Tomio Okamura dál povede hnutí SPD

0
829
Tomio Okamura

Na online stranické konferenci, která se konala tuto sobotu 4. prosince a rozhodovala o novém předsedovi, opět jednohlasně zvítězil Tomio Okamura. Hlasovalo pro něj 84 delegátů, z možných 85. Jediný hlas, který chyběl do plného počtu, patřil samotnému Tomio Okamurovi, který se hlasování zdržel. Během sobotní konference probíhala volba i dalších členů vedení.

Okamura stojí v čele SPD již od roku 2015, kdy bylo hnutí založeno a svůj post předsedy vlády obhájil i tentokrát. Ve svém online proslovu zvýraznil důvod vzniku hnutí SPD, kde se opíral o potřebnou změnu politického systému, ze stávající stranické oligarchie na demokracii.

„Už podruhé jsme úspěšně vstoupili do Poslanecké sněmovny, bez sponzorů, bez kmotrů a po kampani s bezkonkurenčně nejmenším rozpočtem ze všech parlamentních stran. Je ale škoda, že jsme bohužel ve sněmovně oslabeni o hlasy statisíců stejně smýšlejících občanů, které ovlivnily mystifikační kampaně malých stran,“ uvedl.

Svoji kritiku také směřoval na mediální předvolební diskuse, ve kterých vystupovali předsedové jednotlivých politických stran a vyslovovali ve svých vystoupeních hesla z volebního programu SPD, jako například: stop migrantům, stop Green Deal, kritiku Bruselu za poškozování české ekonomiky, odmítání eura, vyšších daní a povinného očkování. Což podle předsedy způsobilo odliv několika tisíců hlasů voličů od SPD úplně pro jiné politické strany, které jsou svým programem zcela protichůdné.

Účinnou zbraň proti současnému politickému systému vidí Tomio Okamura také v možnosti občanů svobodně hlasovat v referendu. „Demokracie, to je vláda a moc v rukou lidu, tak jak to říká platná česká Ústava. Hned po vstupu do nové Sněmovny, jsme v Poslanecké sněmovně předložili zákon o obecném referendu, a to v takové podobě, aby občané mohli, tak jak to předpokládá naše Ústava, rozhodovat o čemkoliv, co není protiústavní,“ řekl.

V roce 2017 získalo hnutí SPD celkem 10,64 % hlasů, což mu zaručilo vstup do Poslanecké sněmovny. Letos byla SPD o něco méně úspěšnější, ale přesto se jí povedlo svůj post obhájit s 20 poslaneckými křesly.

Pokud máte ještě chvilku, přečtěte si také náš článek o kandidátech na ministerská křesla.

Předchozí článekPrezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem
Další článekZeman má jasno, Lipavského nejmenuje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here