Slavní sportovci, kteří se stali politiky

0
1368
slaví sportovci viktro orbán

Hráči mají po skončení fotbalové kariéry často problémy s tím, jak naložit se svým životem. Někdo v atmosféře skandálů přichází o své jmění, někdo vede poklidný život. Politika je pro bývalé fotbalisty poměrně častým směrem. My je podporujeme prostřednictvím návštěv zápasů, nebo sázením na přepokládané výsledky prostřednictvím Betano registrace. Lidé fotbalisty uznávají a ti na vlně této popularity chtěli být ve hrách úspěšní. jak se jim dařilo?

Viktor Orbán

Současný prezident Maďarska Viktor Orban je velkým zastáncem fotbalu. Jeho vášeň a její přetavení do konkrétní finanční podpory přispívá k neustálému rozvoji fotbalu v zemi. Málokdo ale ví, že Orban v minulosti sám hrával fotbal, a to nejen v amatérských hrách. Dříve hrál za mládežnický tým FC Videoton (nyní MOL Fehérvár Football Club).

George Weah

George Weah dosáhl ve fotbale úspěchu, jakého dosáhl málokdo: v roce 1995 vyhrál Zlatý míč. Do politiky vstoupil v roce 2004 se zcela čistým štítem. Oznámil, že bude kandidovat v prezidentských volbách plánovaných na rok později jménem strany Kongres pro demokratickou změnu (CDC). Byl oblíbený u liberijské mládeže, což mu dávalo na začátku jistý náskok. Nakonec se ziskem 30 % hlasů prošel do druhého kola voleb, ve kterém prohrál s Ellen Johnson-Sirleaf – první ženou zvolenou prezidentkou v Africe.

Kachaber Kaladze

Kakha Kaladze, vítěz Ligy mistrů 2002/2003 a 2006/2007, se po odchodu do důchodu v roce 2012 připojil ke koalici Georgian Dream v čele s milionářem Bidzinou Ivanichvili. Středolevá strana chtěla svrhnout tehdejšího prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho. Brzy poté, ve stejném roce, byl Kakha Kaladze jmenován místopředsedou vlády a ministrem energetiky. V těchto funkcích strávil čtyři roky.

politici

Sol Campbell

Po odchodu z kariéry Sol Campbell zvažoval vstup do Konzervativní strany, jejíž politické názory mu byly blízké. V únoru 2015 oznámil, že bude v roce 2016 za Konzervativní stranu kandidovat na starostu Londýna. Nakonec nebyl na kandidátní listině.

Grzegorz Lato

V letech 2001 až 2005 byl Grzegorz Lato členem polského Senátu jménem Aliance demokratické levice. Byl členem Výboru pro emigraci a Poláky v zahraničí a také Výboru pro vědu, vzdělání a sport. V roce 2004 neúspěšně kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Podobným fiaskem skončila i jeho kandidatura v parlamentních volbách v letech 2005 a 2007. V roce 2008 se stal prezidentem Polského fotbalového svazu. Po čtyřech letech jej vystřídal Zbigniew Boniek.

Romario

Slavný Brazilec, neoficiální vítěz 1000 gólů v kariéře, ukončil kariéru v roce 2008. O dva roky později oznámil, že vstupuje do Brazilské socialistické strany (PSB). V roce 2010 byl občany země navržen do Poslanecké sněmovny. Celkem získal 146 859 hlasů. V předvolební kampani sliboval, že se o nebohé děti postará. Romario následoval úder a byl zvolen senátorem v roce 2014 a o čtyři roky později kandidovat na guvernéra Rio de Janeira. 

Nakonec tyto volby skončily na čtvrtém místě s podporou 8,70 % hlasů. Mistr světa z roku 1994 bojoval s korupcí v brazilském fotbale. Brazilský Senát zřídil komisi pro vyšetřování korupce v zemi a Romário byl jedním z jejích členů. Díky své práci dokázal odsoudit mj. José Maria Marin, bývalý předseda národní fotbalové asociace.

Předchozí článekVolby na Filipínách: Syn diktátora Marcose se chce vrátit k moci a vítězí
Další článekCo je to osciloskop a co s ním můžete měřit?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here