Vít Rakušan vyloučil kandidaturu na prezidentské křeslo

0
1124
Rakušan

Jednoznačným vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny, se na preferenční hlasy stal Vít Rakušan, čímž se postaral o nemalé překvapení. Z hlasů veřejnosti se čím dál více ozývalo přání jeho kandidatury na prezidenta. I když předseda Starostů tuto informaci nejdříve nevyloučil, tak před Vánoci komentoval situaci na sociálních sítích.

„Chci ukončit spekulace o mé kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách. Nebudu se jich osobně účastnit. Snad jsem tím nezklamal vás, kteří ve mě vkládali jisté naděje, ale svoji sílu a čas opravdu musím dlouhodobě věnovat ministerské práci. A pochopitelně i funkci předsedy hnutí, kde nás příští rok čekají volby komunálních prezidentek a prezidentů,“ uvedl na svém Twitterovém účtu.

Vyjádření Víta Rakušana
Vyjádření Víta Rakušana

Vít Rakušan působil především jako středoškolský učitel s aktivním zájmem o politické dění. V roce 2010 byl zvolen do zastupitelstva města Kolín a ještě téhož roku se stal starostou Kolína, kde v této funkci vytrval až do roku 2019. Nyní je součástí nové vládní sestavy, kde reprezentuje post ministra vnitra.

Sice se volby budou konat až v roce 2022, ale již nyní vyjádřilo zájem o prezidentské místo několik zájemců. Například samotný expremiér Andrej Babiš zmínil, že by se chtěl ucházet o roli prezidenta, ale podle jeho slov ještě tato událost není na místě a chce se věnovat své momentální práci ve sněmovně.

Pokud se Andrej Babiš opravdu zúčastní prezidentského souboje, je horkým kandidátem na vítěze, a to i podle výsledků letošních voleb, kdy ANO získalo 27,12 % a skončilo tak na druhém místě.

Dalším, kdo veřejně prohlásil zájem o účast v prezidentských volbách, je bývalý premiér, Jiří Paroubek. V rozhovoru pro rádio Impuls nevyloučil svoji kandidaturu. „A pokud bude společenská potřeba, tak nevylučuji, že bych o tom mohl dál vážně uvažovat,“ uvedl.

Václav Klaus znovu prezidentem?

O největší překvapení se postaral sám bývalý prezident Václav Klaus, kdy v červnu 2021 sdělil, že tuto možnost nevylučuje, ale nyní jsou pro něj prezidentské volby ještě dost vzdálené, tudíž se může situace ještě změnit. Zároveň si také ale myslí, že prezidentem by se měl stát o něco mladší kandidát než je on sám, touto informací směřoval ke svému synovi Václavu Klausovi mladšímu, který má podle něj velkou šanci stát se prezidentem.

Bude mít Česko konečně prezidentku?

Podle nynějších internetových diskuzí, by mnozí občané byli rádi, kdyby se prezidentem stala žena. Naráží tím také na situaci u sousedů na Slovensku, kdy volby vyhrála Zuzana Čaputová. Tato elegantní dáma se pro mnohé obyvatele České republiky, stala vzorem ideálního kandidáta na funkci prezidenta.

Již nyní projevilo zájem o funkci prezidentky několik žen. Patří mezi ně například bývalá ministryně financí Alena Schillerová, senátorka Miroslava Němcová i moderátorka Jana Bobošíková.

Předchozí článekZeman má jasno, Lipavského nejmenuje
Další článekVánoční proslov prezidenta, jak Zeman zhodnotil uplynulý rok?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here