Hněv veřejnosti nad jeho režimem ho donutil k odchodu při revoluci v roce 1986 a brzy poté zemřel.

Po návratu rodiny z exilu v 90. letech 20. století využil Bongbong rodinného bohatství a konexí k obnovení politických ambicí a stal se guvernérem provincie, kongresmanem a senátorem.

Když v roce 2016 prohrál s paní Robredo souboj o post viceprezidenta, výsledek napadl – a slíbil, že tentokrát se nenechá „podvést“.

Jeho protikandidátkou je Sara Duterteová, dcera současného prezidenta. Dvojice slíbila, že „sjednotí“ národ, ale na svých předvolebních shromážděních jen zřídkakdy hovořila o nějaké politice.

Je bývalá právnička zabývající se lidskými právy, která důsledně vedla kampaně proti Duterteho drogovému násilí a nerovnosti pohlaví.

Slíbila, že bude bojovat proti korupci, a její volební heslo zní: „Poctivá vláda, lepší život pro všechny“.

Její shromáždění v poslední době zaznamenala značnou účast – zejména mezi angažovanými, většinou mladými příznivci „růžových triček“, kteří zahájili kampaně na získání jejích hlasů.

Ostatní kandidáti v průzkumech zaostávají za Marcosem a Robredo. Patří mezi ně boxerský šampion a národní hrdina Manny Pacquiao, který slíbil bojovat proti korupci a chudobě, a starosta Manily Isko Moreno, který slíbil výdaje na infrastrukturu a tvrdší postoj vůči Číně.

Předchozí článekStrana ČSSD má nové vedení, předsedou byl zvolen Michal Šmarda
Další článekSlavní sportovci, kteří se stali politiky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here