Strana ČSSD má nové vedení, předsedou byl zvolen Michal Šmarda

0
1233
ČSSD

Sociální demokraté v letošních volbách do Poslanecké sněmovny výrazně pohořeli, strana dostala pouhých 4,65 % hlasů, proto zůstaly poslanecké lavice bez zástupců z ČSSD, stalo se tak poprvé od doby samostatné České republiky. Stranu vedl od února 2018 bývalý ministr vnitra Jan Hamáček.

Po výrazném říjnovém neúspěchu do Poslanecké sněmovny, oznámil Hamáček na stranickém sjezdu svoji rezignaci na post předsedy ČSSD. Zasedání předsednictva, při kterém se měl volit nový předseda strany, mělo probíhat v Lidovém domě v Praze. Kvůli pozdější zhoršující se pandemické situaci bylo převedeno do online podoby.

Jana Maláčová jako největší soupeř

Do čela nového vedení ČSSD byl zvolen Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě. Porazil tak i největší favoritku Janu Maláčovou s počtem 62 hlasů a další kandidáty, jako třeba Miroslava Krejčíka s počtem 41 hlasů, který působil jako vedoucí Vojenského zpravodajství. Křeslo místopředsedy ČSSD obsadil Bohumín Igoa Bruzl, kterého si Šmarda sám vybral.

Michal-Šmarda
Michal Šmarda

Šmarda je v ČSSD již od roku 1990, ve svém proslovu tak zavzpomínal se svoje stranické začátky, ale také se nezapomněl vyjádřit k následujícím dnům těžké práce ve straně. „Abychom v sobě objevili naději, abychom obnovili důvěru v sociální demokracii a věřili v lepší budoucnost, musíme především přežít. Musíme stranu zachránit. Musíme zabránit zániku sociální demokracie. A to nebude jednoduché,“ uvedl.

Okomentoval také velkou neúspěšnost strany ČSSD, kde nešetřil kritikou nad současnou situací. „Strašlivě jsme prohráli. Strašlivě. Strašlivě jsme prohráli hned několik voleb za sebou. Ztratili jsme důvěru lidí. Lidé nás opustili, protože měli pocit, že jsme je opustili. A odešlo od nás také hodně přátel,“ řekl Šmarda.

S jakým programem Šmarda vyhrál?

Šmarda si do voleb připravil program s názvem 5 měsíců = 5 kroků k přežití ČSSD. Kde se zaměřoval na to, jak postupně vrátit straně pevnou půdu pro její růst. V jednotlivých bodech zazněla hesla jako odvrácení bankrotu ČSSD, nové příležitosti pro mladé lidi a zvýšení regionální popularity strany. Jeho program tak zvítězil nad Janou Maláčovou, která se ve svém projektu zaměřovala na tradiční oblasti veřejného zájmu, jako jsou důstojné pracovní podmínky a dostupnost bydlení.

Předchozí článekVánoční proslov prezidenta, jak Zeman zhodnotil uplynulý rok?
Další článekVolby na Filipínách: Syn diktátora Marcose se chce vrátit k moci a vítězí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here