Vánoční proslov prezidenta, jak Zeman zhodnotil uplynulý rok?

0
1482
Preference prezidentských kandidátů v listopadu 2017

Již po deváté za sebou, vystoupil prezident České republiky Miloš Zeman ve svém vánočním projevu. Přímý přenos, který vysílala ČT 1, mohli diváci vidět na svých obrazovkách ve 13:00 hodin.

Prezident v úvodu své řeči zaměřil své obavy na vzrůstající nebezpečí především na území Evropy. Příčinu spatřuje v kapitulaci Severoatlantické aliance v Afghánistánu, kvůli čemuž tuto zemi ovládlo teroristické hnutí Talibán. Zeman proto vidí velké problémy ve zvyšování migračních vln a s tím spojený nárůst teroristických útoků. Připomněl i teroristický čin z 11. září 2001, kdy právě Talibán měl na svědomí útok na newyorská dvojčata.

Zelené náboženství pod vládou „postpubertální dívčiny“

Dalším nebezpečím je podle Zemana tzv. zelený úděl, který se rozšířil především na území Evropy. Nynější stav původně „ekologické důstojné vědy“ přirovnává k novému náboženství jehož propagaci má na starosti postpubertální dívčina, čímž pravděpodobně narážel na Grétu Thunberg, která se prezentuje jako švédská klimatická aktivistka.

Greta Thunberg
Greta Thunberg

Zelenými hrozbami myslel především nařízení přestat do roku 2030 topit zemním plynem a do roku 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory. Všechny tyto příklady povedou podle Miloše Zemana k energetické chudobě a poklesu životní úrovně.

Ve své řeči ani neopomněl covidovou situaci. Označil povinné očkování jako jedinou cestu, jak zvládnout neustávající covidové vlny. Vyjádřil své sympatie k řešení situace v Rakousku, kde zavádí povinné očkování od 1. února příštího roku.

3 základní nové úkoly pro novou vládu

Prezident nezapomněl popřát mnoho úspěchů začínající nové vládě a sdělil, že ji čeká nelehký úkol, a to zvládnout tři hlavní problémy se kterými se Česká republika potýká: potlačení pandemie, vyrovnání se s energetickou krizí a v neposlední řadě zvládnutí stabilizace státního rozpočtu.

Cestu k vítězství nad energetickou krizí, vidí v opuštění tzv. zeleného údělu pro Evropu, který je podle Zemana hlavní příčinou růstu energetických cest.

Podle prezidenta je k výsledku vyrovnaného rozpočtu potřeba zrušit veškeré daňové výjimky, tímto krokem by se podle něj ušetřilo 380 miliard korun, což je téměř částka odhadovaného deficitu v tomto roce.

Na závěr vyzívá prezident Miloš Zeman k odvaze a velkým krokům vpřed. Nezapomíná ani na prosbu občanů se souhlasem k povinnému očkování.

„Vím, že můj projev nebyl všeobjímající a zejména, že nebyl konejšivý a hladící, ale problémy, které máme, jsou reálné, a je zapotřebí o nich ne jenom mluvit, ale řešit je a bojovat s nimi, “ uvedl.

Miloš Zeman
Předchozí článekVít Rakušan vyloučil kandidaturu na prezidentské křeslo
Další článekStrana ČSSD má nové vedení, předsedou byl zvolen Michal Šmarda

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here