Zeman má jasno, Lipavského nejmenuje

0
1222
Jan Lipavský

V pátek 11. 12., zveřejnil Hrad zásadní informaci, prezident Miloš Zeman nejmenuje Jana Lipavského (Piráti) do funkce ministra zahraničích věcí. Prezidentovi se nezamlouvá kvalifikace Lipavského, ale i některé jeho odtažité postoje vůči Izraeli.

Jan Lipavský se jako každý jiný vládní kandidát, sešel na začátku týdne s panem prezidentem v Lánech. Po schůzce uvedl, že se v rozhovoru zaobírali tématem české a zahraniční politiky. Tím, co je důležité v zahraniční politice a také jaké jsou priority nastupující vlády. Jako hlavní body ve svém projevu uvedl budování konsensu v zahraniční politice, což podle něj znamená společný dialog o otázkách ekonomiky, prosperity, bezpečnosti, členství v NATO apod. s klíčovými aktéry české a zahraniční politiky.

Na otázky médií, zda je pravda, že jej nechce prezident jmenovat, odpovídal spíše vyhýbavě. Uvedl, že otázka jmenování vlády je v rukou pana Fialy, který nese zodpovědnost za všechny jmenované kandidáty. Médiím sdělil, že nechce detaily z jednání komentovat na tiskové konferenci.

Ivan Bartoš: Za Lipavským stojíme

Po veřejném vyjádření Zemana o nesouhlasném postoji k jmenování Lipavského, okomentoval situaci lídr Pirátů Ivan Bartoš. Ve svém komentáři se opíral na odstavec Ústavy, který jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy nové vlády. Také poznamenal, že tento názor v minulosti zastával sám prezident Miloš Zeman, kdy prohlásil, že prezident nemá pravomoci kandidáty „kádrovat“.

„Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme. Stejný postoj deklaroval i premiér Petr Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaliční program vznikající vlády. Ta se opírá o hlasy lidí ve volbách,“ okomentoval situaci na svém Facebookovém účtu.

Vyjádření Ivana Bartoše

Petr Fiala o změně kandidáta neuvažuje

Stejně tak ani budoucí premiér Petr Fiala, neuvažuje o změně kandidáta na ministra zahraničních věcí. Pokud by prezident nejmenoval všechny navržené kandidáty na ministry nové vlády, pak by podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ napsal na svůj Twitterový účet.

Pokud by Zeman Lipavského nejmenoval, je možné, že by jeho místo převzal Fiala nebo Bartoš, dokud by nebyla vyřízena kompetenční žaloba. Podle předsedy Ústavního soudu, pana Rychetského, potrvá rozhodování o kompetenční žalobě 2-5 měsíců.

Rok 1998 a Zemanovo vyjádření ohledně jmenování nové vlády

Podívejte se na Zemanovo stanovisko z roku 1998, kde v pořadu Sedmička říká, že prezident návrh premiéra přijmout musí.

Předchozí článekTomio Okamura dál povede hnutí SPD
Další článekVít Rakušan vyloučil kandidaturu na prezidentské křeslo

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here