Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem

0
659

Česká republika má od neděle nového premiéra. Předsedou vlády byl jmenován dle výsledku voleb Petr Fiala. Slavnostní akt se uskutečnil na zámku v Lánech. Kvůli hospitalizaci a následnému onemocnění Miloše Zemana Covidem 19, nebylo jasné, kdy k jmenování dojde.

Pro pozitivní výsledek prezidenta na Covid, probíhalo jeho vystoupení v buňce z plexiskla, které mělo zabránit riziko přenosu infekce na ostatní účastníky akce. Snímky i celý video záznam z jmenování, byly prezentované prostřednictvím internetu. Z velmi nevídaného aranžmá slavnostního aktu, vznikla lavina reakcí převážně na sociálních sítích, kde se uživatelé předháněli v tom, kdo vymyslí vtipnější koláž na jmenování Petra Fialy panem prezidentem.

Co popřál pan prezident novému premiérovi?

V projevu prezident zavzpomínal na své premiérské období a své zkušenosti směřoval k Petru Fialovi. „Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce,“ uvedl prezident.

Nový premiér Petr Fiala ve svém vyjádření uvedl, že věří v novou stabilní vládu. „Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která je silná a stabilní. Máme k tomu silný mandát od občanů. Mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vláda změny pro budoucnost,“ pronesl.

Začínají první schůzky s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman se začal postupně setkávat s novými kandidáty na ministerská křesla. První schůzka proběhla v pondělí s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, který má ve vládě zastávat ministra pro místní rozvoj a digitalizaci. Podle vyjádření Ivana Bartoše diskutovali především o problémech v dostupnosti bydlení, funkčního systému státní správy a samospráv.

Již nějakou dobu na veřejnost pronikají informace, které se týkají prezidentovy nespokojenosti s výběrem kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. K tomuto tématu se předseda jasně vyjádřil tím, že pan prezident nechtěl řešit personální věci, dokud se nesejde se všemi kandidáty na ministry.

„Pan prezident mě žádal, abych ve věcech personálních v tomto nijak nevystupoval, dokud neproběhne setkání se všemi nominanty a nominantkami do té další vlády,“ okomentoval jednání Bartoš.

Předchozí článekJak bude vypadat složení nové vlády? Prezident vyjádřil výtku vůči jednomu kandidátovi
Další článekTomio Okamura dál povede hnutí SPD

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here